Dodaj do ulubionych

Compaq laptop hasło

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.05, 12:13
Czy da się obejść takie coś jak "DriveLock HDD Bay Password" pojawiające się po odpaleniu laptopa. Z poziomu biosu nie można się dostać. Jezeli jest taka możliwość to prosze o rady, tylko prosze bez zbędnych uwag. Acha laptop chyba pochodzi z zachodniej europy. to jest CompaqNC6000
Obserwuj wątek
    • Gość: Marek Re: Compaq laptop hasło IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.05, 13:25
      A może mi ktoś w ogóle wytłumaczy co to jest te Drive Lock
      Wiem że jest to hasło na dydk twardy by chronić dane ale mi wcale nie chodzi o dane, czy można np. użyć dyskietki startowej i sformatować dysk czy to coś da ??
      • Gość: swissman Re: Compaq laptop hasło IP: *.usz.ch / *.unizh.ch 14.03.05, 15:49
        a nie lepiej kupic laptopa w sklepie?

takie kupowane w bramie albo wyrwane kobicie w trawaju spod pachy na niewiele sie zdadza...

wlasnie dlatego sa te zabezpieczenia zeby nie kazdy mogl sie wlamac do komputera, ktory do niego nie nalezy....
        • Gość: m Re: Compaq laptop hasło IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.05, 19:32
          Jak widać prośba o niepisanie zbędnych komentarzy nie poskutkowała, więc spiesze odpowiedzieć, nie kupiłem w bramie nie wyrwałem kobiecie a w mojej miejscowości nie jeżdżą tramwaje. Jak już pisałem nie chodzi mi o dane z dysku, nie chodzi mi nawet o cały laptop tylko o dysk. Mam u siebie 7 a ten jest 40 i można go w miare tani kupić tylko jest ten jeden problem. Zeby go kupić musze mieć pewność że da się z nim coś zrobić, tzn. sformatować na nowo w innym laptopie
    • Gość: obcy Re: Compaq laptop hasło IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.05, 20:02
      Skopiowałem fragment instrukcji obsługi laptopa Compaq Armada z tego wynika że
      musisz mieć hasło konfiguracyjne aby zdjąć lub zmienić hasło do dysku twardego.
      Zadzwoń do serwisu Compaqa może (napewno) mają sposób. 0 800 122 622

Rodzaje zabezpieczeń
      Funkcje zabezpieczeń chronią komputer oraz zgromadzone w nim
      dane przed dostępem osób nieupoważnionych.
       Konieczność podania hasła uruchomieniowego przy
      włączaniu, ponownym uruchamianiu albo wyprowadzaniu
      komputera ze stanu wstrzymania lub hibernacji zapobiega
      użyciu komputera przez osoby nieupoważnione.
       Hasło konfiguracyjne uniemożliwia osobom
      nieupoważnionym zmianę konfiguracji komputera
      w programie Computer Setup. Może ono również służyć
      administratorom sieci do uzyskiwania dostępu
      i zabezpieczania konfiguracji wielu komputerów w sieci.

Funkcja DriveLock zapobiega użyciu dysku twardego
      komputera przez osoby nieupoważnione. Zabezpieczenie to
      działa również po zainstalowaniu dysku w innym komputerze.
    • Gość: info Re: Compaq laptop hasło IP: *.client.comcast.net 14.03.05, 22:58
      dysk twardy ma zainstalowany eprom chip ktory pierwszy sie odzywa po bios,
      nie mozna ominac tego bez 'legalnego' hasla
      mozna przeprogramowac
      pozdrowienia
      • Gość: m Re: Compaq laptop hasło IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.05, 12:15
        Dzięki za informacje. Co znaczy że można przeprogramować? W jaki sposób?
        • swissman Re: Compaq laptop hasło 15.03.05, 12:54
          Gość portalu: m napisał(a):

> Dzięki za informacje. Co znaczy że można przeprogramować? W jaki sposób?

rozumiem kolegi rozgoryczenie w sprawie "zbednych komentarzy" jednak w dalszym ciagu zastanawiajace jest ze kolega nie chce skontaktowac sie z legalnym przedstawicielem firmy sprzedajacej te komputery...

ktos juz przeciez zasugerowal kontakt z firma compaq...

to samo dotyczy braku rozeznania SKAD pochodzi wzmiankowany komputer...
          • Gość: obcy Re: Compaq laptop hasło IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.05, 18:38
            Zadzwoniłem pod bezpłatny w/w nr serwisu compaqa i bez problemu zerują pamięć
            otwierając dysk - jednak musisz udowodnić że jesteś legalnym właścicielem -
            inaczej ten system nie miał by sensu. Jest jeszcze inny sposób, ale nie mając
            pewności że ktoś nie tęskni za tym laptopem nie mogę go upublicznić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka