Dodaj do ulubionych

Który Windows lepszy - 2000 czy XP ?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.05, 00:11
Będę kupować nowego kompa i nie wiem z którym oprogramowaniem, Win 2000, czy
Win XP ?
Obserwuj wątek
    • Gość: dominik666 Re: Który Windows lepszy - 2000 czy XP ? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.01.05, 01:18
      powiem ci tylko tyle że wystarczy kilka poleceń aby udostępnić cały dysk twardy
      w win2k...
      chasło jest też dziecinnie proste do złamania

win2k to sieciowy system - co drugi sploit jest napisany przeciwko mu,bez
      firewalla i dobrej znajomości tego systemu zginiesz w sieci jak rybka w morzu

• Gość: Luka Re: Który Windows lepszy - 2000 czy XP ? IP: *.resetnet.pl 05.01.05, 07:41
      Gdy chodzi o estetykę i różnego rodzaju bajerki, to na pewno odpowiedni będzie
      Windows XP. Gdy chodzi o bezpieczeństwo zaś, strzałem w dziesiątkę będzie
      Windows 2000. (Aby np. obejść hasło w XP przy zwykłym logowaniu do systemu,
      wystarczy kliknąc po prostu "Anujuj", co w 2000 mimo wszystko nie przejdzie...)

Czy postawisz na piękno, czy na bezpieczeństwo, to nie ulega jednak
      wątpliwości, że XP wymaga dwa razy więcej RAM-u niż 2000, by działał optymalnie
      (odpowiednio - co najmniej 128 MB i co najmniej 64 MB).

Powodzenia! ..i udanego zakupu!
      • Gość: kermit Re: Który Windows lepszy - 2000 czy XP ? IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 05.01.05, 09:29
        > Windows XP. Gdy chodzi o bezpieczeństwo zaś, strzałem w dziesiątkę będzie
        > Windows 2000. (Aby np. obejść hasło w XP przy zwykłym logowaniu do systemu,
        > wystarczy kliknąc po prostu "Anujuj", co w 2000 mimo wszystko nie przejdzie...)

Co za bzdury.
        • Gość: Luka Re: Który Windows lepszy - 2000 czy XP ? IP: *.resetnet.pl 05.01.05, 16:29
          Bzdury nie bzdury... Ja to sprawdziłem empirycznie i piszę po prostu to, co
          wiem, bo sam tego doświadczyłem!..
      • wojgas Re: Który Windows lepszy - 2000 czy XP ? 05.01.05, 10:12
        Chyba pomylił Ci się XP z 98 ;).
        • Gość: Luka Re: Który Windows lepszy - 2000 czy XP ? IP: *.resetnet.pl 05.01.05, 16:31
          Sorry, ale mimo wszystko - XP Professional (oczywiście bez żadnych Service
          Packów i uaktualnień...) to nie 98!..
          • wojgas Re: Który Windows lepszy - 2000 czy XP ? 05.01.05, 19:55
            W xp pro zabezpieczenia są takie same jak w 2000. Dodane sa tylko ułatwienia przy logowaniu. Ale jak się chce to xp działa identycznie jak 2000. Co do service pack'ów to ja osobiście nie polecam 2. Niektóre programy nie chcą się już instalować. A łaty to trzeba instalować. Ale to dotyczy też w2000, bo bez tego od razu sasser albo blaster na komputerq siedzi.
    • Gość: omni Re: Który Windows lepszy - 2000 czy XP ? IP: 5.2.* / *.chello.pl 05.01.05, 09:32
      xp oczywiście. 2000 jest troszkę przestarzały. kiepski IE, OE, do internetu
      raczej nie jest zbyt bezpieczny. XP ma więcej sterowników. XP jest bardziej
      stabilny.
      • Gość: Gates Re: Który Windows lepszy - 2000 czy XP ? IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 05.01.05, 09:58
        Ale pieprzysz. XP stabilniejszy od 2000? Bzdura totalna.

Bill
        • wojgas Re: Który Windows lepszy - 2000 czy XP ? 05.01.05, 10:15
          Jeżeli masz sterowniki odpowiednie, to te systemy są tak samo stabilne. Z rersztą co do wyglądu to xp może wyglądać tak samo jak 2000. A co do bezpieczeństwa to zdaje mi się, że jest też na podobnym poziomie. Wystarczy mieć tylko zainstalowane poprawki na najważniejsze dziury.
        • Gość: saro Re: Który Windows lepszy - 2000 czy XP ? IP: 5.2.* / *.chello.pl 05.01.05, 10:26
          oczywiście, że ma rację. XP jest stabilniejszy.
          To ty pieprzysz, jak nie masz pojęcia to nie chrzań
          • Gość: Gates Re: Który Windows lepszy - 2000 czy XP ? IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 05.01.05, 12:48
            Tak ci się tylko wydaje. Pojęcie mam większe niż ty.

Bill
        • Gość: omni Re: Który Windows lepszy - 2000 czy XP ? IP: 5.2.* / *.chello.pl 05.01.05, 10:34
          Spokojnie koleś słowa typu "pieprzysz" to kieruj do swojej starej
          Jak nie masz pojęcia o czym mówisz to wypowiadaj się na forum towarzyskim
          • Gość: Gates Re: Który Windows lepszy - 2000 czy XP ? IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 05.01.05, 12:46
            No i dalej pieprzysz. Koleś.

Bill.
    • user0001 Re: Który Windows lepszy - 2000 czy XP ? 05.01.05, 11:56
      Skoro już wybrałeś windowsa, to wybierz najnowszego.

Wiele dziur jest łatanych tylko dla WinXP + SP2. Nie widać aby M$ śpieszył się z
      backportowaniem poprawek. Powstaje oprogramowanie które korzysta z funkcji
      znajdujących się jedynie w API Windowsa XP, możesz za kilka miesięcy chcieć
      zagrać w jakąś grę która nie ruszy na niczym poniżej WinXP.

Skoro masz zamiar kupić system, no nie będzie problemów z największą bolączką
      XP: aktywacją.

IMHO stabilność Windowsa zależy w głównej mierze od użytkownika, przyjmij
      założenie, że po miesiącu wywalisz w diabły pierwszą instalację systemu. Przez
      pierwszy miesiąc naucz się pracować z Twoim systemem, dobierz sterowniki,
      przygotuj konfigurację firewalla, antywirusa, anty sypware i inne. Zobacz jaki
      usługi możesz powyłączać bezkarnie. Miej świadomość, że system będzie nieźle
      zainfekowany po takim okresie uczenia się.

Gdy już będziesz wiedział co musi być zrobione, wtedy wykonasz poprawną
      instalację, zainstalujesz najlepiej działający zestaw sterowników,
      zabezpieczenia (firewall, antywir, wyłączenie dostępu do większości usług z
      zewnątrz), dopiero wtedy podłączysz się do sieci.
      • Gość: Toudi Re: Który Windows lepszy - 2000 czy XP ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.05, 12:39
        No co ty, za kogo ty mnie masz? :) Myślisz, że nie umiem sobie powłączać
        firewalli i antyvirów? Człowieku, ja mając Pandę Titanium 2005 z firewallem (w
        dodatku pełna wersja tej Pandy) i Ad Aware Personal mogę czuć się bezpiecznie.
        Trzy razy w ciągu dnia Panda wyświetla mi komunikat, że zablokowano próbę
        wtargnięcia. To haker próbuje mi się włamać, czy to może jakiś wirus sieciowy? A
        zamiast tych Windowsów, to może Linux albo Macintosh ? Dobre są w porównaniu do
        Windowsów ?
        • Gość: dzika elżbieta Re: Który Windows lepszy - 2000 czy XP ? IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 05.01.05, 13:02
          Jesteś lamus i tyle. dostałeś wyczerpującą odpowiedź, na którą w ogóle nie
          zasłużyłeś. Sam nie wiesz chyba czego chcesz. Z tych dwóch - Windows 2000 i Xp
          nie warto płacić za 2000 bo jest stary. XP jest nowszy i ma lepszy support od
          Microsoft. Dociera? A jak chcesz linuksa to się wpierw zastanów czy ci wystarczy
          do tego co chcesz robić a potem zawracaj głowę dalej, ale konkretniej.
        • user0001 Linux albo Macintosh? 05.01.05, 13:13
          System jest tak dobry, jak programy które są na nim. Jeżeli wszystkie potrzebne
          Tobie programy są na Linuksie lub na Macku, to czemu nie?

Macków używałem jedynie na uczelni. Gdyby było mnie stać kupiłbym sobie taki
          system. Z wierzchu dopracowany, intuicyjny interfejs użytkownika, a pod maską
          BSD. Połączenie jest miłe dla oka i wygodne w użytkowaniu. (dodam tylko, że nie
          jestem graczem, a gdy oczekuję na ściągnięcie czegoś/zakończenie kompilacji lub
          symulacji, zadowalam się nieświętą trójcą złodzieii czasu: minesweeper, free
          cell, tetris).

GNU/Linuksa używam na codzień, te programy których potrzebuję, są dostępne. Nie
          wiem do czego Ty będziesz potrzebował komputera, więc nie wiem czy programy
          Tobie potrzebne są równie dostępne.

Od strony bezpieczeństwa widzę następujące zalety GNU/Linuksa:
          1. Działająca i dopracowana separacja uprawnień. Mam wyłączone konto
          administratora (root'a), gdy chcę uruchomić program wymagający pełnych uprawnień
          muszę podać hasło (jest to potrzebne tylko w trakcie instalacji/konfiguracji,
          oraz do wykonania aktualizacji).
          2. Brak zautomatyzowanych wirusów/trojanów. Atak na GNU/Linuksa wymaga
          interwencji człowieka, komu będzie się chciało atakować domowy komputer.
          3. Domyślnie zablokowane usługi, to utrudnia napastnikom pracę.
          4. Brak IE, OE, ścierwo z internetu ma poważne problemy z dostaniem się do
          komputera.
          5. Dla paranoików jest SELinux, oraz "stack protector", znacznie utrudniają one
          wykorzystanie błędów typu buffer overflow, i uzyskiwanie przez użytkowników
          nadmiernych uprawnień.
          • Gość: red Re: Linux albo Macintosh? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.05, 15:38
            " No co ty, za kogo ty mnie masz? :) Myślisz, że nie umiem sobie powłączać
            firewalli i antyvirów? Człowieku, ja mając Pandę Titanium 2005 z firewallem (w
            dodatku pełna wersja tej Pandy) i Ad Aware Personal mogę czuć się bezpiecznie.
            Trzy razy w ciągu dnia Panda wyświetla mi komunikat, że zablokowano próbę
            wtargnięcia. To haker próbuje mi się włamać, czy to może jakiś wirus sieciowy? A
            zamiast tych Windowsów, to może Linux albo Macintosh ? Dobre są w porównaniu do
            Windowsów ?"
            DO ADMINA: TEN TEKST TO BOMBA. SKOPIOWAĆ, WKLEIĆ, PRZYKLEIĆ W KATEGORII POST
            ROKU. LEPSZEGO CHYBA JUŻ NIE BEDZIE

Panie turek! Kończ Pan ten mecz!!!!!!!
    • niutka10 Re: Do user0001 05.01.05, 16:04
      Jedna profesjonalna odpowiedż
      którą z przyjemnością się czyta
      to"perełka" wśród ogólnego bełkotu
      /przy okazji skorzystałam/dzięki!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka