Dodaj do ulubionych

Sieci w Windows 95/98

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.06.02, 21:19
Ma do was kilka trochę lamerskich ;-) pytań, ale chciałabym się upewnić w paru
kwestiach zanim poczynię jakeś inwestycje. Otóż chciałabym połączyć siecią dwa
komputery, jeden nowy, drugi sprzed pięciu lat.

1. Jak stwierdzić na 100% czy w komputerze jest karta sieciowa? Mam plomby na
komputerze i nie mogę go otworzyć. Czy jeżeli Windows pokazuje mi "Karta dial-
up" w zakładce System to mogę mieć 100% pewność?

2. Jeżeli mam już dwie karty sieciowe, jaki kabel muszę kupić by połączyć
siecią komputery? Do którego portu? W kreatorze "Bezpośrednie połączenie
kablowe" Windows pokazuje mi port drukarki LPT (który mam zajęty przez
drukarkę) oraz porty szeregowe COM1 i COM2. Jak wygląda ten port do którego mam
podłączyć kabel?

3. Jaki transfer, mniej więcej, można osiągnąć poprzez połączenie za pomocą
karty sieciowej?

4. Czy jest możliwe połączenie za pomocą portów drukarki? Czy transfer jest
dużo wolniejszy?

5. Czy jest możliwe dzielenie modemowego łącza internetowego? Jeden komputer
jest podłączony do sieci przez modem, ale z internetu można korzystać na drugim?

6. Czy jak raz wszystko ustawię i skonfiguruję, to potem będę mogła korzystać z
sieci po kazdym włączeniu komputera czy najpierw trzeba wykonywać jakieś
czynności?

Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Pri Re: Sieci w Windows 95/98 IP: *.myslowice.artcom.pl 18.06.02, 21:47
      Gość portalu: Ewa napisał(a):

> 1. Jak stwierdzić na 100% czy w komputerze jest karta sieciowa? Mam plomby na
      > komputerze i nie mogę go otworzyć. Czy jeżeli Windows pokazuje mi "Karta dial-
      > up" w zakładce System to mogę mieć 100% pewność?
      hmmm Powinien w zakładce "Karty Sieciowe" pokazywać jakąś kartę (najczęsciej
      cośtam cośtam ETHERNET ew. Realtek.) Lub sprawdz z tylu komputera wyglada jak
      gniazdko ISDN (RJ45) czyli 2 razy wieksze niz modemowe - albo pojedyncze gnizado,
      albo z dodatkowym wyprowadzeniem obok ew. 3 wyjscia. 2 takie jak podalem + 3
      szerokie.

> 2. Jeżeli mam już dwie karty sieciowe, jaki kabel muszę kupić by połączyć
      > siecią komputery? Do którego portu? W kreatorze "Bezpośrednie połączenie
      > kablowe" Windows pokazuje mi port drukarki LPT (który mam zajęty przez
      > drukarkę) oraz porty szeregowe COM1 i COM2. Jak wygląda ten port do którego mam
      > podłączyć kabel?
      Kabel - SKRĘTKA UPT, koniecznie CROSSOWY lub z PRZEPLOTEM, chodzi o to aby para 1
      była zamieniona z 3 a 2 z 6. Musisz kabel podłączyć do kart sieciowych, najlepiej
      za pomocą wtyczek RJ-45. Później konfiguracja w otoczeniu sieciowym. Ważne jest
      ustawienie wspólnej grupy roboczej. I instalacja w obu komputerach protokołu
      TCP/IP. Możesz również podać im adresy ip. np 192.168.1.1 dla pierwszego i
      192.168.1.2 dla drugiego maska podsieci 255.255.255.0 ale możesz też zostawić
      automatyczne uzyskiwanie adresu ip.

> 3. Jaki transfer, mniej więcej, można osiągnąć poprzez połączenie za pomocą
      > karty sieciowej?
      Zależy od kart sieciowych generalnie 10MBitów lub 100Mbitów - jak łatwo policzyć,
      1bajt to 8 bitów

> 4. Czy jest możliwe połączenie za pomocą portów drukarki? Czy transfer jest
      > dużo wolniejszy?
      Jest możliwe - za pomocą "Bezpośrednie połączenia kablowe" - i jest dużo wolniej

> 5. Czy jest możliwe dzielenie modemowego łącza internetowego? Jeden komputer
      > jest podłączony do sieci przez modem, ale z internetu można korzystać na drugim
      > ?
      Tak. W Windzie jest nawet taka opcja - Panel Sterowania - Dodaj/usuń programy -
      instalator Windows. Tam się znajduje. Musisz mieć dodatkowa czysta dyskietke.
      Program jest prosty i prowadzi za rękę.

> 6. Czy jak raz wszystko ustawię i skonfiguruję, to potem będę mogła korzystać z
      > sieci po kazdym włączeniu komputera czy najpierw trzeba wykonywać jakieś
      > czynności?
      Będziesz mogła korzystać.

> Z góry dziękuję za pomoc
      > Pozdrawiam

Ja też :)
      jak co to:
      privateer@megapolis.pl
      • stratoos Re: Sieci w Windows 95/98 18.06.02, 22:08
        polecam adres www.siecilokalne.pl
        Twoj problem opisany jest tam szczegolowo i instalacja krok po kroku wszystkich
        elementow
    • vladip Re: Sieci w Windows 95/98 18.06.02, 22:39
      Gość portalu: Ewa napisał(a):

> 1. Jak stwierdzić na 100% czy w komputerze jest karta sieciowa? Mam plomby na
      > komputerze i nie mogę go otworzyć. Czy jeżeli Windows pokazuje mi "Karta dial-
      > up" w zakładce System to mogę mieć 100% pewność?

możesz mieć 95% pewności że twój komputer nie ma karty sieciowej (karta Dial Up
      jest "wirtualną" karną kartą (a nie fizyczną) a korzysta z niej np modem te 5%
      zostawiam na wypadek gdyby komputer np nie wykrył ci karty sieciowej i na kilka
      innych "ekstremalnych" przypadków, ewentualnie poszukaj gniazd o jakich piszę
      dalej

> 2. Jeżeli mam już dwie karty sieciowe, jaki kabel muszę kupić by połączyć
      > siecią komputery? Do którego portu? W kreatorze "Bezpośrednie połączenie
      > kablowe" Windows pokazuje mi port drukarki LPT (który mam zajęty przez
      > drukarkę) oraz porty szeregowe COM1 i COM2. Jak wygląda ten port do którego mam
      > podłączyć kabel?

w zależności jaką masz kartę ale najprościej mówiąc albo taki mały prostokąt
      (trochę większy od telefonicznego) czyli skrętka o prędkości 10 albo 100 mb (w
      zależności od karty) albo coś podobnego do do gniazdka antenowego czyli
      koncentryk predkość do 10 mb

> 4. Czy jest możliwe połączenie za pomocą portów drukarki? Czy transfer jest
      > dużo wolniejszy?

jest możliwy choć nigdy go nie robiłem .. możliwe jest także połączenie np przez
      usb
      > 5. Czy jest możliwe dzielenie modemowego łącza internetowego? Jeden komputer
      > jest podłączony do sieci przez modem, ale z internetu można korzystać na drugim
      > ?

jest mozliwe ale przy i tak wolnym połączeniu modemowym nie wiem jakby się
      sprawdzało to rozwiązanie

> 6. Czy jak raz wszystko ustawię i skonfiguruję, to potem będę mogła korzystać z
      > sieci po kazdym włączeniu komputera czy najpierw trzeba wykonywać jakieś
      > czynności?

będziesz mogła korzystać zaraz po włączeniu (no chyba że któregoś dnia windows
      stwierdzi inaczj ;)))
      > Z góry dziękuję za pomoc
      > Pozdrawiam

pozdrawiam
      vladip
    • alfalfa Re: Sieci w Windows 95/98 20.06.02, 16:00
      Powyższe posty są 100% ok. i prawidłowe poza tym, że scrossowana skrętka ma
      transfer 10mb nawet jeśli obie karty są 100mb. To i tak dużo większy transfer
      niż na portach serial lub parallel (drukarkowy). Do udostepnienia połączenia
      internetowego polecałbym raczej jakiś prosty i niedrogi router dostępowy a nie
      współdzielenie przez kompa (hosta). Taki router ma prawie zawsze jakieś
      podstawowe zabezpieczenie przed włamami z inetu np. maskowanie adresu IP
      (najlepiej wybrać coś z dobrą instrukcją).

pozdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka