Dodaj do ulubionych

Program do testowania pamieci RAM

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.05, 17:22
Witam,

Szukam prostego w obsludze, ale rowniez dokladnego programu do testowania
pamieci.
Obserwuj wątek
        • Gość: aqar Re: Program do testowania pamieci RAM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.05, 18:39
          Witam,

          Nie wiem dlaczego ale memtest powiesil mi kompa (!)

          Zostawilem go juz kiedys na noc i... niespodzianka, rano stal w miejscu na x%.
          Byc moze wybralem zle opcje, albo mamtest "krzaczy sie" na dualu. Niestety ale
          angielsko-jezyczna dokumentacja jest dla mnie malo zrozumiala.

          Chcialbym miec pewnosc zanoszac pamiatki do serwisu ze cos z nimi jest nie tak.

          Dzis bede jeszcze raz sie bawil z memtetem, ale moze ktos z Szanownych
          Forumowiczow zna inne narzedzia ?
          • m.gregor Re: Program do testowania pamieci RAM 14.04.05, 18:45
            Testuj kazda kosc pamieci oddzielnie bo jak bedziesz mial wlozone dwie i pokaze
            Ci bledy to i tak nie bedziesz wiedzial ktora kosc jest uszkodzona. Powiem
            jeszcze ze nigdy sie nie zdarzylo zeby memtest powiesil mi kompa. No ale moze
            np. akurat zaladowal sie do uszkodzonego obszaru i sie wywalił...
            • user0001 Re: Program do testowania pamieci RAM 14.04.05, 19:26
              Mnie niestety memtest86+ (ważny jest ten plus na końcu) wiesza kompa za każdym
              razem (płyta ASUS A7V8X-X (ViA KT400), AthlonXP 2400). Natomiast memtest86
              działa bez problemów.

              Druga możliwość związana za zawieszeniem się kompa, to bład leżący już w
              pierwszych 80kB pamięci (czyli trafiający w kod memtesta).

              Może się zdarzyć, że nie wykaże błędu przy testowaniu kości pojedyńczo, a wyłoży
              się na dualu, wtedy problemem może być chłodzenie kości, problemy z zasilaniem
              obu pamięci jednocześnie, lub uszkodzenie chipsetu (np logiki sterującej dualem).
                    • Gość: aqar DŁUGIE ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.05, 21:20
                      Moze troszke zbocze z tematu i poprosze o pomoc przy rozwazeniu problemu, bo
                      stawiam w tym wypadku na pamiatke. Ale do rzeczy.

                      Niedawno zlozylem nowy komputer :
                      Athlon64 3000+
                      Gigabyte Socket939 K8NF-9
                      2 x 512MB Kingston
                      2 x HDD 120GB Maxtor SATA
                      Gainward GeForce 6800 PCI Express
                      DVD Asus
                      DVD-RW LG

                      Windows XP Home OEM

                      Ogolnie problem pojawia sie juz przy probie konfiguracji RAID 0 i nie wiem czy
                      nawet dobrze skonfigurowalem, wlasciwie dziala ale nie jestem pewien czy w
                      biosie powinno byc ustawione tak jak jest. Inne konfiguracje nie dzialaja, to
                      jedyna ktora poszla. Ale juz RAID 1 "mirroring" w nie ma ochoty "isc".
                      Byc moze jest to wina systemu ? Windows 2000 instalator przebiega juz inaczej,
                      jednak rowniez po partycjonowaniu ma problemy i znow wracam do opcji na
                      jakiej "ruszy" Home

                      Fleszowalem BIOS co wlasciwie nic nie wnioslo gdyz na stronie Gigabyta byl ta
                      sama wersja co posiadam.

                      Instalator Linuksa wywala bledy.
                      Probowalem juz wielu dystrybucji, Mandrake 10.0, 10.1, Aurox'a rowniez kilka
                      wersji i juz z poziomu instalatora porazka.

                      Wyczytalem iz moze byc problem z obsluga serial-ata, no ale juz nie rozumiem
                      czemu "zwykly dysk" na IDE ATA, po wylaczeniu w biosie obslugi SATA nie chce
                      sie poddac "pingwinowi". W pracy bez problemu udalo mi sie zainstalowac
                      Trustrix'a przynioslem dysk do domu, instalator sie wywala... Maszynka
                      teoretycznie powinna ladnie smigac, jednak mam problemy... obstawiam albo bios,
                      albo pamiatki, niestety Gigabyte nie posiada innej wersji, chyba ze bym
                      uwstecznil bios, jednak wole nie ryzykowac.
                      Pozostaje poddac testom pamiec, ale tutaj przy dualu memtest po pewnym czasie
                      wiesza komputer...
                      Dzis zrobie tak jak mowicie, zobacze jak bedzie po jednej kosci.

                      Pomysly mi sie wyczerpuja...
                      • user0001 Re: DŁUGIE ! 14.04.05, 23:01
                        Jeżeli memtest wiesza komputer po pewnym czasie (dłuższym niż przejście
                        pierwszego testu). to proponuję sprawdzić temperaturę pamięci i procesora
                        (organoleptycznie, palcem).
                        Jeżeli pamięci bardzo parzą, to mogą się one przegrzewać. (dotykać tylko kości,
                        żadnych wyprowadzeń, delikatnie aby nie dotknąć żadnych "nóżek").
                        Jeżeli radiator na procesorze jest chłodny, a po błyskawicznym resecie komputera
                        i wejściu we wskaźnik temperatury w BIOSie, pokazywana jest wysoka temperatura
                        procesora (>60 stopni C), to stawiałbym na problem z mocowaniem radiatora lub
                        pastą termoprzewodzącą.

                        Napisz coś więcej o wywalaniu się Linuxa, w jakim momencie ono następuje, czy
                        ładuje się jajko, czy jajko wykrywa cały dostępny sprzęt, co dokładnie się wywala?
                        • Gość: aqar Re: DŁUGIE ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.05, 23:41
                          Hmmm... raczej nie obstawialbym zbytniego grzania sie procesora, mam wersje box
                          i sprawuje sie on dobrze. Pamieci raczej nie powinny sie grzac, co najwyzej
                          temperature w "budzie" podnosza dwa dyski, ale waha sie ona w granicach 30-35st.
                          Mam dwie "czujki" w obudowie podlaczone do panelu, jedna monitoruje chipset
                          plyty, druga "wisi". Mialem dodatkowy wiatrak w obudowie i powymontowaniu nie
                          zauwazylem drastycznej zmiany. Wystarczajaco duzo halasu daje mi grafa no i na
                          zewnatrz UPS.

                          Co do Linuksa wywala sie on przy instalatorze.
                          Akurat wersje pod desktop czyli MDK i Aurox chcialem instalowac na jednym dysku
                          (Maxtor 120GB Serial ATA). Mandaryna wiesza sie tuz po zaakceptowaniu umowy
                          licencyjnej i po przeskoczeniu komunikatu :

                          "Instalacja sterownika do katy
                          disk/ide |scsi|hardware_raid|fireware nVidia Corp.|"

                          No i pozniej :

                          BIOS didn't set cable bits correctly
                          Enabling workaround
                          hde: max request size 128KiB
                          hde: lost interrupt
                          hde: Host Protect Area detect

                          Natomiast Aurox przywita mnie komunikatem juz na samym poczatku :

                          insmod'ing module sata_nr failed
                          at/
                          usr/bin/perl-install/modules.pm line302

                          Akurat komputer posiadam w domu, jednak bede go przenosil do pracy stad tez
                          zakup Win XP Home OEM ktory sprawuje sie bez zarzutu. Co prawda nie wiem czemu
                          nie chce mi ruszyc RAID 1, chociaz i tak nie bylby wykorzystany, to warto, skoro
                          sie ma taka mozliwosc aby dzial ;)

                          Podejrzewam iz problem tkwi w sata. Ale... No wlasnie.

                          Zanioslem do pracy dysk. Starszego Caviara rzecz jansa ATA. Zainstalowalem na
                          nim dystrybucje Trustix. Poszlo pieknie i gladko.
                          W domu zas podczas instalacji dochodzi do xx% wywala mi czerwony ekran z napisem
                          iz instalacja zostala przerwana. Mozna wykonac bezpieczny halt.
                          Oczywiscie nie instaluje mi w pelni systemu, tzn. nie wstaje.

                          Nie zaszkodzi zrobic mamtest, a jak bede mial sposobnosc dorwe jeszcze inny
                          dysk, bo naprawde nie mam pojecia w czym rzecz.

                          Fakt, faktem ze wczesniej mialem wieksza stycznosc z plytami w oparciu o VIA a
                          obecnie posiadam Gigabyte na NVIDIA nForce4 4X MCPs. Rowniez nie pracowalem
                          nigdy dluzej na dyskach S-ATA... Ech...
    • yamaneko Re: Program do testowania pamieci RAM 15.04.05, 09:14
      Polecam płytkę narzędziową - Hiren's Boot CD - w zestawie jest kilka testerów
      pamięci, ale co najważniejsze płytka nie potrzebuje winzgrozy, gdyż jest botująca.
      W zestawie jest jeszcze o wiele więcej fajnistych narzedzi (jak partition magic,
      easy recovery itd.) Plecam.
      strona domowa:
      thanki.tk/
      a tu o płytce:
      62.253.162.19/hiren.thanki/bootcd.html?

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka