Gość: Sczygieł IP: *.kul.lublin.pl 12.09.01, 18:15 Mam namiar na kartę wideo Pinnacle DV500+ .Jest to droga impreza więc proszę o wiadomości czy się opłaca. Dzięki Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: MaciekS Re: Pinnacle DV500+ czy sie opłaca??? IP: *.amdahl.com 12.09.01, 20:37 Gość portalu: Sczygieł napisał(a): > Mam namiar na kartę wideo Pinnacle DV500+ .Jest to droga impreza więc proszę o > wiadomości czy się opłaca. Dzięki Pytaj lepiej o szczegoly: co potrafi a co potrzebujesz i ile kosztuje np. w porownaniu... "Droga" i "oplacalna" to nie sa terminy zawsze scisle zwiazane. Np. droga bo musisz wydac duzo pieniedzy i Twoja kieszen nie jest tak gleboka, ale oplacalna bo np. daje wiecej mozliwosci niz inne rozwiazanie. Zalezy co potrzebujesz i co planujesz robic z tym sprzetem. Zwykla amatorska wideoedycja bez specjalnych wymagan? To lepiej wez zwykla prosta karte firewire standardu OHCI i program VideoWave lub podobny. Czasem karta idzie w zestawie i calosc jest duzo tansza niz DV500. Jesli natomiast mierzysz w bardziej zaawansowane studio amatorskie to byc moze ze DV500, DV300, DV200, DVRaptor z oprogramowaniem czy CineStream beda Ci potrzebne. Jest sporo trego na rynku. Zajrzyj najpierw na strone www.videoguys.com po zestawienia mozliwosci i cen (no oczywiscie chodzi o porownania a nie ceny bezwzgledne w USA ktore moga Cie nie interesowac). DV500 to chyba dosc dobre rozwiazanie, ale ciezko Ci radzic "czy sie oplaca" bo jest "droga". I jeszcze jedno: prawdopodobnie DV500 bedzie z oprogramowanie Adobe Premiere. Czy wiesz jak robic wideoedycje? To nie jest takie proste jesli wezmiesz zaawansowane oprogramowanie. Mnie to zabralo troche czasu i nauki zaczynajac od podstawowych terminow tej dziedziny. Jesli wezmiesz proste oprogramowanie to mozesz byc zadowolony z szybszych ale nieststy prostszych efektow swojej pracy. Adobe Premiere nie jest takie proste w obsludze i zrozumieniu. Troche czasu zabiezre zanim... To nie jest to samo co nauka nowego edytora dokumentow czy tekstu. Ale oczywiscie malymi krokami i cierpliwoscia mozna osiagnac wiele. Powodzenia Link Zgłoś