Gość: Maciek IP: *.wsinf.edu.pl / *.wsinf.edu.pl 24.05.05, 16:32 Słyszałem ze warto zrobic plik wymiany na fat16? Czemu wlasnie na tym systemie plików? Link Zgłoś Obserwuj wątek
znacznik Re: Plik wymiany 24.05.05, 16:53 benchmark.pl/artykuly/testy/dyski_2004/strona-22.html Link Zgłoś
amon-ra Re: Plik wymiany 24.05.05, 16:53 Gość portalu: Maciek napisał(a): > Słyszałem ze warto zrobic plik wymiany na fat16? Czemu wlasnie na tym > systemie plików? Aby zapewnić jak najszybszy dostęp do niego. Jeżeli masz dobry komputer z dużą ilością pamięci operacyjnej, to IMO system plików na partycji z pagefile nie ma dużego znaczenia - z resztą ilość RAM-u powyżej 512 MB niweluje potrzebę wykorzystywania pliku stronicowania przy zwykłych, domowych zastosowaniach (poczta, internet, niebyt wymagające gry). Link Zgłoś
kosmos_b Re: Plik wymiany 24.05.05, 17:31 Według mnie to by miało sens, o ile plik wymiany znajdowałby się na innym dysku - bo wtedy oba urządzenia mogą zapisywać i odczytywać jednocześnie i powinno byc szybciej. W takim wypadku można sobie zrobic FAT (zdefragmentowany FAT16 powinien być zawsze trochę szybszy niż NTFS przy tej samej wielkości klastra). Ale oddzielanie pliku wymiany od partycji systemowej i umieszczanie go na tym samym dysku fizycznym, ale innej partycji, raczej nie ma większego sensu jeśli chodzi o wydajność. Link Zgłoś
znacznik Re: Plik wymiany 24.05.05, 18:47 I to jest calkowita racja,nie ma sensu robienie swap file na partycji,wylacznie na osobnym dysku. Link Zgłoś