Dodaj do ulubionych

Do znawcow programow graficznych

IP: *.usask.ca 06.12.04, 16:46
Mam maly problem: chcialbym poprawic zdjecie przedstawiajace dziecko na
ktorym na skutek bledu fotografa doszlo do podbarwienia wlosow na kolor
fioletowy. Z przodu glowy kolor wlosow jest dobry. Byc moze jest to odbicie
barwy od tla pokoju w ktorym wszystko jest fioletowe. Twarz wyglada OK, tylko
wlosy zwlaszcza na obwodzie glowy nosza wyrazny filetowy odcien.
Dziecko ma na sobie w dodatku fioletowa bluze wiec nic z automatycznych
funkcji poprawiania zdjecia nie jest wskazane bo od razu robi cos zlego albo
ze scianami pokoju albo z bluza dziecka. Trzeba poprawic kolor tylko
niektorych czesci glowy dziecka.
Mam dostep do Photoshop Elements 3.0, Photoshop CS, Jasc 9 (nie pamietam
dokladnie nazwy - ale to tez dobry program), ale jakos nie potrafie rozgryzc
jak to moge poprawic pomimo, ze czytalem juz sporo na internetowych stronach
i przegladalem ksiazke do Photoshopu CS. Jakos ten problem w tych
publikacjach ktore przegladalem nie pojawil sie choc przyznam, ze jestem w
tym wszystkim dosc nowy.

Moze ktos by mogl zasugerowac jakich narzedzi i opisac jak je uzyc by to
poprawic?
Obserwuj wątek
    • Gość: Pawelck Re: Do znawcow programow graficznych IP: 212.160.196.* 06.12.04, 18:04
      W photoshopie wez Lasso Tool(L) i zaznacz te przebarwione wlosy potem nacisnij
      Ctrl-U i zaznacz opcje colorize i przesuwaj suwaki do porzadanego koloru.
      • mariuszr_77 Re: Do znawcow programow graficznych 06.12.04, 18:55
        Bosze:) Tylko nie tak jak to opisał przedpiśca, to ostateczność:) Cokolwiek spowodowało przebarwienie wpłyneło najprawdopodobniej na całe zdjęcie. Najlepsze wyjście to na początek pobawić się krzywymi, wyznaczyć sobie próbnikiem kolorów punkty kontrolne (z shiftem dodajesz kolejne, maks. 4, a na palecie info masz na bieżąco ich wartości) tam gdzie jesteś pewien że pownien być kolor biały, do tego jeszcze jakiś na skórze i gdzieś w punkcie gdzie jesteś pewien że kolor powinien być neutralny (szary). Teraz dajesz ctrl+m i naginasz krzywe dla poszczególnych kolorów tak aby (wygodniej mi podac wartości w CMYK): punkt biały miał składowe powiedzmy C=5% Y=3% M=3%, tam gdzie masz szary tak aby Cyjany było około 10% więcej niż żółtego i magenty których to powinno być po tyle samo, na twarzy tak mniej wiecej podobnie żółtego i magenty z delikatną przewagą zółtego i około 5 razy mniej cyjanu.
        • mariuszr_77 Re: Do znawcow programow graficznych 06.12.04, 19:00
          A zapomnaił bym, próbnik kolorów ustaw tak aby podawał ci średnią wartość z pola 3 x 3 piksele
          • Gość: Jerry Re: Do znawcow programow graficznych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.04, 19:25
            Ja bym sobie darowal te kombinacje. W Photoshopie zrob tak: Pobierz probnikiem
            (kroplomierzem) (z lewej strony na dole) ten wlasciwy kolor z wlosow dziecka a
            potem przelacz sie na pedzel ustawiajac z rozwijanego menu na pasku na gorze
            tryb color zmniejsz opacity do jakis 70-80% i na duzym powiekszeniu ostroznie
            zamaluj niewlasciwy kolor.
            • mariuszr_77 Re: Do znawcow programow graficznych 06.12.04, 19:50
              Ale to nie żadne kombinacje, to podstawowa i najprostsza metoda korekcji zdjęć.
              • Gość: Jerry Re: Do znawcow programow graficznych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.04, 20:02
                Zgoda, ale mam wrazenie, ze poczatkujacym bedzie latwiej poslugiwac sie pedzlem
                i ewentualnie cofac nieudane pociagniecia w zakladce historia, niz robic
                konwersje w CMYK-a i kombinowac z krzywymi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka