Dodaj do ulubionych

OpenOffice - czy warto ?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.05, 17:08
Chiałabym poznać wasze opinie na temat tego pakietu biurowego. Prowadze mała
firmę z której mam kilka komputerów i nie ukrywam, że przydałyby się
oszczędności. Mój syn mówi, że to bardzo dobry program i dużo prostrzy od
Office. Jest mi cieżko, powiedzcie jakie trudnosci moga mnie spotkać przy
użytkowaniu OpenOffcea, na co mam wzrócić uwagę przu zakupie programu. Czy
warto pakowac się w OO ?
Obserwuj wątek
    • user0001 Re: OpenOffice - czy warto ? 19.06.05, 17:19
      1. Czy wymieniasz dokumenty MS Office z innymi firmami??
      Jeśli wymieniasz, to mogą pojawić się problemy z dokumentami z MS Office
      zawierającymi makra VB. Oraz drobne różnice w wyglądzie dokumentów (zdarza się,
      że po zaimportowaniu jest różna szerokość strony).

2. Czy pracownicy biegle posługują się MS Office?
      Jeśli posługują się naprawde biegle, a obsługi komputera nauczyli się na
      zasadzie trzecie menu od lewej, czwarta pozycja... to mogą mieć problem z
      nauczeniem się obsługi.
      Duże różnice istnieją w obsłudze wielu wersji dokumentu (poprawek), są chyba też
      różnice w korespondencji seryjnej.

Ale poza tym OOo to dobry program.
    • kopytko.pl Re: OpenOffice - czy warto ? 19.06.05, 19:57
      Do przeciętnych zastosowań biurowych to bardzo dobry program. Trzeba tylko
      pamiętać, że wymiana plików między firmami będzie wymagała zapisania pliku jako
      word czy exel, co openoffice umożliwia bezproblemowo.
      • Gość: niktabc@vp.pl Re: OpenOffice - czy warto ? IP: *.toya.net.pl 19.06.05, 22:43
        super jeśli nie zamierzacie korzystać z ACCES- przekazywanie danych ACCES z
        innych firm !! (żadkie ale bywa w niektórych działalnościach)

Ja polecam!!!
        • Gość: Piter_zxcvb Re: OpenOffice - czy warto ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.06, 23:34
          Czyta mdb czyli pliki Accesa -patrz na
          www.openoffice.org/FAQs/ms-access/ms-access.html
    • mariner4 Re: OpenOffice - czy warto ? 21.06.05, 18:18
      Jest dobry. Szczególnie kiedy nie ma się zamiaru używać VBA
      M.
      • break39 Re: OpenOffice - czy warto ? 21.06.05, 21:34
        Jest to alternatywa (trudne słowo) i w dodatku o wiele tańsza (darmowa). Jeśli
        więc nie stosuje się zaawansowanych formatowań a następnie udostępnie innej
        osobie w formie pliku, który tylko korzysta z MS Office to nie powinno być
        problemu. Trudności bywają gdy na jednym pliku trzeba pracować na obu
        programach. Moim skromnym zdaniem MS jest wygodniejszy i ogólnie lepszy, ale
        korzystający z OO nie odczują tego jeżeli służy program służy im jako lepsza
        maszyna do pisania i kalkulator. MS jest poprostu bardziej intuicyjny. Ale to
        tylko moje skromne zdanie. Na codzień mam do czynienia z jednym i drugim.
        Mnóstwo dokumentów i kalkulacji robię w OO. Idzie na nim zrobić wszystko co się
        chce o ile wie się jak z niego korzystać. Ale jak powiedziałem MS jest
        wygodniejszy i bardziej dopracowany, a za wygodę trzeba płacić.
    • Gość: sw Re: OpenOffice - czy warto ? IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 22.06.05, 04:09
      OpenOffice.org jest darmowy - sam sprawdź i nie kupuj go do firmy, skoro możesz
      go mieć za darmo. Nie wiem po co Ci będzie office potrzebny, ale gdy chodzi o
      typowe wykorzystanie Worda/Excela to się sprawdzi w 100%. Dodatkowo masz eksport
      do PDF-ów (moim zdaniem super sprawa).

PS. Jak znam życie to usłyszysz na tym forum, że jesteś chciwym komunistą, który
      nie chce zapłacić należnej cenie firmie Microsoft.
      • user0001 Re: OpenOffice - czy warto ? 22.06.05, 08:24
        Na pewno usłyszymy że jesteśmy komuchy, niech się tylko (nie do końca)prawdziwy
        dowie co tutaj głosimy ;-)

Wracając do darmowego OpenOffice.org dla firm w Polsce. Czy uporano się już z
        skarbówką chcącą opodatkować darmowe oprogramowanie jak darowiznę?

Czy BSA (BullShit Assosiation, Ci którzy odrywają policjantów od zapewniania
        bezpieczeństwa i gonią do przeszukiwania komputerów bogu ducha winnych
        użyszkodników), wiedzą co to jest licencja GPL i nie zrobią awantury gdy okaże
        się, że nie ma faktury/certyfikatu autentyczności?
        • wolnomysliciel1 Re: OpenOffice - czy warto ? 27.06.05, 17:10
          user0001 napisał:

> Na pewno usłyszymy że jesteśmy komuchy, niech się tylko (nie do końca)
          prawdziwy
          > dowie co tutaj głosimy ;-)
          >
          > Wracając do darmowego OpenOffice.org dla firm w Polsce. Czy uporano się już z
          > skarbówką chcącą opodatkować darmowe oprogramowanie jak darowiznę?

Pracuję w skarbówce i tutaj też używamy Open Office dlatego że jest darmowy :-)
        • Gość: ja Re: OpenOffice - czy warto ? IP: *.boleslawiecka.k.pl / *.NAT.WRO.Korbank.PL 31.08.05, 22:21
          Z tego co wiem przyjeto, ze oprogramowanie ktore jest dla wszystkich dostepne
          nie moze byc traktowane jako darowizna, a tym samymo opodatkowane.
        • Gość: kaqkaba Re: OpenOffice - czy warto ? IP: 194.150.166.* 12.06.06, 08:20

Nawet ministerstwo finansów wydało interpretację przepisów o darmowym
          oprogramowaniu. Niewiele z niej wynika, ale do OO się czepiać nie będą.
      • nicola21 Re: OpenOffice - czy warto ? 25.06.05, 10:55
        open office jest bardzo wygodny. wlasnie jest wersja beta2.0 - poprzednia to 1.4
        wiec pewnie wprowadzono duze zmiany.
        faktycznie na czas proby mozesz nie kupowac pakietu w sklepie tylko sciagnac
        wersje darmowa. jesli sie sprawdzi, mozesz wtedy kupic oprogramowanie w sklepie.
        wtedy, jesli sie nie myle, bedziesz mogl liczyc na seriws w razie porblemow[do
        sprawdzenia], nikt sie nie przyczepic ze masz nieleglany soft(nie sadze zeby
        polciaj rozrozniala co jest legane a co nie), oraz wesprzesz programistow tego
        projektu[otwarty kod swoja droga - ale dobrze jest pokazac ludziom ze ceni sie
        to co robia, a najlepiej jest to pokazac placac za produkt].
        • Gość: bodo Re: OpenOffice - czy warto ? IP: 212.244.115.* 25.06.05, 16:53
          w związku z wersją 2.0 (wciąż beta!) zaczynaja taniec pkiety pudełkowe OpenOffice 1.4 - zestaw Ux-a w jednym ze sklepów internetowych jest już poniżej stówki (w samym ux.pl - 138 zł)
          warto, ja pracuje TYLKO na OpenOffice - oceniam jako doskonały.
          i to co było mówione: jeden klik i zapis w pdf-ie - a to każdy otworzy...
          • Gość: Obcy Re: OpenOffice - czy warto ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.05, 20:34
            Czy w arkuszu OpenOffice jest funkcja słownie, zmieniająca liczby na wyrazy.??
            • user0001 Re: OpenOffice - czy warto ? 25.06.05, 21:35
              Nie ma, ale tutaj zobaczysz jak można to obejść:
              openoffice.pl/download.php?a=file&id=0eb45e1ae0f4128c456aaa781d6db786
              • Gość: Obcy Re: OpenOffice - czy warto ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.05, 22:28
                Wielkie dzięki user0001 - to przeważyło, wywalam office.
            • project32 Re: OpenOffice - czy warto ? 14.09.05, 17:20

• Gość: mała_małpka Re: OpenOffice - czy warto ? IP: *.acn.waw.pl 27.06.05, 17:21
          nicola21 napisała:

> open office jest bardzo wygodny. wlasnie jest wersja beta2.0 - poprzednia to 1.
          > 4
          > wiec pewnie wprowadzono duze zmiany.
          > faktycznie na czas proby mozesz nie kupowac pakietu w sklepie tylko sciagnac
          > wersje darmowa. jesli sie sprawdzi, mozesz wtedy kupic oprogramowanie w sklepie
          > .
          > wtedy, jesli sie nie myle, bedziesz mogl liczyc na seriws w razie porblemow[do
          > sprawdzenia], nikt sie nie przyczepic ze masz nieleglany soft(nie sadze zeby
          > polciaj rozrozniala co jest legane a co nie), oraz wesprzesz programistow tego
          > projektu[otwarty kod swoja droga - ale dobrze jest pokazac ludziom ze ceni sie
          > to co robia, a najlepiej jest to pokazac placac za produkt].
          nikola, ty nie masz pojęcia o czym mówisz, więc nie mów. ok ?
      • Gość: entek Re: OpenOffice - czy warto ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.05, 22:34
        > Nie wiem po co Ci będzie office potrzebny, ale gdy chodzi o
        > typowe wykorzystanie Worda/Excela to się sprawdzi w 100%.

A co z VBA? Mam sporo arkuszy korzystajacych z funkcji napisanych w VBA. Czy w
        ogole cos takiego jest w OO??
        • Gość: Greg2 Re: OpenOffice - czy warto ? IP: *.acn.waw.pl 12.06.06, 01:03
          Nie ma - cicho ... bo tutaj zwolennicy OO nie wiedza co powiedziec .... nie
          zawstydzajmy ich.
      • Gość: mario Re: OpenOffice - czy warto ? IP: *.adsl.inetia.pl 08.09.05, 21:47
        :D hahaha dobre :)
        Pozdro
    • nicola21 Re: OpenOffice - czy warto ? 26.06.05, 21:45
      podaje link do artykolu porwnujacego oo writera i mw word'a. artykol jest po
      angilesku, ale mysle ze warto go chociaz przejzec:
      tp://software.newsforge.com/article.pl?sid=05/06/14/2137222
      podsumowaie znajude sie tutaj:
      hedera.linuxnews.pl/_news/2005/06/23/_long/3362.html
    • Gość: mustang Re: OpenOffice - czy warto ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.05, 19:03
      moim zdaniem OO jest calkiem dobry, ale ma dosc sporo bledow (glownie chodzi o
      ergonomie). Polecam artykul w najnowszym CHIP-ie na ten temat.
    • boldhead warto ? jasne ze warto. 27.06.05, 21:35
      uzywam od 2 lat chyba, sa pewne problemy przy wymianie z MS Office, ale to
      nevadi. Niedlugo bedzie wersja 2.0 (beta wersja jest ok, pracuje i problemow nie
      mam)
    • Gość: OOuser Re: OpenOffice - czy warto ? IP: *.catv.net.pl 27.06.05, 23:24
      Twoje pytanie nie wskazuje na potrzebę zaawansowanej funkcjonalności np. excela
      zatem nie ma się nad czym zastanawiać. Problem pojawia się w momencie potrzeby
      efektywnego, zaawansowanego użytkowania arkusza. Wielu udogodnień w porównaniu
      z Office 2000 po prostu nie ma. Z najbardziej powszechnych braków OO:
      1. Nie da się skopiować komórek nieprzylegających do siebie.
      2. Skopana jest formuła sum warunkowych
      3. Mechanizm inkrementacji jest wyjątkowo prymitywny
      4. Nie ma funkcjonalności zbliżonej do mechanizmu "Tabela"
      5. Nie ma funkcjonalności "suma częściowa"
      6. Nie ma Solvera!!!
      7. Nie ma transpozycji komórek

Do tego dochodzi ergonomia. OO nie posiada opcji inteligentnego zaznaczania,
      kopiowania komórek, co wydłuża pracę z arkuszem.

Ma jednak zalety, które są nie do przecenienia.
      1. Jest za free
      2. Sprawdza się w podstawowoym zakresie funkcjonalnym
      3. Ma polski interfejs
      4. Posiada jakiegoś tam helpa
      5. Format plików OO to po prostu spakowany XML
      • Gość: OO w OO wszystko jest, tulko trzeba dobrze poszukac IP: 62.121.136.* 28.06.05, 02:08
        W OO wszystko jest tylko trzeba dobrze poszukac... I jest prostsze niz w MS.

Gość portalu: OOuser napisał(a):
        > Z najbardziej powszechnych braków OO:
        > 1. Nie da się skopiować komórek nieprzylegających do siebie.
        > 2. Skopana jest formuła sum warunkowych
        > 3. Mechanizm inkrementacji jest wyjątkowo prymitywny
        > 4. Nie ma funkcjonalności zbliżonej do mechanizmu "Tabela"
        > 5. Nie ma funkcjonalności "suma częściowa"
        > 6. Nie ma Solvera!!!
        > 7. Nie ma transpozycji komórek
        >
        • Gość: kasia mam OO w firmie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.05, 12:35
          sprawę "darmowości" ominęłam kupując na fakturę gazety z dołączoną darmową
          płytką zawierającą OO. nic i nikt się nie może przyczepić. oczywiście kupiłam
          tyle gazet, ile mam stanowisk :D
          • mbucz Re: mam OO w firmie 28.06.05, 12:44
            Gość portalu: kasia napisał(a):

> sprawę "darmowości" ominęłam kupując na fakturę gazety z dołączoną darmową
            > płytką zawierającą OO. nic i nikt się nie może przyczepić. oczywiście kupiłam
            > tyle gazet, ile mam stanowisk :D

Ale o co chodzi z ta "sprawą 'darmowości'", tak z ciekawości pytam, ktoś się
            czepia o OO?
            Chyba treść licencji wystarczy? www.linux.org.pl/gpl.php
            • Gość: MaDeR Re: mam OO w firmie IP: *.ima.pl 28.06.05, 12:51
              Są plotki, nie wiadomo, czy prawdziwe (sam nie amm zdania na ten temat,
              informuję tylko), że według największego złodzieja w Poslsce, ups, miało być
              Urzędu Skarbowego, darmowe oprogramowanie nie wolno sprzedawać za darmo i przeba
              płacić podatek jak od Microsoft Office. Innymi słowy, możesz mieć kłopoty
              pracując na legalnym oprogramowaniu, bo nic nie zapłaciłeś za nie. Ot, Polska.
              • Gość: ja Re: mam OO w firmie IP: *.kruk / *.kruk-inkaso.com.pl 09.09.05, 08:13
                > Są plotki, nie wiadomo, czy prawdziwe (sam nie amm zdania na ten temat,
                > informuję tylko), że według największego złodzieja w Poslsce, ups, miało być
                > Urzędu Skarbowego, darmowe oprogramowanie nie wolno sprzedawać za darmo i przeb
                > a
                > płacić podatek jak od Microsoft Office.
                Bzdura
                • Gość: marrapog Re: mam OO w firmie IP: *.acn.waw.pl 14.09.05, 05:38

> > Są plotki, nie wiadomo, czy prawdziwe (sam nie amm zdania na ten temat,
                  > > informuję tylko), że według największego złodzieja w Poslsce, ups, miało
                  > być
                  > > Urzędu Skarbowego, darmowe oprogramowanie nie wolno sprzedawać za darmo i
                  > przeb
                  > > a
                  > > płacić podatek jak od Microsoft Office.

> Bzdura

Nie zadna bzdura tylko Polska w calej swej krasie.
                  Sprawa wybuchla bodajze w 2000 roku i zostala opisana tysiace razy.
                  Wykonczono sporo firm bo latami bylo tak, ze skarbowy dostawal prowizje od
                  wykrytych 'naduzyc'.
                  Najgorsza jest tu pelna dowolnosc i uznaniowosc: jeden urzad zadowalal sie
                  okazana licencja GPL, drugiemu juz trzeba bylo pokazac fakture z kupionym pismem
                  za 10zl, trzeci naliczal kary i odsetki wg ceny produktow microsofta. Byl
                  przypadek ze za brakujace wg skarbowego 100zl podatku przywalono lacznie 30000zl
                  kary.
                  I co? I nic - do dzis na stronach Ministerstwa Finansow ani slowa na ten temat.
                  Dziki kraj, dzikie obyczaje.

• Gość: ja Re: mam OO w firmie IP: *.kruk / *.kruk-inkaso.com.pl 14.09.05, 15:42
                    > Nie zadna bzdura tylko Polska w calej swej krasie.
                    > Sprawa wybuchla bodajze w 2000 roku i zostala opisana tysiace razy.
                    > Wykonczono sporo firm bo latami bylo tak, ze skarbowy dostawal prowizje od
                    > wykrytych 'naduzyc'.
                    Byla jedna taka sprawa i zakonczyla sie po mysli podatnika. Oprogramowanie
                    ogolno-dostepne nie moze byc traktowane jako darowizna.
    • Gość: MaDeR Re: OpenOffice - czy warto ? IP: *.ima.pl 28.06.05, 13:00
      Ja tam proponuję spróbować - jest za free, więc jakby się okazało, że się nie
      nadaje z jakiegoś powodu, to zawsze możesz kupić MS Office. Nic nie tracisz, a
      masz szansę zaoszczędzić "trochę" kasy. Zainstaluj, poużywaj, stórz dokumenty,
      otwórz pliki doca, pobaw się, spróbuj używać przez tydzień, dwa - możliwie tak
      jak w realnych warunkach (czyli do twej firmy).
      Można też zastosować rozwiązanie pośrednie - mówiłeś, że masz kilka komputerów.
      Na jednym niech będzie licencjonowany MS Office dla zewnętrznych dokumentów,
      które nie chodzą pod OpenOffice i takich tam, a na reszcie OpenOffice (wymiana
      danych między komputerami, drukowanie etc).

Osobiście polecam polską wersję made by UX:
      www.ux.pl/openoffice/?page=download i znajdź tam OpenOffice BETA
      1.9.cośtam dla Windows. Niech ta beta cię nie straszy, mi działa świetnie.
    • Gość: ji Jesli tylko proste operacje, tak IP: *.idea.pl 31.08.05, 22:05
      Open Office jest duzo gorszym pakietem niz MS Office. W firmie tez mielismy
      ambitny plan uzywania OO ale ludzie skarzyli sie na niemoznosc wykonywania
      pewnych operacji i w wiekszosci mieli racje. W OO np. nie dzialaja filtry w
      Calc'u, sa podstawowe problemy z drukowaniem. Jest mnostwo rzeczy zlych lub
      bugow w OO.

Jesli Office sluzy do ambitnych prac (co w firmie nie powinno miec miejsca -
      powinien to byc program pomocniczy nie podstawowy) to jak najbardziej. Jesli
      natomiast za pomoca Office robisz roznego rodzaju skomplikowane zadania to
      zapomnij o OO i kup MSO.
    • Gość: ja Re: OpenOffice - czy warto ? IP: *.boleslawiecka.k.pl / *.NAT.WRO.Korbank.PL 31.08.05, 22:28
      Ja pisałem magisterke w OO(wzory, obrazki, literatura, export do PDF). Wszystko
      bez problemow.
    • Gość: ja Re: OpenOffice - czy warto ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.05, 08:56
      - OO w wersji 1."coś tam" jest niedopracowany, ale stabilny - mi on nie odpowiada
      - OO w wersji 1.9(2.0beta) bardzo mi o wiele bardziej, fakt wiesza się dość często(2-3 razy na dobę) ale...danych nie traci, po prostu odzyskuje dokument
      - funkcja tworzenia PDF bije Worda o głowę, niedawno tłumaczyłem znajomemu instrukcję obsługi z innego języka, instrukcję dostarczył mi w PDFie więc tłumaczenie dostał...także w PDFie(i tylko dlatego użyłem OO, gdyż wolę Worda) -"zamurowało go", dotychczas wszystkie tłumaczenia (od innych firm) dostawał w Wordzie co było dla niego ogromnie nie wygodne, z tej "radości" chce mi więcej zapłacić ;-)
    • gobi03 bardzo warto 11.02.06, 12:51
      Śmiem twierdzić, że to Open Office jest dominującym standardem, a MS Office
      traci znaczenie. Open Office dziala w Windows98 a MS Office - nie każdy. To
      nieraz powoduje, że musisz mieć starą wersję office'a, która nie obsługuje
      dokumentów z nowszej wersji. To taka lawina: nowa wersja Office - nowy Windows -
      nowy komp. Coraz więcej ludzi używa Open Office, a MS Office tego nie czyta,
      więc potrzebujesz OO i tak.
    • chani-nr1 Re: OpenOffice - czy warto ? 12.02.06, 16:33
      open jest programem za darmo, ponadto... ma mozliwośc zapisania pliku
      bezpośrednio do .pdf, a to już gwarantuje że zapisany plik nie zmieni swojej
      wartości "dziwny sposób":)
    • jpsi [rzy zakupie programu - Open OFfice jest darmowy. 03.03.06, 06:18
    • Gość: autor!autor! Re: OpenOffice - czy warto ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.06, 23:10
      zadne trudnosci, idealne rozwiazanie dla firm
    • Gość: autor!autor! Re: OpenOffice - czy warto ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.06, 23:12
      dodam jeszcze, sam w domu mam linuksa od kilku lat. obecnie córka wszelkie prace
      potrzebne na studia robi na linuksie przy pomocy OO.
    • frank_drebin Od pewnego czasu jestem przyznam zmuszonym do 04.04.06, 21:47
      tego uzytkownikiem OO. Fakty sa takie, ze:
      1. Nie jest w pelni kompatybilny np. z MsOffice - przy konwersji plikow z
      jednego formatu na drugi potrafia wyleciec cale wyrazy, nie mowie juz o tym, ze
      zwykle tekst sie jak to sie mowi "rozjezdza" itp.
      2. Szczytem natomiast wszystkiego jest, to ze OO wersja 2 zupelnie nie chce
      wspolpracowac z wersja 1. Wersja 2 nie moze otworzyc dokumentow zapisanych w
      wersji 1, itp.
      Podsumowanie no coz fakty sa takie, ze jednak na razie OO to wyjatek a MsOffice
      to dominanta. Moze sie kiedys to zmieni. Wiec wybor jest wolny.
      Zastrzezenie:
      To nie obrona MsOffice i krytyka OO tylko zauwazenie faktow opartych na tym,
      ze pracujac na OO pracuje tez na dokumentach wykonanych w MsOffice otrzymanych
      z zewnatrz.
      • Gość: ja Re: Od pewnego czasu jestem przyznam zmuszonym do IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 04.04.06, 22:22
        > 2. Szczytem natomiast wszystkiego jest, to ze OO wersja 2 zupelnie nie chce
        > wspolpracowac z wersja 1. Wersja 2 nie moze otworzyc dokumentow zapisanych w
        > wersji 1, itp.
        To jest bzdura.
        • frank_drebin Re: Od pewnego czasu jestem przyznam zmuszonym do 04.04.06, 22:57
          Wszystko co opisalem jest opisane z tzw. autopsji i codziennej pracy.
          Gość portalu: ja napisał(a):

> > 2. Szczytem natomiast wszystkiego jest, to ze OO wersja 2 zupelnie nie ch
          > ce
          > > wspolpracowac z wersja 1. Wersja 2 nie moze otworzyc dokumentow zapisanyc
          > h w
          > > wersji 1, itp.
          > To jest bzdura.
          • kell99 Re: Od pewnego czasu jestem przyznam zmuszonym do 19.04.06, 03:32
            ad2 to zainstaluj poprawnie to nie bedzie problemu
            ad1 to ms word nie jest kompatybilny z ooffice, a tym bardziej ze stajacym sie
            standardem formatem odf
          • kisielt Re: Od pewnego czasu jestem przyznam zmuszonym do 08.06.06, 17:10
            Open office (a przynajmniej ten który mam w wersji 2) importuje dokumenty
            napisane w poprzednich wersjach (a przynajmniej mi się to udaje). Jednak miałem
            problemy ze współpracą z Microsoftem polegające na tym, że czasami była na
            przykład jedna lub wdie strony więcej, bo przerwy między liniami albo marginesy
            różne. Jak ktoś umie pisać to sobie poradzi z konwersją, jak przechodzi do
            następnej strony dwudziestoma enterami to przepraszam bardzo ;)
      • gobi03 Re: Od pewnego czasu jestem przyznam zmuszonym do 19.04.06, 02:51
        > 1. Nie jest w pelni kompatybilny np. z MsOffice

MS Office nie jest kompatybilny sam ze sobą. Przy przenoszeniu z jednego komputera na drugi można doznać wstrząsu na widok wymienionych czcionek i "zdefasonowanych" akapitów.
        Również przenoszenie dokumentu głównego z dokumentami podrzędnymi (składowymi) jest praktycznie niewykonalne z Office 97 na Office XP. Rozlatuja się rozmaite formatowania.

> ... OO wersja 2 zupelnie nie chce
        > wspolpracowac z wersja 1. Wersja 2 nie moze otworzyc dokumentow zapisanych w
        > wersji 1, itp.
        Delikatnie mówiąc, to kłamstwo.
    • zaytzev Re: OpenOffice - czy warto ? 12.06.06, 14:58
      Siedzę na wersji 1.1.5, bo miałem problemy z wersjami 2.0.x, jeżeli chodzi o otwieranie plików MSOffice (tylko .xls i .ppt). Czekam teraz na stabilną wersję 2.0.3, może już to wyeliminowano.

MSO nie jest kompatybilny sam ze sobą - to prawda. OO lepiej czyta pliki ze starszych wersji MSO niż samo MSO .Oznacza to co najmniej zaniedbanie ze strony programistów Microsoftu. Mam kontakt na uczelni z wieloma programami, które są rozwijane od kilkunastu lat i żaden nie ma problemów z otwieraniem plików roboczych wersji poprzednich.

Jedna bardzo fajna rzecz w arkuszu kalkulacyjnym OO - możliwość zmiany znaku dziesiętnego zaznaczonych komórek z przecinka na kropkę i odwrotnie z menu kontekstowego rozwijanego prawym przyciskiem myszy. Mnie się przydaje - kiedyś żeby nie robić tego ręcznie napisałem program w Turbo Pascalu.

I możliwość zapisu do .pdf w OO 2.x - teraz to jakby 2 produkty MS Office i Adobe Acrobat w jednym.

Ktoś się pytał o wygodę użycia - jest trochę mniej wygodnie przy rysowaniu wykresów z wieloma seriami (ja wykresy rysuję i tak w Gnuplot). Reszta to kwestia przestawienia się na inne skróty klawiszowe i rozmieszczenie menu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka