IP: 80.50.49.* 28.02.05, 08:16
Chcąc sprawdzić, jak jest zabezpieczony mój komputer, wykonałem test na stronie www.hackercheck.com/?mode=c
Ukazała się następującą uwaga: Open ports: 80, 21, 25, 53, 22,znajomość angielskiego i programów jest moja znikoma, stąd prośba, może mi ktoś "łopatologicznie" wytłumaczyć;-).
Obserwuj wątek
    • user0001 A co właściwie sprawdziłeś? 28.02.05, 09:13
      Mam jedno, ale to z...biście ważne pytanie: przeskanowałeś swój komputer czy
      bramkę u operatora?

Jeżeli masz prywatny adres IP (z zakresu 10.0.0.0/8, 172.16.0.0/12 lub
      192.168.0.0/16), to twój komputer jest niewidoczny z internetu. Port-scan jaki
      wykonałeś sprawdził by tylko bramkę (serwer który przekazuje połączenia z sieci
      wewnętrznej do internetu). Serwer taki należy do operatora internetowego, i
      jeśli jest to typowa "firma krzak" to bramka jest jednocześnie serwerem www
      (80), ftp (21), pocztowym (25), DNS (53) i można się do niej dostać przez ssh
      (22). Nie ma bezpośredniego zagrożenia dla Twojego komputera.

Jeśli jednak masz publiczny adres IP, to znaczy, że albo masz wszystkie wyżej
      wymienione usługi uruchomione na Twoim komputerze, albo wychodowałeś stado
      trojanów które wybrały sobie znane porty. W obu wypadkach polecam gruntowne
      czyszczenie systemu, i wyłączenie wszystkich niepotrzebnych usług (nie są
      potrzebne jeśli chcesz tylko korzystać z internetu).
      • Gość: pytajnik Re: A co właściwie sprawdziłeś? IP: 80.50.49.* 28.02.05, 09:39
        Z Twojego opisu wnioskuję, że skan dokonałem na bramce operatora.
        Mam właśnie IP rozpoczynające się od 192.168....., bo korzystam z sieci osiedlowej.
        Na stałe jest włączona Panda, dodatkowo skan online antyvirem Trend-micro, oraz Ad-aware i SpyBot S&D nic nie wykazały.
        > i wyłączenie wszystkich niepotrzebnych usług (nie są
        potrzebne jeśli chcesz tylko korzystać z internetu)

np. jakie miałeś na myśli?
        P.S.
        Stronę, po podaniu adresu, otrzymałem na skrzynkę i obecnie nie mogę powtórzyć skanu.
        • user0001 Re: A co właściwie sprawdziłeś? 28.02.05, 09:52
          Gość portalu: pytajnik napisał(a):

> > i wyłączenie wszystkich niepotrzebnych usług (nie są
          > > potrzebne jeśli chcesz tylko korzystać z internetu)
          >
          > np. jakie miałeś na myśli?

Serwer www, serwer poczty, serwer ftp, BIND, serwer ssh, żadna z tych usług nie
          jest potrzebna na stacji roboczej. Należało by też wyłączyć udostępnianie plików
          i drukarek (o ile nie jest koniecznie potrzebne). Poszukaj postów broch'a
          dotyczących svchost, RPC oraz usług.
          • Gość: pytajnik Re: A co właściwie sprawdziłeś? IP: 80.50.49.* 28.02.05, 10:02
            Dzięki,
            pozdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka