Dodaj do ulubionych

padł - co robić????

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.04, 23:31
Na komputerze, na którym mam wiele ważnych plików usiłowalam zainstalować
sewis paki do w2k. Komp padl w trakcie instalacji a po restarcie ma info
(mniej wiecej): stop, coś wejściem w kernel3dll i wyłącza się. Czy ja to
wszystko co miałam tym kompie juz utraciłam???? Czy format c i system na
nowo, czy co. BŁAGAM pomóżcie.
Obserwuj wątek
    • Gość: niktabc@vp.pl Re: padł - co robić???? IP: *.toya.net.pl 05.12.04, 23:50
      jeśłi nie zachasłowałeś folderów, ani nie trzymałeś danych w zachasłowanym
      profilu to bez najmniejszego problemu każdy przeciętny serwis odzyska dane
      jednak format c: na 99% musi być

w razie pytań niktabc@vp.pl

Jeśli jesteś z łodzi pisz!!!
    • m.gregor Re: padł - co robić???? 05.12.04, 23:55
      Po pierwsze: niczego z dysku nie utracilas
      Po drugie: czy probowalas wystartowac komputer w trybie awaryjnym (wcisnac F8
      podczas startu Windowow)? Jesli nie to sprobuj. Jesli windowsy wstana to nie
      jest jeszcze tak zle. Jak wstana w tr. awaryjnym to zerknij do Panel sterowania
      -> Dodaj/usun programy czy jest tam Twoj Service Pack. Jesli jest: usun go.
      Jesli nie ma to sprobuj zainstalowac go (rozumiem ze masz go gdzies na dysku w
      postaci pliku)) w trybie awaryjnym. Jesli instalowalas SP i komputer zresetowal
      sie w trakcie to nie zdazyl zaktualizowac czesci plikow i np. jakis plik EXE
      odwoluje sie do instrukcji w jakiejs bibliotece ktorej to instrukcji nie ma w
      starszej (jeszcze nie zaktualizowanej bo przerwano zanim sie to stalo) wersji
      biblioteki.
      Po trzecie: jesli komputer nie wstanie takze w tr. awaryjnym to nie jest dobrze.
      Nie pamietam czy w Win2k jest funkcja naprawy instalacji na dysku (podczas
      instalacji systemu pokazujsz instalatorowi ktory system na dysku chcesz
      naprawic). Jesli masz plyte instalacyjna od Win2k - wloz ja, wystartuj z niej
      komputer, i sprobuj naprawic instalacje na dysku. Jesli nie bedzie takiej
      mozliwosci najlepiej bedzie wziac komputer pod pache i zaniesc go do jakiegos
      serwisu zeby zreinstalowali system ale z zaznaczeniem ze ZADNE dane nie moga
      zniknac z dysku (ja robie to tak ze kopiuje caly dysk klienta na drugi,
      formatuje jego, instaluje system + oprogramowanie antywirusowe + poprawki i
      kopiuje spowrotem jego dane z zapasowego dysku). Pamietaj zeby to zaznaczyc bo
      wiele firm nie bawi sie w zabezpieczanie danych klienta tylko po prostu robia
      format i szlus...Nie wiem co moge Ci jeszcze poradzic. Jesli bedziesz miala
      jakies pytania to pisz smialo. Na dole w sygnaturce masz podanego maila i nr. GG.

Pozdrawiam
      mgregor
      • Gość: załamana Re: padł - co robić???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.04, 00:12
        No niestety, F8 nie działa. Konunikat jest ten sam. Wielkie dzięki za
        odpowiedzi. Jutro powalcze dalej, bo teraz sobie popłaczę.
        • b00g13 bez zbędnych sztuk możesz zrobić tak 06.12.04, 00:24
          1 idź z dyskiem do znajomego i podepnij go jako slave, jeżeli dysk jest
          fizycznie nieuszkodzony to powinieneś odczytać dane.
          2 podłącz drugi dysk, na którym będziesz mieć wystarczającą iloś miejsca na
          stracone dane i odpal knoppiksa, zamountuj dyski i przekopiuj dane.
          3 wyszukaj obraz np "hirens boot cd" zabootuj z tego system i wśród narzędzi
          znajdziesz także te do odzyskiwania danych oraz naprawy dysków.

jeżeli to nie pomoże to poszukaj wśród znajomych jakiegoś informatyka, on będzie
          wiedział co dalej.
          • b00g13 Re: bez zbędnych sztuk możesz zrobić tak 06.12.04, 00:53
            <a
            href="ed2k://|file|Hiren's.BootCD.6.0.iso|37984256|4DCEE4D7934E173D2BBCA55C45E445AC|/">Hiren's.BootCD.6.0.iso</a>

to link do emule

www.uucyc.com/archives/Hiren's%20BootCD.6.0.zip
            a to przez http

żadnego z nich jeszcze nie sprawdziłem, dopiero ściągam, bo sam mam starszą wersję.
        • Gość: załamana Re: padł - co robić???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.04, 00:40
          A co to jest minimalny dysk startowy do odpalenia systemu?? Bo na razie
          znalazłam tylko tyle. Szukam instalacyjnej, ale cos marnie to widzę, skoro
          jeszcze nie znalazłam. A ten startowy to też nie całkiem jestem pewna. Jeszcze
          bałaganiarstwem mnie pokarało. Boję sie oddawać w ręce informatyków - zostawiam
          sobie na koniec.
          • m.gregor Re: padł - co robić???? 06.12.04, 00:47
            Hmmm...To prawdopodobnie dyskietka ktora umozliwia wystartowanie instalacji z
            plyty CD kiedy Twoja pl. glowna nie potrafi uruchomic systemu z napedu CD.
    • Gość: załamana Re: padł - co robić???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.04, 02:35
      Pewnie sobie słodko spicie, a ja szukam instalki. Znalazłam cale mnóstwo
      różnych innych, co myslalam, ze je wcielo, ale ta jak na zlośc... To chyba jest
      strasznie głupie pytanie, wybaczcie, ale gdybym znalazla sasiada z 2k to z jego
      instalki nie moge sobie naprawic systemu??? A moze mogę?
      • m.gregor Re: padł - co robić???? 06.12.04, 11:31
        Mozesz. Rozumiem ze masz legalne Win2k. Jesli tak to bierzesz plyte od "milego
        sasiada" a podczas instalacji wpisujesz swoj numer. I po klopocie...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka