Dodaj do ulubionych

Supercichy komputer

IP: *.zywiec.plusnet.pl 17.12.04, 11:40
Każdą większą wymianę komponentów będę dobierał pod kątem stworzenia
komputera, który będzie (prawie) zupełnie bezgłośny. Jednak już teraz
chcę go trochę uciszyć - problem jest z kartą grafiki - trochę za głośno
działa wiatrak i zastanawiam się czy nie można by go zupełnie odłączyć od
zasilania. Radiator jest duży, a ja nie jestem raczej graczem, więc karta
prawie nigdy nie chodzi na 100% swych możliwości. Karta to Leadtek 250
(nvidnia 4200). Nie wiem czy ona posiada czujnik temp (może ktoś wie?)- może
jest jakiś nieduży programik, kórym na bieżąco można by sprawdzić jak karta
radzi sobie bez aktywnego chłodzenia. Z góry dziękuję wszystkim pomocnym
duszom.
Obserwuj wątek
    • Gość: Uman Re: Supercichy komputer IP: *.zywiec.plusnet.pl 17.12.04, 14:07
      nikt nie potrafi odpowiedzieć ? jeżeli chodzi o programiki, to znalazłem
      ostatnio dobry program Intela: IDCC (czyt: Intel Desktop Control Center), lecz
      niestety w czasie instalacji program mi "podziękował" ponieważ obsługuje
      wyłącznie płyty firmy Intel. Moja płyta główna to Asus P4T-E oraz 512 MB
      pamięci RIMM.
      • Gość: tomek Re: Supercichy komputer IP: 209.135.109.* 17.12.04, 15:26
        kup se np. nowego iMaca - tam nie ma zadnych wiatraczkow - a odlaczenie od
        zasilania wiatraczka spowoduje magiczna zmane twojego blaszaka w toster.
        pozdrowienia tomek
      • maciejpoczta Re: Supercichy komputer 17.12.04, 15:35
        Nie spotkałem jeszcze karty, w której bez obawy można by było odłączyć
        wentylator od fabrycznego chłodzenia i pozostawic sam radiator. Były karty z
        oryginalnie zamontowanym pasywnym chłodzeniem (sam mam takiego radeona 9800Pro),
        ale gdybyś zobaczył różnicę w wielkości i konstrukcji radiatora, to zrozumiał
        byś dlaczego nie jest możliwe to o czym myślisz. Trzeba by przy pomocy np.
        PowerStrip'a, czy RivaTuner drastycznie obniżyć taktowanie rdzenia i pamięci,
        ale to nie ma sensu. Lepiej w takim wypadku kupić jakiegoś radka 9200 z pasywnym
        radiatorem, czy taką samą GForce 5200 i na jedno wyjdzie.
        Mozna natomiast kupić i zamontować pasywne chłodzenie np. Zalmana, ale w
        przypadku Twojej karty nie jest to chyba opłacalne.
        To, że nie grasz, to jeszcze o niczym nie świadczy. Karta potrafi tak samo się
        rozgrzać chociażby przy oglądaniu filmów.
    • kosmos_b Re: Supercichy komputer 17.12.04, 20:55
      No to wymień tę kartę na Rivę TNT ;) Noo, ewentualnie GF2 MX400 bo to jest
      chyba ostatnia tania karta która była także sprzedawana bez wiatrazczka i tylko
      ze zwykłym, byle jakim radiatorem.

no a tak na poważnie to można by jeszcze spróbować zdjąć to małe świszczące
      gówienko i postawić pod kartą jakiś duży wiatrak ale puszczony trochę wolniej,
      np na 7v i zobaczyć, może wystarczy. Ale to robota dla majsterkowiczów.
    • interlio Re: Supercichy komputer 17.12.04, 22:19
      Komputera sie nie wycisza. Chyba że chcesz go spalić. Twoje pytanie jest bez sensu!
      • kosmos_b Re: Supercichy komputer 17.12.04, 22:25

> Komputera sie nie wycisza. Chyba że chcesz go spalić. Twoje pytanie jest bez se
        > nsu!

To chyba prowokacja? Ja wyciszam kompa (skutecznie - wedlug mnie jest cichy) od
        paru lat i jeszcze nie spalilem.

Oczywiście im bardziej "wypasiony" sprzęt tym mniejsze pole manewru dla
        majsterkowiczów a większe wydatki na różne super ciche coolery itp. Ale nawet
        domowymi metodami można sporo osiągnąć.
        • bwv1004 Re: Supercichy komputer 17.12.04, 22:57
          cpc.pl/
          • Gość: niktabc@vp.pl Re: Supercichy komputer IP: *.toya.net.pl 18.12.04, 01:30
            Tak wyciszyc i spalić, wyciszyć i mieć procka na 65 stopmiach i dtyski na 45 i
            niech sie zniszczą 2 x szybciej byle było cicho ja wole mieć głośno i mieć
            chłodno w kompie!!!
            • Gość: Greg Re: Supercichy komputer IP: *.acn.waw.pl 18.12.04, 01:44
              Spokojnie, można mieć i jedno, i drugie, ale na pewno nie tanio... Moja płyta
              sama reguluje obroty wentylatorów (procesora i zasilacza), konkretnie system
              QFan Asus'a, są też wiatraki o głośności rzędu kilkunastu do dwudziestu kilku
              dB, ale te w okolicach 20 kosztują często 100 zł sztuka (Papst, NoiseKiller
              etc.). Możliwe jest też chłodzenie wodne, tyle że znowu obracamy się w
              okolicach 200 zł - wszystko jest do osiągnięcia, pytanie brzmi nie "czy się
              da?", ale "ile chcesz na to przeznaczyć?".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka