Dodaj do ulubionych

laptop gorszy niz zwykly komputer?

IP: *.infinity.net.pl / *.z.infinity.net.pl 23.02.05, 21:33
Czy to prawda ze laptopy szybko sie psuja i nie warto ich kupowac na dluzsza
mete?Czy ktos moze mi poradzic jakie wymagania powinien spelniac laptop aby
chodzily na nim gry(ale nie z przed 10 lat tylko;)),bo zeby ogladac filmy to
potrzebne dvd tyle to wiem;)ale wiecej nie moge sobie przypomniec co byc
powinno

dzieki z gory
Obserwuj wątek
    • robertbenybanek Re: laptop gorszy niz zwykly komputer? 23.02.05, 21:38
      Nie, nie prawda - nie psują się szybko...

Sprawdź w jaką grę chcesz grać, zobacz jakie ma wymagania minimalne i zalecane i
      już wiesz jakie musi mieć parametry komputer...

Swoją drogą laptopy raczej nie są stworzone do gier - co nie wyklucza, że można
      to robić...

pozdr.
      beny
      • Gość: Aga Re: laptop gorszy niz zwykly komputer? IP: *.infinity.net.pl / *.z.infinity.net.pl 23.02.05, 21:41

> Swoją drogą laptopy raczej nie są stworzone do gier - co nie wyklucza, że
        można
        > to robić...
        >

hmm ups to do czego sa stworzone?Gry jakos zle wplywaja na nie?
        • Gość: Greg Re: laptop gorszy niz zwykly komputer? IP: *.acn.waw.pl 23.02.05, 21:48
          Nie, ale z założenia laptop to komputer do pracy, a nie rozrywki - owszem,
          filmy divx i dvd uciągnie, ale z grami już może być problem, bo tylko dosyć
          drogie modele laptopów mają karty graficzne lepsze niż Intel Extreme Graphics.
          OK, są i takie z Mobile Radeonem 9700 (albo i mocniejszymi) na pokładzie, ale
          już abstrakcyjnie drogie (powyżej 7-8 tysięcy złotych). Poza tym, trudno
          zmienić konfigurację laptopa (ilość pamięci, procesor, dysk) - może być max 1
          dysk twardy, 1 napęd optyczny etc., a wymiana tych części jest też dosyć droga.
          • chris62 Re: laptop gorszy niz zwykly komputer? 24.02.05, 09:47
            > OK, są i takie z Mobile Radeonem 9700 (albo i mocniejszymi) na pokładzie, ale
            > już abstrakcyjnie drogie (powyżej 7-8 tysięcy złotych). Poza tym, trudno

Z taką karta można kupić Fujitsu Siemens Amilo 1425 w cenie ponizej 6000 tys PLN
            w sklepie. za 6500 jest już Dothan 1,8 i dysk 80 GB z nagrywarką DVD dual layer.
            • Gość: Greg Re: laptop gorszy niz zwykly komputer? IP: *.acn.waw.pl 25.02.05, 03:36
              A stacjonarny za taką cenę to zapewne mocny Athlon64+1024MB RAM+GF6800... Poza
              tym nie mam jakoś zaufania do firmy FS, nie wspominając już, że (jak już
              powiedziałem) dla potrzeb gier czasami trzeba wymienić kartę graficzną, co w
              przypadku laptopa jest niemożliwe (chyba że mówimy o wymianie całego komputera)
          • dekar Re: laptop gorszy niz zwykly komputer? 24.02.05, 12:09
            > OK, są i takie z Mobile Radeonem 9700 (albo i mocniejszymi) na pokładzie, ale
            > już abstrakcyjnie drogie (powyżej 7-8 tysięcy złotych).

Ceny ostatnio się trochę zmieniły (spadły) teraz model z kartą R9700 mozna już
            znaleźć za ok. 4,5 tyś zł brutto.

> Poza tym, trudno
            > zmienić konfigurację laptopa (ilość pamięci, procesor, dysk) - może być max 1
            > dysk twardy, 1 napęd optyczny etc., a wymiana tych części jest też dosyć
            droga.

Zgadza się, niestety rozbudowa notebooka ogranicza się praktycznie jedynie do
            pamięci RAM. Dlatego notebooki nie są dla osób lubiących pogrzebać w sprzęcie,
            są dla osób które kupując sprzęt użytkują go do momentu jego "zestarzenia się"
            po czym kupują nowy, oczywiście jeżeli kogoś na to stać to może wymieniać i co
            pół roku. Dlatego stacjonarki będą cieszyć się powodzeniem u osób młodych lub
            studentów, czyli liczących się z każdym groszem, chcących i lubiących
            dopieszczać sprzęt własnoręcznie. Natomiast notebooki to domena osób starszych,
            kobiet lub pracujących w terenie, czyli traktującyh komputer użytkowo a nie
            jako hobby.
        • tswiercz Re: laptop gorszy niz zwykly komputer? 23.02.05, 21:50
          > hmm ups to do czego sa stworzone?Gry jakos zle wplywaja na nie?

Powiem tak. Wymagające gry potrzebują silnego procesora i dobrej karty graficzej. Te potrzebują dużej mocy, pobierają dużo prądu i wydzielają dużo ciepła. A laptop jest raczej słąbo wentylowany, już nie mówiąc a graniu na baterii. Ja uważam, że laptop jest dobry do internetu, biura, edytora tekstu itd
          • Gość: barracuda7110 Re: laptop gorszy niz zwykly komputer? IP: *.dsl.telepac.pt 24.02.05, 20:40
            W Diablo nawet na cienkim laptopie można pograć :).
        • Gość: jasio Re: laptop gorszy niz zwykly komputer? IP: *.task.gda.pl 24.02.05, 21:31
          Tak, na wyświetlacz
          A tak pozatym to chodzi o to że nie mają to być szybkie maszyny, tylko małe
          maszyny
    • kell99 Re: laptop gorszy niz zwykly komputer? 24.02.05, 02:26
      ihmo nie warto, bo kazdy laptop bedzie zauwazalnie mniej wydajny od
      porownywalnego desktopa. poza tym, ogladac filmy ok, ale jakosc matrycy lcd w
      wiekszosci laptopow jest po prostu kiepska (nieczym sie nie rowna dobremu
      monitorowi lcd - najczesciej jest albo przejaskrawiona, albo ma 'wyprane' kolory
      bez intensywnej czerwieni).
      rozszerzalnosc latopa to kiepska sprawa, przenosnosc, znowu problem, bo jak
      musisz brac codziennie ze soba laptopa, to chcesz miec jak najlzejszego (a taki
      nie bedzie mial super szybkiego procesora i grafiki). taki ktory bedzie mial
      bedzie z kolei malo przenosny (ciezki, slaba bateria), duzy (nie zmiesci sie do
      plecaka) i grzal sie jak maly piecyk (mam nadzieje, ze nie gazowy;)

zastanow sie czy trzeba miec laptopa, czy chcesz go brac ze soba, czy raczej
      chcesz miec cos co nie zagraci mieszkania. a moze cos takiego:
      www.apple.com.pl/products/macmini/
      maly, cichy i wydajny, sa te "male" pcety, ale ani nie sa ciche, ani nie takie
      ladne;)

do filmow, netu, prac biurowych - idealny sprzet. gier tez troche jest. poza tym
      komfort pracy i bezpieczenstwo o ktorym user windows moze tylko pomarzyc.
      • dekar Re: laptop gorszy niz zwykly komputer? 24.02.05, 11:44
        Kolega jak zwykle nie na bieżąco...

> ihmo nie warto, bo kazdy laptop bedzie zauwazalnie mniej wydajny od
        > porownywalnego desktopa.

To zdanie generalnie nie ma sensu, chyba, żeby dodać cenowo porównywalnego, w
        przeciwnym razie taki sam konfiguracyjnie desktop i laptop mają zbliżoną
        wydajność i nawet jeżeli wersja mobilna karty graficznej jest słabsza to na
        pewno nie "zauważalnie".

> jakosc matrycy lcd w
        > wiekszosci laptopow jest po prostu kiepska (nieczym sie nie rowna dobremu
        > monitorowi lcd - najczesciej jest albo przejaskrawiona, albo ma 'wyprane'
        kolor
        > y

To już jest kompletna bzdura, widzę, że cały czas kolega opiera swoją opinię o
        matrycę z tego starego klocka, którego użytkuje. Może czas popatrzyć na trochę
        nowsze modele?
        Obecnie jakość kolorów i kąty widzenia obrazu w laptopach niczym nie odbiegają
        od samodzielnych matryc (które przecież wyewoluowały z matryc notebookowych),
        jedyną przeszkodą może być ich wielkość w laptopie rzadko spotyka się matryce
        powyżej 15'

> przenosnosc, znowu problem, bo jak
        > musisz brac codziennie ze soba laptopa, to chcesz miec jak najlzejszego (a
        taki
        > nie bedzie mial super szybkiego procesora i grafiki). taki ktory bedzie mial
        > bedzie z kolei malo przenosny (ciezki, slaba bateria), duzy (nie zmiesci sie
        do
        > plecaka) i grzal sie jak maly piecyk (mam nadzieje, ze nie gazowy;)

Znowu dane sprzed paru lat, obecnie dobry, mocny laptop wcale nie jest ciężki,
        no chyba, że 3kg to dla kogoś ciężar, niestety do wagi komórek to pewnie nigdy
        się nie zbliżą. Radzę trochę odkurzyć swoją wiedzę, zanim zacznie się
        wypowiadać. Notebooki na Centrino są szybkie, energooszczędne i lekkie, długo
        pracują na baterii i mimo niższego taktowania niewiele ustępują procesorom
        desktopowym. Dzięki niższej energożerności nie grzeją się, co zapewnia cichą (i
        długą!) pracę (w zależności od modelu od 2,5 do 6 godzin). Obecnie już
        pojawiają się modele na nowej platformie Sonoma, która zapewni jeszcze szybszą
        pracę całego układu.

IMHO warto wybrać notebooka i to bardzo. Ceny ostatnio spadły i to znacznie.
        Montowana już seryjnie mobilna wersja Radeona 9700 (M11) pozwala spokojnie
        pograć na każdej dostępnej grze i to bez problemu, a już w drugiej połowie roku
        mają się pojawić notebooki z montowaną kartą ATI M26 (X700), która będzie
        oczywiście jeszcze wydajniejsza.
        Radzę przyjrzeć się ofercie marek low-endowych mają naprawdę dobre
        konfiguracyjnie notebooki w przystępnych cenach, a jakościowo wcale nie
        odbiegają od markowych (zresztą i tak wszystkie są robione w tych samych
        fabrykach na Tajwanie).
        • kell99 Re: laptop gorszy niz zwykly komputer? 24.02.05, 20:16
          dekar napisał:

> To zdanie generalnie nie ma sensu, chyba, żeby dodać cenowo porównywalnego, w
          > przeciwnym razie taki sam konfiguracyjnie desktop i laptop mają zbliżoną
          > wydajność i nawet jeżeli wersja mobilna karty graficznej jest słabsza to na
          > pewno nie "zauważalnie".

nie zauwazlnie? a moze nawiaz do moich dalszych uwag. mobilne gf6600/6800? dyski
          7200rpm? dobre pamieci ddr400? czy to mozesz miec w laptopie?

> To już jest kompletna bzdura, widzę, że cały czas kolega opiera swoją opinię o
          > matrycę z tego starego klocka, którego użytkuje. Może czas popatrzyć na trochę
          > nowsze modele?

masz na mysli dell latiture d600? to nie jest az taki stary klocek.

> Obecnie jakość kolorów i kąty widzenia obrazu w laptopach niczym nie odbiegają
          > od samodzielnych matryc (które przecież wyewoluowały z matryc notebookowych),
          > jedyną przeszkodą może być ich wielkość w laptopie rzadko spotyka się matryce
          > powyżej 15'

no to dziwne, bo co widze jakiego laptopa to jakosc obrazu wypada co najwyzej
          podobnie do mojego lg

> Znowu dane sprzed paru lat, obecnie dobry, mocny laptop wcale nie jest ciężki,
          > no chyba, że 3kg to dla kogoś ciężar, niestety do wagi komórek to pewnie nigdy
          > się nie zbliżą. Radzę trochę odkurzyć swoją wiedzę, zanim zacznie się
          > wypowiadać. Notebooki na Centrino są szybkie, energooszczędne i lekkie, długo
          > pracują na baterii i mimo niższego taktowania niewiele ustępują procesorom
          > desktopowym. Dzięki niższej energożerności nie grzeją się, co zapewnia cichą (i
          >
          > długą!) pracę (w zależności od modelu od 2,5 do 6 godzin). Obecnie już
          > pojawiają się modele na nowej platformie Sonoma, która zapewni jeszcze szybszą
          > pracę całego układu.

Ale napisz tez, ze musisz wybrac. Albo lekki i przenosny, albo ciezkie monstrum
          wywysajace baterie. Pewnie, co to jest 5kg codziennie 1h w autobusie.. Sproboj,
          to pogadamy.

> IMHO warto wybrać notebooka i to bardzo. Ceny ostatnio spadły i to znacznie.
          > Montowana już seryjnie mobilna wersja Radeona 9700 (M11) pozwala spokojnie
          > pograć na każdej dostępnej grze i to bez problemu, a już w drugiej połowie roku
          >
          > mają się pojawić notebooki z montowaną kartą ATI M26 (X700), która będzie
          > oczywiście jeszcze wydajniejsza.
          > Radzę przyjrzeć się ofercie marek low-endowych mają naprawdę dobre
          > konfiguracyjnie notebooki w przystępnych cenach, a jakościowo wcale nie
          > odbiegają od markowych (zresztą i tak wszystkie są robione w tych samych
          > fabrykach na Tajwanie).

i to w centrino dzialajacym 6h niby? cos sobie ciagle zaprzeczasz.
          • Gość: Grzegorz Re: laptop gorszy niz zwykly komputer? IP: *.phil.east.verizon.net 24.02.05, 20:59

> dysk 7200rpm? dobre pamieci ddr400? czy to mozesz miec w laptopie?

Mylisz sie kell .Pare tygodni temu zamiawialem laptopa Compaqa ( na bazie
            Compaq X6000 series PC)
            I mam 60 GB 7200 RPM Hard Drive oraz 1.0GB DDR2 SDRAM, 400MHz (2x512MB)
            poza tym 17.0" WSXGA+ BrightView Wide Viewing (1680x1050) a karta video to 128MB
            ATI Mobility Radeon(TM) X600 wiec uzupelnij swoje wiadomosci a dopiero wtedy
            podyskutujmy.
            Nie wierzysz to wejdz na strone HP i mozesz sobie sprawdzic.
            Pozdrawiam Grzegorz
            • kell99 Re: laptop gorszy niz zwykly komputer? 24.02.05, 22:00
              ... i zaplaciles 2x za to monstrum wiecej niz za porownywalnego desktopa? i ile
              dzialaja baterie? 4-6h normalnej pracy (edytor tekstu/programisty, przegladarka,
              klient poczty, etc) . ile to wazy? mniej niz 3kg? da sie go trzymac na kolanach,
              czy mozna sie poparzyc?;)
          • dekar Re: laptop gorszy niz zwykly komputer? 25.02.05, 12:49
            > nie zauwazlnie? a moze nawiaz do moich dalszych uwag. mobilne gf6600/6800?
            dysk
            > i
            > 7200rpm? dobre pamieci ddr400? czy to mozesz miec w laptopie?

Tak mogę. Poza tym kolega chyba nie zrozumiał mojej wypowiedzi, jeżeli piszę o
            porównywalnych konfiguracjach to nie mam namyśli innych kości pamięci czy
            dysków twardych, bo wtedy to już jest inna konfiguracja. Nikt nie mówi, że w
            laptopach są najlepsze części, jak napisałem wcześnie rozmiar wymusza
            rozwiązania mobilne, które mają słabsze osiągi od stacjonarnych, nie są to
            jednak osiągi "zauważalnie" słabsze. Różnice w osiągach notebooków i
            stacjonarnych zacierają się, to już nie jest taka przepaść jak kiedyś, są
            słabsze, ale na pewno nie wyraźnie i z powodzeniem mogą juz zastąpić niejednego
            pc-eta. Ponadto kupując laptopa ma się pewność stabilnej pracy, nie ma
            konfliktów sprzętowych, które w stacjonarkach zdarzają się i to całkiem często.

> masz na mysli dell latiture d600? to nie jest az taki stary klocek

To model korporacyjny, z ciekawości w jakiej konfiguracji? Ja wypowiadam się o
            notkach na rynek konsumencki to zupełnie inne maszyny, mocniejsze, chociaż z
            mniejszą ilością portów i bez bajerków w stylu wymiennych napędów.

> no to dziwne, bo co widze jakiego laptopa to jakosc obrazu wypada co najwyzej
            > podobnie do mojego lg

Może więcej szczegółow, jakie kryteria jakości, jakie notebooki? Co to za lg?
            Może kolega by nas oświecił?

> Ale napisz tez, ze musisz wybrac. Albo lekki i przenosny, albo ciezkie
            monstrum
            > wywysajace baterie. Pewnie, co to jest 5kg codziennie 1h w autobusie..
            Sproboj,
            > to pogadamy.

Nic nie muszę wybierać. Są ogólnie dostępne mocne, lekkie (ok. 3kg) i nie
            prądożerne notebooki, taka rzeczywistość na kolegi nieszczęście (a tak
            przyjemnie było sobie ponarzekać, co?). 5kg? Boże, tyle to chyba ważyły modele
            sprzed 5 lat. Poza tym kolega wspomina, że ma Della D600, ten model waży 2kg,
            skąd więc te 5? Teraz już kolega wie dlaczego wywnioskowałem, że ma cięzkiego
            klocka.

> i to w centrino dzialajacym 6h niby? cos sobie ciagle zaprzeczasz.

Nikt o zdrowych zmysłach nie zapuszcza gry na baterii. Wiadomo, że karta
            graficzna jest prądożerna, nawet jej wersja mobilna, a ponieważ jeszcze nie
            wymyślili niewyczerpywalnych baterii, wiec jasne jest, że nie ma to sensu.
            Tylko co kolega chce udowodnić? Do czego zmierzała ta uwaga? Że przy znacznym
            obciążeniu bateria wytrzymuje krócej? Przecież to truizm. A może, że notebooka
            trzeba czasem podłączyć do sieci? To proszę pokaż mi urządzenie, którego nie
            trzeba.

• kell99 Re: laptop gorszy niz zwykly komputer? 25.02.05, 14:29
              > Tak mogę. Poza tym kolega chyba nie zrozumiał mojej wypowiedzi, jeżeli piszę o
              > porównywalnych konfiguracjach to nie mam namyśli innych kości pamięci czy
              > dysków twardych, bo wtedy to już jest inna konfiguracja. Nikt nie mówi, że w
              > laptopach są najlepsze części, jak napisałem wcześnie rozmiar wymusza
              > rozwiązania mobilne, które mają słabsze osiągi od stacjonarnych, nie są to
              > jednak osiągi "zauważalnie" słabsze.

No oczywiscie, ze tak, ale nawet majac laptopa o porownywalnych parametrach nie
              bedzie on szybszy od dobrego desktopa z markowymi czesciami. Sa to osiagi
              "zauwazalnie" mniej wydajne, szczegolnie gdy system "oszczedza" baterie i
              procesor/system zmniejsza wydajnosc. Najwieksza przepasc dzieli dyski twarde,
              ktorych wydajnosc nie da sie porownywac, a sa bardzo waznym elementem systemu.
              Ktos juz wymienil jakas "potezna" konfiguracje, ale czy to dalej laptop, czy cos
              w malej obudownie, ale kiepsko przenosne. Do tego trzeba wspomniec, ze laptop
              jest zupelnie nierozszerzalny, wiec inwestowac mase pieniedzyw w wydajny system,
              ktorego za nic nie rozszerzysz mija sie z celem IMHO.

> To model korporacyjny, z ciekawości w jakiej konfiguracji? Ja wypowiadam się o
              > notkach na rynek konsumencki to zupełnie inne maszyny, mocniejsze, chociaż z
              > mniejszą ilością portów i bez bajerków w stylu wymiennych napędów.

mp1400MHz, 512MB ram, mobile radeon9000. do wszystkiego procz gier 3d jest
              super, ale sam komfort pracy i jakosc komponentow jest taka sobie. ot taki
              standard della i innych duzych producentow...

> Może więcej szczegółow, jakie kryteria jakości, jakie notebooki? Co to za lg?
              > Może kolega by nas oświecił?

wiele notebookow, po prostu ciezko wpakowac dobra matryce i ja dobrze
              podswietlic, gdy jest tak malo miejsca. musialbym zobaczyc jeszcze laptopa z
              dobra matryca, chociaz powerbooki sa calkiem ok, to jednak wiekszosc modeli dla
              ludzi (a nie takich 3x drozszych od porownywalnego desktopa z dobrym 17" lcd)
              jakosc jest taka sobie. do tekstu jest ok, ale grafiki na tym sie nie da ogladac.

> Poza tym kolega wspomina, że ma Della D600, ten model waży 2kg,
              > skąd więc te 5? Teraz już kolega wie dlaczego wywnioskowałem, że ma cięzkiego
              > klocka.

Dorzuc do tego zasilacz i bedzie wiecej;) Moze sie zle wypowiedzialem, ten model
              jest akurat ok, ale takie jakie ludzie kupuja do "multimediow i gier", z
              wielgasna bateria by uciagnac p4 przez te 2h sa monstrualne ;) Moim idealem jest
              12" powerbook;)

> Nikt o zdrowych zmysłach nie zapuszcza gry na baterii. Wiadomo, że karta
              > graficzna jest prądożerna, nawet jej wersja mobilna, a ponieważ jeszcze nie
              > wymyślili niewyczerpywalnych baterii, wiec jasne jest, że nie ma to sensu.

Wiec po co mi laptop do grania. Skoro w domu mam mocny desktop, a laptop jest
              2gim komputerem w biurze, to milo sobie pograc w ogrodzie czy autobusie. Akurat
              nie jestem maniakiem 3d, wiec d600 jest ok by sobie pograc w gal civ czy alpha
              centauri w drodze do domu. Dlatego nalezy zadac pytanie, czemu mam bulic w
              laptopa do grania skoro i tak bez gniazdka sie nie obejdzie. A juz pisales, ze
              tam gdzie rozmiary maja znaczenie, ciezko zrobic dobra i na prawde wydajna
              maszyne. Tak wiec granie na laptopie to IMHO pomylka. Laptopa sie po to uzywa,
              by go odlaczyc od sieci i popracowac na nim kilka h, a nie by spogladac na
              baterie bo akurat mam model z p4 czy (nie daj mocy) a64 ;)

• dekar Re: laptop gorszy niz zwykly komputer? 25.02.05, 16:18
                > No oczywiscie, ze tak, ale nawet majac laptopa o porownywalnych parametrach
                nie
                > bedzie on szybszy od dobrego desktopa z markowymi czesciami. Sa to osiagi
                > "zauwazalnie" mniej wydajne, szczegolnie gdy system "oszczedza" baterie i
                > procesor/system zmniejsza wydajnosc.

Nie zauważyłem "zauważalnego" spadku wydajności, co więcej spotkałem się z
                opiniami (subiektywnymi przyznaję), że system śmiga lepiej na notebooku niż
                stacjonarnym, ale tu pewnie ilu ludzi tyle opinii.

> Najwieksza przepasc dzieli dyski twarde,
                > ktorych wydajnosc nie da sie porownywac, a sa bardzo waznym elementem
                systemu.

Wszystko zależy od definicji "zauważalności" dla mnie zwykłego użytkownika,
                wykonanie operacji zapisu o 5s dłużej, nie jest "zauważalne", a prawda jest
                taka, że o takich różnicach mówimy. W zwykłych domowych warunkach nie obciąża
                się dysku aż tak, żeby różnica między 7200obr/min a 5400 była dotkliwie
                odczuwalna.
                Ponadto platforma Centrino ma tę zaletę, że w zależności od natężenia pracy
                dostosowuje wydajność systemu, jeżeli jest ona duża pracuje na maksa, przy
                bezczynności obcina taktowanie procesora, wyłącza dysk twardy itp. Dlatego
                nawet przy trybie oszczędności nie wpływa to na wydajność.

> Do tego trzeba wspomniec, ze laptop
                > jest zupelnie nierozszerzalny, wiec inwestowac mase pieniedzyw w wydajny
                system
                > ,
                > ktorego za nic nie rozszerzysz mija sie z celem IMHO.

Ja nigdy nie rozszerzałem/modernizowałem komputera, nawet jak miałem
                stacjonarny, brakuje mi do tego wiedzy, zdolności i zacięcia. Kupuję sprzęt
                użytkuję, sprzedaję i kupuję nowy. Takich osób jest dużo, na pewno więcej niż
                się Tobie wydaje. Dla nich notebook jest idealnym rozwiązaniem, podam przykład
                kuzynka kupiła pc-ta w którym płyta gryzła się z DVD, trzy razy chodziła do
                serwisu, nie wiedząc tak naprawdę co się dzieje. Była zdezorientowana i
                zrezygnowana, w notebooku taka sytuacja nie miałaby miejsca, tam nie ma
                konfliktów sprzętowych.

> mp1400MHz, 512MB ram, mobile radeon9000. do wszystkiego procz gier 3d jest
                > super, ale sam komfort pracy i jakosc komponentow jest taka sobie. ot taki
                > standard della i innych duzych producentow...

Faktycznie typowy notebook do pracy. Tego typu notki są drogie i nie oferują
                super wydajności. Są jednak na pewno bardzo lekkie i bogato wyposażone w porty
                (badź wyjście na replikator portów). Za połowę jego ceny można dostać zwykły
                konsumencki z PM(Dothan)1,8GHz, Radkiem9700 128MB, 512RAM i 80GB dyskiem
                (5400), taka konfiguracja już spokojnie zastępuje stacjonarnego pc-ta. I
                oczywiście waga ~3kg. Jak widzisz mozna połączyć dużą wydajność z niewielką
                wagą.

> wiele notebookow, po prostu ciezko wpakowac dobra matryce i ja dobrze
                > podswietlic, gdy jest tak malo miejsca. musialbym zobaczyc jeszcze laptopa z
                > dobra matryca, chociaz powerbooki sa calkiem ok, to jednak wiekszosc modeli
                dla
                > ludzi (a nie takich 3x drozszych od porownywalnego desktopa z dobrym 17" lcd)
                > jakosc jest taka sobie. do tekstu jest ok, ale grafiki na tym sie nie da
                oglada
                > c.

Mam FSC model Amilo1420 matryca jest super, kąty widzenia bardzo szerokie,
                kolory żywe, filmy, gry, zero problemów, nie jestem grafikiem więc mi to
                wystarczy.

> Wiec po co mi laptop do grania. Skoro w domu mam mocny desktop, a laptop jest
                > 2gim komputerem w biurze, to milo sobie pograc w ogrodzie czy autobusie.
                Akurat
                > nie jestem maniakiem 3d, wiec d600 jest ok by sobie pograc w gal civ czy alpha
                > centauri w drodze do domu. Dlatego nalezy zadac pytanie, czemu mam bulic w
                > laptopa do grania skoro i tak bez gniazdka sie nie obejdzie. A juz pisales, ze
                > tam gdzie rozmiary maja znaczenie, ciezko zrobic dobra i na prawde wydajna
                > maszyne. Tak wiec granie na laptopie to IMHO pomylka. Laptopa sie po to uzywa,
                > by go odlaczyc od sieci i popracowac na nim kilka h, a nie by spogladac na
                > baterie bo akurat mam model z p4 czy (nie daj mocy) a64 ;)

Problem polega na tym, że Ty już masz stacjonarnego i słuzbowy laptop i
                wszystko podciągasz pod tą sytuację. A teraz wczuj się i wyobraź sobie
                sytuację, że nie masz nic i musisz jakiś kupić. Masz małe mieszkanie lub musisz
                pracować w terenie (albo jedno i drugie), wiesz, nawet nie musisz pracować z
                notkiem wystarczy, że masz potrzebę go przenosić (u mnie przydaje się kiedy nie
                chcę przeszkadzać innym domownikom, podpinam go pod telewizor lub idę do kumpla
                i spinam się z nim w sieć, zresztą nigdy nie wiadomo, kiedy przyda się jego
                mobilność). Podlicz sobie, inwestowałbyś zarówno w stacjonarnego i laptopa?
                Przecież to wyrzucanie pieniędzy. Jeżeli można mieć mobilny sprzęt z
                wydajnością niewiele ustępującą stacjonarnemu (w domu używasz pod prądem w
                pracy na baterii), to po co dwa, oczywiście pomijam sytuacje specyficzne
                (grafik itp.) mam na myśli zwykłego użytkownika. Dodatkowo oszczędzasz sporo
                miejsca.
                Na koniec słówko wyjaśnienia, notebooki na pełnym P4 to przeszłość, obecnie
                rządzi Centrino a już niedługo Sonoma, dlatego powtarzanie argumentu o
                grzejących się i warczących notebookach trochę rozmija się z prawdą, po prostu
                zdezaktualizowało się. Teraz wydajny laptop nie oznacza laptopa z P4, wydajne
                laptopy to modele z PM Dothan na platformie Centrino. Najwyżej taktowane
                jednostki 1,8 i 2,0 to odpowiedniki mniej więcej P4 2,8 - 3,0.
                • Gość: kell99 Re: laptop gorszy niz zwykly komputer? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 27.02.05, 00:49
                  to nie tak do konca. to ma wszystko wydajnosc na system. 5 sekund tutaj,
                  wolniejszy czas dostepu wszystko w rezultacie sprowadzi sie do znaczacego
                  spowolnienia systemu ktory jest dosyc mocno obciazony.
                  ale widac kazdy oczekuje czegos innego. majac wydajny desktop oczekuje
                  mobilnosci bardziej niz wydajnosci, ale gdyby laptop byl moim jedynym systemem,
                  to bym nie byl za bardzo szczesliwy. po prostu laptop, z niewygodna klawiatura
                  nie jest najprzyjemniejsza maszyna do uzywania na codzien, a dolaczajac do niego
                  myche, klawiature, potem dobre glosniki... zamieniam laptopa w niemobilny
                  komputer z masa kabli.. co jest cudowne, to wlan, ogrodek, czy kuchnia i
                  przegladanie netu, czy kawiarnia, albo autobus (chociaz w tym 2gim przpadku o
                  net trudno). tylko, ze zdajesz sobie sprawe, ze albo wydajnosc, albo
                  przenosnosc. nie da sie na razie polaczyc 2ch rzeczy na raz, miec lekkiego i za
                  razem wydajnego laptopa.
                  • Gość: kell99 Re: laptop gorszy niz zwykly komputer? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 27.02.05, 00:52
                    btw. centrino to nie jest dominujaca platforma. dzisiaj bylem w sklepie i
                    wiekszosc laptopow to jakies wielkie monstra z p4 i wielkim ekranem (jak mozna
                    takie cos nosic ze soba to nie mam pojecia), albo co jeszcze gorsza jakies cuda
                    na a64 (+ chipsety ati) z 17" lcd. widzialem moze kilka centrino (najbardziej
                    interesujacy byl sony vaio z 14" lcd, bardzo mala i lekka bestia;). osobiscie i
                    tak zamierzalem kupic powerbooka. trzeba poczekac na pb z g5;)
          • Gość: galilleo kell99 BZDURY re laptop gorszy niz zwykly komputer IP: *.west.biz.rr.com 27.02.05, 01:23
            kell przestan pisac Bzdury!

jak zwykle lezysz na dwoch lopatkah

kell99 napisał:

> dekar napisał:
            >
            > > To zdanie generalnie nie ma sensu, chyba, żeby dodać cenowo porównywalneg
            > >o, w przeciwnym razie taki sam konfiguracyjnie desktop i laptop mają
            > >zbliżoną wydajność i nawet jeżeli wersja mobilna karty graficznej jest
            > >słabsza to na pewno nie "zauważalnie".

> nie zauwazlnie? a moze nawiaz do moich dalszych uwag. mobilne gf6600/6800?
            > dysk i7200rpm? dobre pamieci ddr400? czy to mozesz miec w laptopie?

> To już jest kompletna bzdura, widzę, że cały czas kolega opiera swoją opi
            > nię o matrycę z tego starego klocka, którego użytkuje. Może czas popatrzyć
            > na trochę nowsze modele?

> nie zauwazlnie?

> mobilne gf6600/6800?

Dell Inspirion XPS Gen 2. z
            256MB NVIDIA® GeForceTM Go 6800 Ultra PCI ExpressTM x16 Graphics

The Inspiron XPS Gen 2 comes standard with a 17" UltraSharp WUXGA Wide Aspect
            display with TrueLife, offering up to 76% more viewing area than a 17" WXGA+
            screen

Take gaming and multimedia to the next level with Dell's new Inspiron XPS Gen 2
            notebook. Whether it's playing the latest games, cranking up the volume on the
            best movies or listening to your entire music collection digitally, the XPS Gen
            2 is ready for your next mission.

Key Features
            256MB NVIDIA® GeForceTM Go 6800 Ultra PCI ExpressTM x16 Graphics
            Intel® Pentium® M 760 (2GHz, 533MHz FSB) Processor
            Operating System: Comes standard with Microsoft® Windows

Dell Inspirion XPS Gen 2

Travelstar E7K60 model summary Capacity (GB) RPM Interface

HTE726060M9AT00 60 7200 ATA-6

HTE726040M9AT00 40 7200 ATA-6

> dyski7200rpm?

Travelstar - 7,200 RPM

www.hitachigst.com/hddt/Dlocator.nsf/comptool/comptool

> dobre pamieci ddr400? czy to mozesz miec w laptopie?

DDR2 533 !

Memory 512 MB of 533MHz DDR2 Dual Channel SDRAM standard, upgradeable to 2 GB maximum 2 SoDIMM sockets, both are user-accessible

Dell Inspirion XPS Gen 2

Nawet najgorszy Dell juz mysli o AMD:

arstechnica.com/news.ars/post/20050224-4652.html
            • Gość: kell99 Re: kell99 BZDURY re laptop gorszy niz zwykly kom IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 27.02.05, 01:57
              dell nie mysli o amd:
              it.slashdot.org/it/05/02/26/2045248.shtml?tid=142&tid=187&tid=218

ten laptop ktory podales jest fajny, ale:
              + nie jest jeszcze w sprzedazy,
              + jest wielki, ciezki i malo wydajny na bateriach
              + jest to biurkowy komputer w obudowie laptopa, strasznie drogi i nie nadaje sie
              by go wziasc do parku, czy w jakies inne miejsce i pracowac. wiosna niedlugo;)
        • Gość: jasio Re: laptop gorszy niz zwykly komputer? IP: *.task.gda.pl 24.02.05, 21:36
          Kolega chyba znowy nie na bierząco,
          nawet konfiguracyjno podobny laptop do desktopa jest duzo wolniejszy, bo gorzej
          chłodzi itppozatym nie można podkręcać laptopów
    • Gość: galilleo Re: laptop gorszy niz zwykly komputer? IP: *.west.biz.rr.com 24.02.05, 07:29
      Aga napisał(a):

> Czy to prawda ze laptopy szybko sie psuja i nie warto ich kupowac na dluzsza
      > mete?

Juz nie prawda!

> Czy ktos moze mi poradzic jakie wymagania powinien spelniac laptop aby
      > chodzily na nim gry(ale nie z przed 10 lat tylko;)),

usa.asus.com/products/notebook/z8series/z8000k/z8000k_overview.htm
      > bo zeby ogladac filmy to
      > potrzebne dvd tyle to wiem;)ale wiecej nie moge sobie przypomniec co byc
      > powinno
      >
      > dzieki z gory

usa.asus.com/products/notebook/nbindex.htm
    • Gość: kloss Re: laptop gorszy niz zwykly komputer? IP: 156.17.253.* 24.02.05, 15:36
      zgadzam się z opinią, że laptop to nie komputer do gier i filmów; jednakże jest
      taki trynd wśród klientów, więc producenci sie dostosowują....
      Zgadzam się, że to sprzęt do pracy a większość pracujących posługuje się
      edytorem tekstów, arkuszem kalkulacyjnym czy internetem a do tego nie potrzeba
      porażających osiągów grafiki; priorytetem dla laptopa jest waga i długość pracy
      na baterii;

poza tym - co to za przyjemność oglądać film na 15 czy 20" ekranie? Chcesz
      oglądać filmy - kup dobre kino domowe i duży telewizor albo projektor; chcesz
      posłuchać muzyki - kup dobry zestaw stereo, bo divx to nie dvd /jest
      skompresowany i nie ma dźwięku 5.1/ a mp3 to nie jest stereo;

"wszystko w jednym" to nieporozumienie, bo to nie menażka tylko elektronika :)

ale to już moja opinia; ja nie kierowałbym się kupując laptopa grami
      • Gość: Aga Re: laptop gorszy niz zwykly komputer? IP: *.infinity.net.pl / *.z.infinity.net.pl 25.02.05, 14:31
        Dzieki wszystkim za wypowiedzi:)
        To moze napisze dlaczego chce zakupic laptop:nie znam sie na kompach i nie
        umiem ich tym bardziej podkrecac i wymieniac czegos ze srodka;nie chce desktopa
        bo zajmuje duzo miejsca i nie moge go nigdzie ze soba zabrac(nie chodzi mi o
        codzienne spacery ale o wyjazdy,przeprowadzke itp).Chce cos prostego w obsludze
        i malego a przy tym zebym mogla posiedziec na necie,popisac itd oraz sobie
        pograc czasem i poogladac filmy.Niestac mnie(ani nie mialabym miejsca na
        wstawienie)na kino domowe pozatym chce miec wszystko w jednym.Nie jestem
        bogata:/ heh
        czy mozecie mi poradzic np co z tego nadaje sie do moich potrzeb;) :
        www.allegro.pl/show_item.phpitem=43112714
        www.allegro.pl/show_item.phpitem=42220567
        www.allegro.pl/show_item.php?item=42305251
        www.plat-notebooki.pl/ w promocji znalazlam ale jest tego wiecej ja
        nawet niewiem czy szukac w procesorach intel czy amd,nie wiem co to znaczy:]
        20Gb twardy , procesor AMD Athlon 2000+, 256 ramu ( w tym 64 karta graficzna
        wykorzystuje), modem, sieciowa, usb Ala (14:45)9005nx firmy HP, cena 2,5
        tysiaca moze zejdzie nizej,to od kolezanki oferta

dzieki:)
        • Gość: kloss Re: laptop gorszy niz zwykly komputer? IP: 156.17.253.* 25.02.05, 15:24
          skoro filmy z konieczności, to odpuszczam :)
          kup coś solidnego, raczej z gwarancją i to długą (3 lata)

dziś z rozrzewnieniem wspominam długie godziny w bibliotekach i sterty notatek,
          które potem wklepywałme na desktopie pisząc magisterkę, dziś poszedłbym z
          laptopem :)

ja szukałem czegoś solidnego, niedużego i lekkiego, głównie do zastosowań
          biurowych /MS Office, poczta, internet/, włączę czasami grę ale tylko
          strategiczną więc grafika nie ma większego znaczenia a filmów nawet nie próbuję
          na tym oglądać 14" to za mało, ale mam zamiar kupić kabel, żeby zrzucić obraz
          na tv - czyli ograniczenie spowodowane małą matrycą można obejść, co do jakości
          takiego obrazu - wypowiem się, jak zobaczę

pzdr
          • Gość: kloss Re: laptop gorszy niz zwykly komputer? IP: 156.17.253.* 25.02.05, 15:27
            ps.
            jeśli nie jesteś bogata, to tym bardziej nie stać cię na byle co...

naprawa laptopa jest prawie nieopłacalna /w zależności od usterki albo
            dostępności modelu i części/

pzdr
            • Gość: kloss Re: laptop gorszy niz zwykly komputer? IP: 156.17.253.* 25.02.05, 15:46
              ostatni raz, przynajmniej dzisiaj :)

oto link do forum firmy, handlującej sprzętem, z tego powodu sugeruję raczej
              ostrożne podejście do tematu (np. nie publikują postów dotyczących laptopów,
              których nie mają w ofercie) ale ten wątek jest o dziwo w miarę obiektywny:

forum.karen.com.pl/viewtopic.php?t=2298
          • Gość: aga karta graficzna IP: *.infinity.net.pl / *.z.infinity.net.pl 02.03.05, 19:18
            VIA/S3G do 64MB AGP
            dobre to do gier?:)znalazlam calkiem fajny laptop firmy maxdata z taka wlasnie
        • Gość: barracuda7110 Re: laptop gorszy niz zwykly komputer? IP: *.dsl.telepac.pt 27.02.05, 01:36
          Pierwszy i trzeci link nie działają. Tego w środku odradzam, bo sprzedawca nie
          jest pewny (tylko 1 komentarz). Chyba że masz możliwość podjechania, obejrzenia
          i pobawienia się laptopem.
        • Gość: galilleo Re: laptop gorszy niz zwykly komputer? IP: *.west.biz.rr.com 27.02.05, 01:38
          Aga napisał(a):

> Dzieki wszystkim za wypowiedzi:)
          > To moze napisze dlaczego chce zakupic laptop:nie znam sie na kompach i nie
          > umiem ich tym bardziej podkrecac i wymieniac czegos ze srodka; nie chce
          >desktopa bo zajmuje duzo miejsca i nie moge go nigdzie ze soba zabrac(nie
          > chodzi mi o codzienne spacery ale o wyjazdy,przeprowadzke itp).Chce cos
          > prostego w obsludze
          > i malego a przy tym zebym mogla posiedziec na necie,popisac itd oraz sobie
          > pograc czasem i poogladac filmy.
          > Niestac mnie(ani nie mialabym miejsca na
          > wstawienie)na kino domowe pozatym chce miec wszystko w jednym.Nie jestem
          > bogata:/ heh
          > czy mozecie mi poradzic np co z tego nadaje sie do moich potrzeb;) :

usa.asus.com/products/notebook/z8series/z8000k/z8000k_overview.htm
          Odpusc sobie inne!

Interesuj sie tylko IBM (T-42,T-43) albo ASUS:

pl.asus.com/products/notebook/nbindex.htm
          www.asus.pl
          www.asus.pl/_content/dzial_1.php

w promocji znalazlam ale jest tego wiecej ja
          > nawet niewiem czy szukac w procesorach intel czy amd,nie wiem co to znaczy:]

AMD Athlon 64 jest najlepszym processorem

> 20Gb twardy,

Minimum 60 GB

procesor AMD Athlon 2000+,

256 ramu ( w tym 64 karta graficzna

minimum 512MB RAM,

> wykorzystuje), modem, sieciowa,

> Ala (14:45) 9005nx firmy HP, cena 2,5 tysiaca moze zejdzie nizej,to od
          kolezanki oferta

TYLKO ASUS!

> dzieki:)

• Gość: barracuda7110 Re: laptop gorszy niz zwykly komputer? IP: *.dsl.telepac.pt 27.02.05, 01:40
          To wydaje mi się sensowną propozycją:
          www.allegro.pl/show_item.php?item=42999291
          Kupiłem na allegro niedawno laptopa hp i sprawuje się bardzo dobrze :).
    • Gość: rspychaj@wp.pl Re: laptop gorszy niz zwykly komputer? IP: 195.116.34.* 27.02.05, 00:19
      Witam,

Moim zdaniem kupno drogiego laptopa dla gier to pomyłka. Laptop rzeczywiście
      posiada mniejszą wydajność, niż jego cenowy odpowiednik w postaci skrzyni
      PC'ta, ale w tym przypadku płaci się za mobilność i miniaturyzację (i ekrean
      LCD, czego niektórzy nie zauważają). Zresztą, czasy rozbudowy kompów powoli się
      kończą, najczęściej w PC'tach rozbudowuje się pamięć RAM oraz HDD. Takie rzeczy
      w laptopie jak najbardziej można rozbudować. Z awaryjnością różnie bywa. Ja np.
      wolałem kupić 4-latka IBM'a model 600 (PIII 650, 196MB RAM, HDD 13GB, CD Combo,
      PCIMCIA LAN) za 2300, niż nową Actinę za 2600 netto i nie żałuję tego. XP, DVD
      oraz Divx śmiga pięknie.
      • Gość: Aga Re: laptop gorszy niz zwykly komputer? IP: *.infinity.net.pl / *.z.infinity.net.pl 09.03.05, 11:12
        no wiec kupilam laptop Fujitsu Siemens z procesorem athlon no i moim problemem
        jest to ze nie widze na obudowie nigdzie pokretelka do sciszania i
        glasniania.Gdzie to moze sie ukrywac???
        • Gość: aga Re: laptop gorszy niz zwykly komputer? IP: *.infinity.net.pl / *.z.infinity.net.pl 09.03.05, 11:15
          aha jeszcze jedno czy pracowac na baterii czy na zasilaczu.
          • m.gregor Re: laptop gorszy niz zwykly komputer? 09.03.05, 12:37
            1.) Zobacz czy na klawiaturze nie ma symboli glosnika z kreseczkami (mniej
            kreseczek ciszej - wiecej to glosniej). Wciskasz klawisz Fn (function) i
            sciszasz albo robisz glosniej.
            2.) Co do baterii: zdania sa podzielone. Ja uwazam ze bateria powinna byc caly
            czas wlozona na miejsce i powinien byc podlaczony zasilacz. Co pewien czas (np.
            raz na tydzien) powinno sie odlaczyc zasilacz i rozladowac baterie do zera i
            naladowac.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka