Dodaj do ulubionych

KT600 czy Nforce2?

04.01.05, 17:35
Witam.

Bede kupowal nowy komputer i zastanawiam sie nad plyta glowna...

Z jakim chipsetem via kt 600 czy nforce 2?

Jakiej firmy (slyszalem, ze asus to "kicha")?

Co radzicie?
Obserwuj wątek
    • maciejpoczta Re: KT600 czy Nforce2? 04.01.05, 17:50
      Oba chipsety sa już przestarzałe i przeznaczone pod procesory, które już wyszły
      z produkcji. Mogą jeszcze z powodzeniem służyć, ale kupując teraz nowy sprzęt
      nie ma sensu w nie inwestować. Pomyśl nad czymś pod Athlona 64, lub Intela z
      podstawką 775. Fakt, że wydasz nieco więcej pieniędzy, ale komputer posłuży Ci
      dłużej, a to na jedno wychodzi.
    • Gość: Greg Re: KT600 czy Nforce2? IP: *.acn.waw.pl 04.01.05, 20:04
      A kto Ci takich bzdur naopowiadał?? Owszem, nForce2 to już wg dzisiejszego
      nazewnictwa staroć, ale u mnie właśnie płyta Asusa na tym cudzie trzyma się
      pięknie, do spółki z Athlonem XP 2200+ i 512MB RAM tworząc b.wydajny zespół.
      • mmario Re: KT600 czy Nforce2? 04.01.05, 20:41
        Najchetniej kupilbym Athlona 64, ale nie stac mnie na niego :(
        Myslalem o czyms takim jak ma Greg.
        Zastanowialem sie nad plyta ASUS A7V600-X, ale na jakims forum ktos strasznie
        nazekal na ta plyte (ze sie procesor spalila czy cos).

Pytanie brzmi: ktory chipset lepszy VIA KT 600 czy NFORCE 2?

Ew. czym sie kierowac przy kupnie plyty glownej?

Moze sa gdzies w necie jakies testy porownawcze...
        • m.gregor Re: KT600 czy Nforce2? 04.01.05, 21:02
          Ja mam ta plyte i jestem z niej bardzo zadowolony. Stabilna, wydajna, swietnie
          kreci sie na niej procesor. Ma (jak na on-boardowy) dobry uklad dzwiekowy, LAN,
          2xSATA, AGPx8, obsluge szyny 400 MHz. Kupilem ja jakos w maju czy czerwcu i jak
          dotad zadnych problemow (tak pod Linuksem jak i pod Windows XP).
        • Gość: Greg Re: KT600 czy Nforce2? IP: *.acn.waw.pl 04.01.05, 22:04
          Przepraszam, pomyliłem najwyraźniej linki - moja odpowiedź dotyczyła postu
          niejakiego m.gregor'a
      • maciejpoczta Re: KT600 czy Nforce2? 04.01.05, 21:15
        Gość portalu: Greg napisał(a):

> A kto Ci takich bzdur naopowiadał?? Owszem, nForce2 to już wg dzisiejszego
        > nazewnictwa staroć, ale u mnie właśnie płyta Asusa na tym cudzie trzyma się
        > pięknie, do spółki z Athlonem XP 2200+ i 512MB RAM tworząc b.wydajny zespół.

Ty człowieku umiesz czytać? To najpierw przeczytaj kilka razy (jeżeli raz Ci nie
        wystarczy) to co napisałem. Bo narazie sam piszesz bzdury.
        U mnie też Abit na nForce ładnie chodzi, ale mowa o kupnie teraz nowego
        komputera, a nie o tym czy coś jest dobre a coś nie.
        • Gość: tswiercz Re: KT600 czy Nforce2? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.05, 21:35
          Ja uważam, że kupno płyty na sokecie A to wciąż dobre rozwiązanie. Co z tego, że platforma jest niepespektywistyczna. Jeżeli nawet teraz kupi coś pod Athlona 939 to za 2 lata i tak nic tam nie wsadzi, bo się okaże, że nowy procek działa tylko z DDR2, a kart graficznych na AGP już nie będzie. A Barton, jeżeli jeszvze znajdzie będzie jeszcze długo służył, bo jest poprostu świetnym procesorem i tyle. Potem jak stanieje kupi jakiegoś GF 6600 GT i będzie dalej można we wszystro zagrać. Ja mam już przedpotopowy 845PE i nie narzekam.
          A co do chipsetu - TYLKO I WYŁĄCZNIE nForce
          • m.gregor Re: KT600 czy Nforce2? 04.01.05, 21:42
            O...i to jest zdrowe spojrzenie na swiat :-) Po cholere kupowac najdrozsze i
            najnowsze (tzw. bzykologia stosowana) jesli za rok to i tak bedzie kompletny i
            nierozszerzalny szajs?
            • Gość: Listek Re: KT600 czy Nforce2? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.05, 21:59
              Socket A to jeszcze bardzo dobre rozwiazanie, a Asus jakby nie bylo to
              najbardziej renomowany producent plyt glownych. Jesli przypadkiem chcesz uzywac
              Win98 to nForce2 szczerze odradzam. Zreszta jestem zdania, ze via kt600 to
              chipset moze nie wydajniejszy ale na pewno stabilniejszy od nForce2. Wybor
              nalezy do Ciebie.

pozdrawiam
            • maciejpoczta Re: KT600 czy Nforce2? 04.01.05, 22:04
              No, m.gregor, porównując mnie z bzykiem trochę przesadziłeś. Czy ktoś powiedzial
              tu coś o najdroższym sprzęcie? Chyba tylko Ty. Obejżyj ceny dobrych płyt z
              nForce2 i porównywalnych, tych na Via K8T800. Różnica często jest minimalna. Są
              już płyty pod AMD 64 z PCI-E, a pamięci DDR akurat, w przypadku platformy z
              procesorem AMD nie zestarzeją sie tak szybko.

Dobrze, że zachęcając do kupna bartona nadmieniliście, że juz teraz zdobycie go
              graniczy z cudem. A jeżeli człowiek z różnych względów nie chce kupić na
              aukcji, to co mu radzicie? Semprona z 256 cache L2? Dziękuję. Ten nowy komputer
              byłby przestarzały już na starcie.
              Poza tym, człowiek w pierwszym pytaniu nie powiedział ile pieniędzy chce
              przeznaczyć. Stwierdził jedynie, że kupuje nowy komputer.

Ja sam, jak napisałem mam Abita na nForce2 i bartona. Nie sądze również, abym w
              ciągu najbliższego roku miał to zmienić, ale gdybym TERAZ kupował nowy komputer,
              to w życiu nie kupił bym nic z Socket A. Nie stać mnie na kupowanie komputera na
              rok.
              • maciejpoczta Re: KT600 czy Nforce2? 04.01.05, 22:11
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=34&w=19114322&a=19116058
                Przykład zestawu pierwszy z brzegu i z tego forum. Nie chce mi sie dalej szukać.
                Wydając 3200 na nowy komputer z monitorem i wszystkim co potrzeba nie jest chyba
                wyrzucaniem pieniędzy?
              • m.gregor Re: KT600 czy Nforce2? 04.01.05, 22:35
                > No, m.gregor, porównując mnie z bzykiem trochę przesadziłeś
                Ani mi to w glowie bylo :-) Powiedzialem tylko ze kupno najdrozszego i
                najnowszego sprzetu to bzykologia stosowana. Nie bylo tutaj zadnej aluzji do
                Twojej wypowiedzi.

> Ja sam, jak napisałem mam Abita na nForce2 i bartona. Nie sądze również, abym
                > w ciągu najbliższego roku miał to zmienić, ale gdybym TERAZ kupował nowy
                > komputer, to w życiu nie kupił bym nic z Socket A. Nie stać mnie na kupowanie
                > komputera na rok.
                Mnie tez na to nie stac. Mam ASUS'a A7V600-X, Bartona 2500+ i nie zamierzam
                zmieniac go jeszcze przez minimum 2 lata. Poprzedniego PIII 733 meczylem dobre 4.

Co do kupna Bartona: czasami jeszcze w sklepach zdarzaja sie resztki magazynowe
                i jesli uda mu sie to kupic to wg. mnie warto. Nie zaplaci za wiele a np. z
                2500+ mozna spokojnie zrobic 3200+ (sam tak mam). Oczywiscie jesli nie zamierza
                nic inwestowac w ten sprzet (no moze oprocz nowej karty graficznej ew. pamieci).
                Bo jesli zamierza w niego sukcesywnie inwestowac (nowszy procesor, lepsze
                pamieci itp. to lepiej postawic na 939 - ale oczywiscie tez nie to z najwyzszej
                polki bo cena jest po prostu z ksiezyca).
        • Gość: Greg Re: KT600 czy Nforce2? IP: *.acn.waw.pl 04.01.05, 22:02
          Naucz się najpierw kultury, to wtedy porozmawiamy, bo na razie nie mam
          ochoty... Po pierwsze, odniosłem się do nieprawdziwych, moim zdaniem, opinii o
          płytach Asus'a. Kropka. Po drugie, moim skromnym zdaniem rzucanie się "na hura"
          na procesory 64-bitowe "bo taka jest moda" to tylko napędzanie sprzedaży -
          wskaż mi oprogramowanie, które wykorzysta DZISIAJ 64 bity... "Może w
          przyszłości..." OK, ale w przyszłości to Athlon64 będzie już w drugiej, albo i
          trzeciej odsłonie, a to, co dzisiaj się tak zwie odejdzie w zapomnienie...
          Najważniejsze, to wiedzieć, czego się chce od sprzętu, a nie ulegać presji
          sprzedawcy, który często będzie chciał wcisnąć to, co najdroższe, a wcale nie
          najlepsze... Powiedz mi, dlaczego ostatnio kupiłem płytę Intel'a i procesor P4
          2.8GHz na "przestarzałym" Socket'cie 478? Bo to ma przede wszystkim działać i
          to nie dzień lub dwa, ale miesiącami (rozbudowa - catch-word: w momencie, kiedy
          będę miał na to znowu pieniądze, już Serial ATA będzie, dla przykładu,
          przeżytkiem)...
          Inna rzecz, że ostatnio na forum pojawiło się mnóstwo wątków z prośbą o
          zaproponowanie konfiguracji - po to jest wyszukiwarka, ażeby autor tego wątku
          sam się trochę zaangażował i poszukał aktywnie informacji...
          • mmario Re: KT600 czy Nforce2? 04.01.05, 22:38
            Komputer potrzebny mi jest do domu ( internet, czasem cos napisac, w wolnych
            chwilach w cos pograc). Teraz mam P III 500, k. graf 4 mb, 128 mb RAM , win XP i
            szlak mnie trafia jak dysk "C" otwiera sie 15 sekund.

Myslalem o czyms takim:
            AMD Sempron 2300+ BOX 200
            Asus A7V600-X 190
            TwinMOS 256 MB 150
            Maxtor DM+9 80 GB 8 MB cach 230
            Sapphire Radeon 9550 128 MB 250
            Obudowa ATX Long USB 350 W 160

Razem: 1180

Zastanawiam sie nad ta nieszczesna plyta. Angazowalem sie troche i szukalem w
            wyszukiwarkach. Natrafilem na rozne opinie miedzy innymi na takie:
            www.idg.pl/forum/thread.asp?ForumID=105&TopicID=11096&page=1
            Dlatego pytam na forum Gazety...
            • m.gregor Re: KT600 czy Nforce2? 04.01.05, 23:41
              Ja mam i nie narzekam. Zadnych cudow. MDK10 chodzi bez zajakniecia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka