Dodaj do ulubionych

dziwne objawy

07.04.05, 16:45
Coś dziwnego się dzieje. Przede wszystkim AVG stale pokazuje "Internal Virus
Database is out-of-date" mimo że sciągnęłam wszystkie dostępne aktualizacje,
poza tym nie mogę się zalogować na niektórych stronach z których korzystałam
(na pewno jest to wina mojego kompa bo na innych jest ok) plus jeszcze jakieś
drobiazgi typu brak części menu w gadu-gadu ale to może przypadek...
Reinstalowanie nic nie pomaga, kłopoty pojawiają się zaraz po zainstalowaniu
windowsa (i AVG). Czy to coś z komputerem czy może z internetem? (niedawno
uszkodził mi się kabel od internetu ale został naprawiony i działa) Może
komuś się to z czymś kojarzy bo już nie wiem co robić!
Obserwuj wątek
    • Gość: BB Re: dziwne objawy IP: *.bielsko.dialog.net.pl 07.04.05, 18:10
      Witam,
      na moje oświadczenie Antivrus program jest ustawiony lub ustawił internet
      explorer na wyżych ustawienie zabespieczień. sprawdż w opcje programu
      antivirusowy jego ustawienie oraz w otwarty internet explorer klikni
      narzędzia,opcje internetowe,zabespieczenie i klikni na poziom domyślny,
      zastosuj i spróbuj.
      Pozdrawiam
      • caltha Re: dziwne objawy 07.04.05, 20:02
        Dziękuję za odp. ale to chyba nie to.
        Ustawiłam w IE domyślny i nic, a w antywirusie w ogóle nie widzę ustawienia
        zabezpieczeń. Poza tym od dawna mam tego samego windowsa, te same programy i
        zawsze było w porządku. Co w ogóle może powodować błędy mimo reinstalki i
        formatowania partycji systemowej?
        • Gość: niktabc@vp.pl Re: dziwne objawy IP: *.toya.net.pl 07.04.05, 21:30
          www.free-av.com

spróbuj zmienić antywira!!

niektóe z bezpłatnych z niewyjaśnionych powodów nie na każdym kompie pracują
          • caltha Re: dziwne objawy 07.04.05, 22:34
            Dzięki, możliwe że zmienię ale strasznie mnie denerwuje, że coś nagle przestało
            działać. Mogę uwierzyć, że antywirusowi po aktualizacji przestał się podobać
            mój komputer, ale jak wytłumaczyć to że z tego jednego komputera nie mogę się
            zalogować do serwisu na ktory wchodzę od dawna (www.deviantart.com) może są
            poważniejsze problemy ale coś się chyba musiało zepsuć...
            Czy możliwe że coś się przestawiło w komputerze (nie wiem jak to wyjaśnić) w
            ten sposób że reinstalka tego nie kasuje? Np pod wpływem jakichś programów albo
            wirusów?
            • Gość: piecyk gazowy Re: dziwne objawy IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 07.04.05, 22:46
              Może nałapałaś jakiegoś śmiecia? Wklej loga z HijackThis:
              spywareinfo.globalservers.com/~merijn/files/HijackThis.exe
              • caltha Re: dziwne objawy 07.04.05, 23:15
                Bardzo proszę, z tym, że naprawdę reinstal robiłam wczoraj i te problemy były
                od razu.

Logfile of HijackThis v1.99.1
                Scan saved at 23:11:44, on 2005-05-07
                Platform: Windows XP (WinNT 5.01.2600)
                MSIE: Internet Explorer v6.00 (6.00.2600.0000)

Running processes:
                C:\WINDOWS\System32\smss.exe
                C:\WINDOWS\system32\winlogon.exe
                C:\WINDOWS\system32\services.exe
                C:\WINDOWS\system32\lsass.exe
                C:\WINDOWS\system32\svchost.exe
                C:\WINDOWS\System32\svchost.exe
                C:\WINDOWS\Explorer.EXE
                C:\WINDOWS\system32\spoolsv.exe
                C:\PROGRA~1\Grisoft\AVGFRE~1\avgcc.exe
                C:\PROGRA~1\Grisoft\AVGFRE~1\avgemc.exe
                C:\Program Files\Gadu-Gadu\gg.exe
                C:\Program Files\eMule\emule.exe
                C:\Program Files\Tray Helper_Caltha\Tray_helper.exe
                C:\PROGRA~1\Grisoft\AVGFRE~1\avgamsvr.exe
                C:\PROGRA~1\Grisoft\AVGFRE~1\avgupsvc.exe
                C:\WINDOWS\System32\nvsvc32.exe
                C:\Program Files\Internet Explorer\IEXPLORE.EXE
                C:\Documents and Settings\Caltha\Ustawienia lokalne\Temporary Internet
                Files\Content.IE5\09WPQ34T\HijackThis[1].exe

R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Toolbar,LinksFolderName = Łącza
                O3 - Toolbar: &Radio - {8E718888-423F-11D2-876E-00A0C9082467} -
                C:\WINDOWS\System32\msdxm.ocx
                O4 - HKLM\..\Run: [AVG7_CC] C:\PROGRA~1\Grisoft\AVGFRE~1\avgcc.exe /STARTUP
                O4 - HKLM\..\Run: [AVG7_EMC] C:\PROGRA~1\Grisoft\AVGFRE~1\avgemc.exe
                O4 - HKLM\..\Run: [NeroCheck] C:\WINDOWS\system32\NeroCheck.exe
                O4 - HKLM\..\Run: [NvCplDaemon] RUNDLL32.EXE C:\WINDOWS\System32
                \NvCpl.dll,NvStartup
                O4 - HKLM\..\Run: [nwiz] nwiz.exe /install
                O4 - HKCU\..\Run: [Gadu-Gadu] "C:\Program Files\Gadu-Gadu\gg.exe" /tray
                O4 - HKCU\..\Run: [IZSoftTrayHelper] C:\Program Files\Tray
                Helper_Caltha\launch.exe
                O4 - HKCU\..\Run: [eMuleAutoStart] C:\Program Files\eMule\emule.exe -AutoStart
                O4 - Global Startup: Microsoft Office.lnk = C:\Program Files\Microsoft
                Office\Office\OSA9.EXE
                O17 - HKLM\System\CCS\Services\Tcpip\..\{EED4DA4B-E18C-4607-8872-1647CD112385}:
                NameServer = 194.204.152.34 217.98.63.164
                O23 - Service: AVG7 Alert Manager Server (Avg7Alrt) - GRISOFT, s.r.o. -
                C:\PROGRA~1\Grisoft\AVGFRE~1\avgamsvr.exe
                O23 - Service: AVG7 Update Service (Avg7UpdSvc) - GRISOFT, s.r.o. - C:\PROGRA~1
                \Grisoft\AVGFRE~1\avgupsvc.exe
                O23 - Service: NVIDIA Driver Helper Service (NVSvc) - NVIDIA Corporation -
                C:\WINDOWS\System32\nvsvc32.exe

• Gość: piecyk gazowy Re: dziwne objawy IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 07.04.05, 23:19
                  Log wzorowy. Zapora włączona czy może ten AV ma firewalla?
                  • Gość: piecyk gazowy PS IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 07.04.05, 23:20
                    Log wzorowy, ale system niezaktualizowany.
                    • caltha Re: PS 07.04.05, 23:29
                      Niezaktualizowany bo już zaczęłam myśleć że to aktualizacja coś namieszała.
                      Zresztą nie miałam już siły trzeci raz instalować wszystkiego porządnie :-(
                  • caltha Re: dziwne objawy 07.04.05, 23:25
                    Nie ma, zresztą próbowałam go wyłączyć, odinstalować, zainstalować inną wersję
                    i cały czas to samo. Zresztą czy sam by sobie blokował aktualizacje?
                    • Gość: piecyk gazowy Re: dziwne objawy IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 07.04.05, 23:27
                      Nie, a zaporę systemową masz włączoną? Instalowałaś jakieś łaty do Windows, czy
                      masz „goły” system?
                      • caltha Re: dziwne objawy 07.04.05, 23:34
                        Aktualnie mam goły, ale próbowałam też robić windows update. Zaporę
                        systemową... Podobno jest coś takiego, ale przyznam, że kompletnie się na tym
                        nie znam ;-) Nic nie włączałam ani nie wyłączałam.
                        • Gość: piecyk gazowy Re: dziwne objawy IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 07.04.05, 23:42
                          Jak się łączysz z Internetem – sieć lokalna, kablówka?

Chyba jesteś za jakąś zaporą (może być firewall u dostawcy łącza na bramie). Po
                          podłączeniu gołego Windows XP do netu na dzień dobry dostajemy co najmniej 3
                          wirusy, a Twój system (log) jest czysty.

Objawy dziwne (np. ta część menu GG). Wcześniej też tak było? Jaki wcześniej
                          był system? Co to za komputer? Zmieniałaś w jego konfiguracji?
                          • caltha Re: dziwne objawy 07.04.05, 23:58
                            Łączę się przez neostradę. Ona podobno nie ma w zasadzie żadnych zabezpieczeń.
                            Ostatnio miałam zainstalowany zone alarm.
                            Wirusów nie stwierdziłam natomiast śmieci od razu usuwam przy pomocy ad-aware.
                            (GG może się gryźć z jakims innym programem, teraz akurat jest dobrze)
                            System XP od dawna, komputer... no komputer, składak, głupio ale nie wiem co ma
                            tam w środku :-(
                            Nic nie zmieniałam, właśnie chciałabym wiedzieć czy i jak można (niechcący)
                            zmienić coś w komputerze na co nie pomoże reinstalka....
                            • Gość: piecyk gazowy Re: dziwne objawy IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 08.04.05, 00:04
                              Nie masz zapory i czysty system? Bardzo dziwne. Włącz ją:
                              www.microsoft.com/poland/security/articles/use_icf.mspx

Na więcej dzisiaj nie mam siły (prawdę mówiąc pomysłów też wielu nie mam),
                              dobranoc. ;-]
    • caltha już wiem!! 09.04.05, 18:34
      Wygląda na to, że wszystkiemu winny był kalendarz w kompie jakimś cudem przestawiony na maj... Fajnie, prawda? :-))))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka