Gość: kriko IP: *.lodz.dialog.net.pl 16.06.02, 00:28 Jaki waszym zdaniem najlepszy jest modem ISDN, chodzi mi o typ ,oraz to czy ma być zewnętrzny czy wewnętrzny? Link Zgłoś Obserwuj wątek
alfalfa Re: ######## jaki modem na ISDN ? ######## 18.06.02, 13:29 Zewnętrzny. US Robotics albo Zyxel. Sprawdź czy Twoja linia obsługuje 64k czy 128k i do tego dobierz modem. pozdr. Link Zgłoś
Gość: kriko Re: ######## jaki modem na ISDN ? ######## IP: *.lodz.dialog.net.pl 18.06.02, 16:00 alfalfa napisał(a): > Zewnętrzny. US Robotics albo Zyxel. Sprawdź czy Twoja linia obsługuje 64k czy > 128k i do tego dobierz modem. > > pozdr. ISDN (transmisja w oparciu o protokół PPP i MPPP; prędkość transmisji do i z węzła dostępowego - 64 kbit/s w jednym kanale B lub 128 kbit/s w dwóch kanałach B) I teraz pytanie czy ZyXEL Omni.net USB , lub Omni.net Plus ,a może inny? Jeżeli chodzi o Robotics to niewiem który. A co z AVM Fritz! Card USB v2.0 reklama czy faktycznie dobry? pozdrawiam Link Zgłoś
alfalfa Re: ######## jaki modem na ISDN ? ######## 19.06.02, 14:10 Gość portalu: kriko napisał(a): > alfalfa napisał(a): > > > Zewnętrzny. US Robotics albo Zyxel. Sprawdź czy Twoja linia obsługuje 64k > czy > > 128k i do tego dobierz modem. > > > > pozdr. > > > ISDN (transmisja w oparciu o protokół PPP i MPPP; prędkość transmisji do > i z węzła dostępowego - 64 kbit/s w jednym kanale B lub 128 kbit/s w dwóch > kanałach B) > I teraz pytanie czy ZyXEL Omni.net USB , lub Omni.net Plus ,a może inny? > Jeżeli chodzi o Robotics to niewiem który. > > A co z AVM Fritz! Card USB v2.0 reklama czy faktycznie dobry? > pozdrawiam > > Czy ta linia to nie czasem Octopus? Nie znam AVM, wiec Ci nie poradze. Wydaje mi sie ze modem na USB ma wiecej sensu (zalezy jaki system operacyjny, np. czy aby nie NT?). pozdr. Link Zgłoś
Gość: kriko Re: ######## jaki modem na ISDN ? ######## IP: *.lodz.dialog.net.pl 19.06.02, 16:11 > Czy ta linia to nie czasem Octopus? Nie znam AVM, wiec Ci nie poradze. Wydaje mi sie ze modem na USB ma wiecej sensu (zalezy jaki system operacyjny, np. czy aby nie NT?). pozdr. System to Windows 98 SE,natomiast Fritz faktycznie jest używany przez TPSA Octopus. Ja akurat korzystam z Dialogu. Wracając do USB to ZyXEL Omni.net USB jest chyba pasywny, a Omni.net Plus aktywny , chyba żeby znalazł jakiś aktywny na USB . A może niepatrzeć na to czy jest pasywny czy aktywny? pozdr. Link Zgłoś
alfalfa Re: ######## jaki modem na ISDN ? ######## 19.06.02, 17:22 Szczerze mówiąc nie wiem:) czy to ma jakieś znaczenie, czy aktywny czy pasywny. Może ktos się wypowie. USB wydaj mi się lepsze ze wzglądu choćby na transfer i możliwość podłączania wielu urzadzeń. Z serialami to gorzej wygląda (niektóre kompy np. mają tylko jeden) i dlatego polecam usb. Link Zgłoś
Gość: kriko Re: ######## jaki modem na ISDN ? ######## IP: *.lodz.dialog.net.pl 19.06.02, 19:45 alfalfa napisał(a): > Szczerze mówiąc nie wiem:) czy to ma jakieś znaczenie, czy aktywny czy pasywny. > > Może ktos się wypowie. USB wydaj mi się lepsze ze wzglądu choćby na transfer i > możliwość podłączania wielu urzadzeń. Z serialami to gorzej wygląda (niektóre > kompy np. mają tylko jeden) i dlatego polecam usb. Tak jak gdzieś pisałem niejestem wielkim znawcą ,ale modem aktywny ma swój zasilacz i nie obciąża procesora ,jak bardzo jest to odczuwalne niewiem ,może wcale. Jak byś mógł mi wyjaśnić o co chodzi z tymi serialami niewiem co to serial w kompie? Link Zgłoś
alfalfa Re: ######## jaki modem na ISDN ? ######## 20.06.02, 11:56 Serial to po prostu port szeregowy, ten na ktorym kiedys podpinalo sie myszke (teraz jest zazwyczaj na ps/2) albo modem zewetrzny. pozdr. Link Zgłoś
Gość: kriko Re: ######## jaki modem na ISDN ? ######## IP: *.lodz.dialog.net.pl 20.06.02, 13:03 alfalfa napisał(a): > Serial to po prostu port szeregowy, ten na ktorym > kiedys podpinalo sie myszke (teraz jest zazwyczaj na > ps/2) albo modem zewetrzny. > pozdr. Dzięki . pozdr. Link Zgłoś
Gość: kriko Re: ######## jaki modem na ISDN ? ######## IP: *.lodz.dialog.net.pl 20.06.02, 13:17 Chętnie zapoznał bym się z opiniami osób korzystającymi z ISDN-u w Dialogu z jakich modemów korzystacie i z jaki się sprawują. Link Zgłoś