Dodaj do ulubionych

można udostępnić net radiowymi kartami sieciowymi?

27.12.04, 15:52
Są 2 komputery w jednym mieszkaniu, na obydwu jest win xp prof. Do jednego
podlączony jest Internet z telewizji kablowej (multimedia). Czy można w win xp
prof. udostępnić Internet temu drugiemu komputerowi radiowymi kartami
sieciowymi (takie karty za 150-200zł), czy trzeba kupić akces pointa ?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • dutchman Re: można udostępnić net radiowymi kartami siecio 27.12.04, 16:21
      No wlasnie. Tez interesuje mnie ta sprawa. Przejrzalem FAQ ale tam nie ma
      prostego wyjasnienia jaki sprzet do tego jest potrzebny.
      Ja tez mam internet przez kabel ( kabelmodem ). Chce do niego podlaczyc
      bezprzewodowy router, a w komputerach zainstalowac karty sieciowe bezprzewodowe.
      Czy to wystarczy, czy tez jeszcze cos potrzeba ( bridge, hub, ethernet ityp ? )
      pozdrowienia
      dutchman
      • maciej-d Re: można udostępnić net radiowymi kartami siecio 27.12.04, 18:40
        tylko ze nie ktorzy operatorzy kaza sobie placic za mozliwosc rozdzielenia netu
        na
        drugi komputer (...) dlatego chce podzielic kumplowi net przez windowsa xp.
        ps.pisze bez polskich znakow bo mi alt padl
        • m.gregor Re: można udostępnić net radiowymi kartami siecio 27.12.04, 18:58
          Maćku: sprawdz czy w umowie nie jest zabronione cos takiego bo jesli jest i
          provider to wykryje (a NAT'a/maskarade bardzo latwo wykryc) to raczej zerwie z
          Toba umowe.
          • maciej-d Re: można udostępnić net radiowymi kartami siecio 27.12.04, 21:06
            ja mam neo wiec mogę dzielić :) sprawa dotyczy kumpla - zobaczę co w umowie
            pisza. dzięki za ostrzeżenie, choc nie wiem czy nie jest to martwy zapis, typu
            "zakaz rozdzielania neo poza lokal (...)"
            • m.gregor Re: można udostępnić net radiowymi kartami siecio 27.12.04, 21:22
              No wlasnie cos w tym stylu. W TPSA nie moge stwierdzic ze rozdzieliles neo poza
              lokal (niby jak a udostepnianie w lokalu jest legalne). A w takich osiedlowych
              sieciach NAT'y/maskarady sa calkowicie zakazane (zazwyczaj).
    • m.gregor Re: można udostępnić net radiowymi kartami siecio 27.12.04, 17:35
      Jezeli tylko 2 to oczywiscie ze mozna. 2 karty moga gadac ze soba bezposrednio
      bez access pointa (ale tylko 2).
    • maciej-d jedno ID 27.12.04, 22:24
      Od innego kumpla co ma net z kablówki multimedi dowiedziałem się ze każdy ma na
      start ID, on za kilkadziesiąt złotych abonamentu ma dwa ID, przez co na „legalu”
      ma routero/switcha do którego podpięte sa dwa komputery. Co to jest ten numer ID
      (nie IP:) ?? ps. chodzi mi tylko o udostępnienie gg (ewentualnie mozilli) na
      drugim PC
      • m.gregor Re: jedno ID 27.12.04, 22:30
        Cholera wie co to jest...moze ktos tak okresla mac adress karty? Moze najlatwiej
        dogadac sie z adminem ze nie generujemy z drugiego komputera duzego ruchu
        (zadnych p2p itp) i niech wlaczy nasz adres IP/mac adress karty do puli adresow
        nalezacych do grupy NAT?
        • maciej-d Re: jedno ID 28.12.04, 00:12
          eh admina można prosić w lokalnym lanie, multimedia to jedna z większych
          kablówek w III RP - www.multimedia.pl i obowiązują w niej sztywne zasady/ceny.
          • m.gregor Re: jedno ID 28.12.04, 09:10
            Pkt. 11 regulaminu:
            11. Do Gniazda Sieciowego jak i do Gniazda Dodatkowego Abonent może podłączyć
            tylko jeden Terminal. W przypadku stwierdzenia podłączenia do Gniazda
            Sieciowego/Gniazda Dodatkowego więcej niż jednego Terminala, Operator może
            obciążyć Abonenta Opłatą Jednorazową określoną w Cenniku

Takze raczej nie probowalbym stawiac NAT'a/maskarady na tym polaczeniu...
    • maciej-d a jak sie skozysta z .... 28.12.04, 17:32
      A jak sie skorzysta z routera który "posiada wbudowany mechanizm translacji
      adresów NAT (maskarada) co umożliwia współdzielenie pojedynczego, zewnętrznego
      adresu IP zarówno dla użytkowników zdalnych (sieć radiowa) jak i w sieci
      lokalnej..."
      • maciej-d Sorry za błąd ort. & & #35; 8211; skorzysta :) 28.12.04, 17:35

• m.gregor No i? 28.12.04, 18:45
          Przeciez wlasnie o tym mowie. Mowie tez ze bardzo latwo takiego NAT'a/maskarade
          wykryc.
          • maciej-d Re: No i? 28.12.04, 19:31
            ok, kumam. Zapewne robi to "system/serwer" operatora ..., mam racje?
            • m.gregor Re: No i? 28.12.04, 19:46
              Tak. System na serwerze patrzy jaki mac adres jest w pakiecie i z jakiego IP
              pochodzi. Jesli mac sie nie zgadza z IP ktore on ma w bazie to pakiet jest
              odrzucany (tak w uproszczeniu).
    • maciej-d dzwonilem do opa 28.12.04, 19:45
      Zadzwoniłem do operatora i spytałem czy jak udostępnię połączenia przez Windows
      to złamię regulamin o na to, ze nie, lecz nagle pyta mnie o adres kumla, a ja
      mowie ze nie pamiętam i pytam po co mu. On na to ze chce przyjąć zgłoszenie
      (ciekawa sprawa). Potem pytam o podział przez switcha i on ta ze to już się
      zalicza pod kare (…). Jeden nurtujący problem rozwiązany, pozostali drugi jakie
      karty radiowe wybrać i czy będą się widzieć !? pzdr PS. Chodziło i ID a nie IP,
      za drugie IP płaci się 30% abonamentu …
      • m.gregor Re: dzwonilem do opa 28.12.04, 19:47
        Jakie karty? No np. D-Linka. Dobre i tanie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka