Dodaj do ulubionych

Problem z płytą główną

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.05, 14:40
Witam. Mam problem związany z płytą główną msi k7t266 pro2. A mianowicie po
przestawieniu CPU FSB Clock ze 100 na 133 MHz dzieje się coś dziwnego. Chodzi
o to że komputer się jako tako odpala wyczytuje dyski itp. Ale nic poza tym .
na sam koniec jeszcze dalje alarm w postaci jedneko piknięcia. Na monitorze
nic nie wiedać, myślałem że to wina karty graficznej ale nie, bo zmieniałem i
to samo, tak samo z monitorem też sprawdzałem na innym i tez nie odpowiada.
Nawet do BIOSU nie można wejść. HELP. Proszę pisać na maila ares_mm@interia.pl
PZDR
Obserwuj wątek
    • Gość: ja Re: Problem z płytą główną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.05, 14:48

W instrukcji do płyty odszukaj "Clear CMOS Jumper".

Jak ci się nie chce to rozkręć obudowę, poszukaj pinów (trzech) oznaczonych "JBAT1".
      Są 3 piny, 2 z nich są połączone zworką.
      Wyjmij ją i wsadź na chwilę tak by połączyć pin środkowy z tym co był wolny i
      potem załóź tak jak było na początku...
      Naprawa trwa ok. 2 minut (z rozkręcaniem obudowy).
      Aha, wyjmij wczesniej przewód od prądu.
    • user0001 Re: Problem z płytą główną 24.03.05, 14:50
      Co ci strzeliło do łba żeby zwiększać taktowanie o 33%? Ostatnim prockiem który
      pozwalał na takie eksperymenty był Celeron 333.

A teraz sięgnij do pudełka po komputerze, wyciągnij instrukcję obsługi płyty
      głównej i znajdź rozdział zatytułowany "CMOS Reset" "Clear CMOS" lub "Clear RTC
      RAM". Będzie konieczne przepinanie zworek i może wyjmowanie bateryjki.

Jeżeli masz dużo szczęścia to uruchomisz komputer, jeżeli nie, to jesteś o
      pareset złotych do tyłu.
    • Gość: Siwy Re: Problem z płytą główną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.05, 15:03
      w samej uinstrukcji pisze że można przetaktować na 133, jak ni pujdzie to komp
      sam sobie przestawi na 100. tak pisze w instrukcji. Wcześniej to robiłem na tej
      samej płycie, tej co mam i wszystko chodziło. Co do restartowania CMOSA to jest
      strasznie dziwne a mianowicie restartowałem go wyjmując baterię i przestawiająć
      odpowiednie zworki ale to nic nie dało ciągle czarny ekran. I jest jeszcze
      jedna sprawa a mianowice chodzi o RAM. Jak go wyjmę to kompueter powinien
      piszczeć że go nie ma a on nic uruchamia się dalej. Ram przekładałem na
      wszystkich slotach i ciągle to samo. Ja podejżewam że to wina biosu. Jak
      myślicie czy zmiana biosu pomoże . ???
      • Gość: ja Re: Problem z płytą główną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.05, 15:22
        Możesz spróbować z BIOS-em.
        Jak masz dostęp do drugiego kompa(przygotowanie dyskietki) i stację dyskietek to
        możesz wgrać BIOS bez grafiki i monitora...
        Robiłem tak jak wyłączyli mi prąd w czasie aktualizacji - szybko to się robi i
        jest skuteczne (podobno w serwisach tak się robi - mają już gotowe dyskietki z
        BIOS-ami, zamiast szukać usterki wgrywają odpowiedni BIOS w kilka minut i
        zaczynają szukać dopiero wtedy przyczyny)
      • user0001 Re: Problem z płytą główną 24.03.05, 15:22
        > Wcześniej to robiłem na tej
        > samej płycie, tej co mam i wszystko chodziło.

To żaden argument, wcześniej (rok temu) mój procesor miał temperaturę 39-41
        stopni. Po roku temperatura wzrosła do 50 stopni. (zrobiła się nieprzepuszczalna
        warstwa kurzu między wiatrakiem a radiatorem, problem znikł po wyczyszczeniu).

Wcześniej Twój procesor mógł też mieć lepsze chłodzenie, a po pewnym czasie,
        takie samo podkręcenie mogło doprowadzić do spalenia układu.

Ja spróbowałbym dorwać kumpla z podobnym komputerem i sprawdzić u niego pamięci,
        oraz procesor.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka