Dodaj do ulubionych

problem z plikiem JPG

IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 22.02.05, 01:02
Jak odchudzić jpg?
Muszę wstawić zdjęcie na stronę www.
Trzymam się podanego rozmiaru 148x148.
Spadłam z rozdzielczością do 72 dpi i ciągle za dużo plik waży.
Paleta RGB.
Co mogę jeszcze zrobić?
p.s.
Sciągnęłam inny plik z tej strony. Te same parametry co u mnie a chudszy. O
co chodzi w tym wszystkim, co mi podbija wielkość?

Z góry bardzo dziękuję wszystkim za wyjaśnienia.
Obserwuj wątek
    • Gość: w++ Re: problem z plikiem JPG IP: *.ruda-slaska.sdi.tpnet.pl 22.02.05, 04:24
      Gość portalu: zielona jestem napisał(a):

> Jak odchudzić jpg?
      > Muszę wstawić zdjęcie na stronę www.
      > Trzymam się podanego rozmiaru 148x148.

Przy zapisywaniu jpegów najważniejszym parametrem mającym ogromny wpływ na
      wielkość pliku jest stopień kompresji, nastawiany przy zapisie. Zwykle określany
      jako jakość kompresji, compession factor, czy inaczej, występuje często jako
      suwaczek od 1 do 100 (zwykle im więcej, tym większy plik ale też lepsza jakość,
      choć w niektórych programach akurat na odwrót, lecz zwykle są dodatkowe opisy).
      Poszukaj w programie którego używasz, w ogólnych opcjach, lub gdzieś przy samym
      zapisywaniu plików jpg. Jeśli Twój program wyjątkowo nie ma czegoś takiego, to
      do ostatecznego zapisania plików, ściągnij sobie choćby darmowy IrfanView:

www.irfanview.com/

, tam na pewno jest ta regulacja.
      • Gość: gosc Re: problem z plikiem JPG IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.05, 10:02
        Stopień kompresji 80 do 95 do dobre zdjęcia do oglądania. 72 dpi to wyśmienita
        jakość jeśli tylko na monitor.Najoszczędniejsze kompresje to od 13% ale są
        efekty cyfrowe.IrfanView jest bardzo dobry,ale nie ma zbyt czystego
        obrazu.Można wypróbować rozmiar obrazka dla kilku kompresji i wybrać
        najodpowiedniejszą-bo przy mniejszej liczbie kompresji obrazki są
        mniejsze.Dodatkowo można(bardziej zaawansowane)usunąć szum i gorące pixele
        zrobić antialiasing.W sumie obrazki z mniejszą ilością szczegółów,rozmyte z
        płaszczyznami jednakowej jasności i koloru są mniejsze.Jest tez Jpeg Optimizer.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka