IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.07.02, 20:25
Mam problem z drukarką (HP 690C). Podczas drukowania dokumentu (od początku
do końca) coś w niej zgrzyta. Jakość wydruku jest OK. Czy to jakaś
poważniejsza sprawa czy można samemu naprawić? Co i jak naprawić ? Pozdrawiam
Terra
Obserwuj wątek
    • Gość: jacek84 Re: drukarka IP: *.net.okay.pl / 192.168.3.* 28.07.02, 20:21
      Ja także miałem ten problem a w servisie (w Krakowie) szukali kilka dni i nic
      nie znaleźli. Było to 3 lata temu. Sprawa jest niezmiernie prosta.
      Ale trzeba być przynajmniej takim matołem jak ja ! Widocznie w servisie HP są
      gorsi.
      Uszkodzenie polega na tym, że rurka metalowa po której "jeździ" g¦owica po
      jakimś czasie stawia tak duży opór, że karetka na której są tusze nie jest w
      stanie przezwyciężyć oporu. Wtedy trybiki od silnika krokowego przeskakują.
      Musisz koniecznie zakupić pojemnik w spray'u o nazwie: COCOPUR teflonspray.
      Tylko ten środek działa skutecznie i długo. Poprostu tę rurkę nasmaruj tym
      płynem i ..... po kłopocie. Ja ten środek kupiłem w servisie komputerowym w
      Brzesku. Sądzę, że w serwisach PC powinni mieć. Aha ! nie smaruj żadnym
      towotem. Skuteczność będzie tylko kilka dni. A po płynie Cocopur działa mi już
      pół roku. Ja nie "psikam" , bo szkoda płynu . Napsikam do jakiegoś małego
      kieliszka kilka kropel i po oczyszczeniu tej rurki smaruję palcem.
      Napisz czy poskutkowało.
    • Gość: Bona Re: drukarka IP: *.zgora.dialog.net.pl 29.07.02, 00:39
      Gość portalu: terra napisał(a):

> Mam problem z drukarką (HP 690C). Podczas drukowania dokumentu (od początku
      > do końca) coś w niej zgrzyta. Jakość wydruku jest OK. Czy to jakaś
      > poważniejsza sprawa czy można samemu naprawić? Co i jak naprawić ? Pozdrawiam
      > Terra
      ---Pomysł ze smarowaniem jest dobry. Ale jeszcze lepszy: wymień drukarkę! 840C
      jest w tej chwili bardzo tania, a jakość o niebo lepsza. Ponad rok
      temu "zajeździłam" 640C i byłam bardzo zmartwiona. Kupiłam 840C i po pierwszym
      drukowaniu dziękowałam Bozi, że mnie zmusiła i miałam pretensje, że tak póżno:)
      Potem już jest łatwiej:)
      Pzdr!
      • Gość: jacek84 Re: drukarka IP: *.net.okay.pl / 192.168.3.* 30.07.02, 14:39
        Masz rację; HP 690C to superbubel, zresztą WSZYSTKIE HP są do dupy !
        Wyleczyłem się z HP i nigdy już z tej firmy nie kupię. Jeżeli masz XP, to do
        tej drukarki nawet nie ma driverów u producenta. Uważają, że w systemie XP są
        drivery i że to wystarcza. Wystarcza aby się przekonać że to dziadowska firma.
        Mam Epsona i cały czas walę w głowę żem taki głupi i kiedyś kupiłem HP.
        • Gość: Adam Re: drukarka IP: *.hajnowka.sdi.tpnet.pl 30.07.02, 15:37
          Gość portalu: jacek84 napisał(a):

> Masz rację; HP 690C to superbubel, zresztą WSZYSTKIE HP są do dupy !
          > Wyleczyłem się z HP i nigdy już z tej firmy nie kupię. Jeżeli masz XP, to do
          > tej drukarki nawet nie ma driverów u producenta. Uważają, że w systemie XP są
          > drivery i że to wystarcza. Wystarcza aby się przekonać że to dziadowska firma.
          > Mam Epsona i cały czas walę w głowę żem taki głupi i kiedyś kupiłem HP.

Chrzanicie, że sie niedobrze robi!!! Jaki bubel? Rzeczywiście to już stara
          konstrukcja, ale za swoich czasów bardzo przyzwoicie sobie radziła. W tej
          chwili zamiast zminiać tusze lepiej zmienić drukarke - to prawda. A w czym ci
          te HP tak zaszkodziło, bo IMHO to były i są bardzo dobre drukarki, które są
          nienajdroższe i proste w ekspoatacji!
          • Gość: a Re: drukarka IP: *.katowice.pik-net.pl 31.07.02, 13:23
            jacek84 sam przyznał że zgłupiał a ostatnia wypowiedź to dowód tej
            głupoty :)))))
            • Gość: jacek84 Re: drukarka IP: *.net.okay.pl / 192.168.3.* 01.08.02, 07:55
              Gość portalu: a napisał(a):

> jacek84 sam przyznał że zgłupiał a ostatnia wypowiedź to dowód tej
              > głupoty :)))))
              ================================================
              Lepiej przyznać się do braku wiedzy, w końcu nikt nie rodzi się specjalistą od
              drukarek HP , niż reklamować poziom kultury, ubliżając w chamski sposób !
              Ot - nastajaszczaja bolszaja kultura........
              • Gość: Adam Re: drukarka IP: *.hajnowka.sdi.tpnet.pl 01.08.02, 14:57
                Gość portalu: jacek84 napisał(a):

> Gość portalu: a napisał(a):
                >
                > > jacek84 sam przyznał że zgłupiał a ostatnia wypowiedź to dowód tej
                > > głupoty :)))))
                > ================================================
                > Lepiej przyznać się do braku wiedzy, w końcu nikt nie rodzi się specjalistą
                od
                > drukarek HP , niż reklamować poziom kultury, ubliżając w chamski sposób !
                > Ot - nastajaszczaja bolszaja kultura........

Ciekaw jestem niezmiernie kto tak uraził Twoje jakże delikatne, wyjątkowo
                specjalistyczne uczucia. Powiem tylko że człowiek piszący: "WSZYSTKIE HP są do
                dupy !" przykładu kultury to dawać raczej nie może... P.S. Bardzo nie lubie
                takich pseudo specjalistów, którzy na podstawie jednorazowych doświadczeń
                wyciągają globalne wnioski !!! Przetestowałeś wszytskie HP ???!!!
                • ssaczek Re: drukarka 02.08.02, 12:11
                  Mam XP i mam HP 930 i miałem Epsona i to co pisze koleś to totalna bzdura.
              • Gość: Pri EPSON IP: mieszko.pl.u* 02.08.02, 13:04
                Tak sie sklada ze mialem okazje przetestowac (pracowac) na kilkunastu typach
                drukarek HP, EPSONA, Canona i Lexmarka. Prywatnie posiadam (wlasciwie
                posiadalem) EPSONA PHOTO 700.
                Testowalem: HP 930 /940 970 990 950 960 640 690 710 840 820 + teraz w moim
                nowym miejscu pracy uzywamy 2500 - atrament z serri profesional HP 2100 2200
                4500 (color laser) 4P 3P 5P 5Color i kilka jeszcze pomniejszych modeli
                Lexmark : cala seria Z X1 (11,31 itp) X2 (12 itp) + mamy teraz w obecnej firmie
                kilka laserow z Lexmarka z serii OPTRA
                Epson : PHOTO 700 i 750, 300, i z serii 400 600....
                Canon : Seria 2000/4000 i modele pozniejsze
                Moje spostrzezenia:
                >
                >
                HP - Troche glupawy model wydruku - nie mozna uzyskac czystej czerni...bo
                zawsze wpalta w to kolory. Z drugiej strony Wspaniala jakosc przy PhotoRet II i
                III (nie wiem jak przy IV - bo juz nie pracuje tam gdzie wczeniej i nie mam
                dostepu do nowinek...). Jakosc zdjec na dobrym papierze nie do przebicia. Nawet
                po czasie kolor nie blaknie. W lepszych modelach od 710 w gore, mozliwosc druku
                nawet na grubym kartonie - otwieranie z tylu. modele "wypasione" w zestawie
                maja modul Duplexu (mowie o atramentach) do automatycznego druku 2-stronnego.
                Wiekszosc wyzszych modeli ma mozliwosc dokupienie (lub ma fabrycznie) modul Jet
                Direct - print serwer.
                Dostepnosc - serwis jest wszedzie i jest cholernie dobry - oczywiscie serwis
                centralny czyli prawdziwy HP w Wa-wie - to co jest w Krakowie to jest
                partner... Na upartego uderzac bezposrednio do W-wy. Materialy eksploatacyjne -
                sa wszedzie oryginaly/zastepcze itp. Mozna kupic cala mase niekoniecznie
                oprygiinalow (np. intermaind - Blackpoint, Pelikan, db Boeder, BASF) i
                napelniaczy - np InkTec czy InkMate. Wymienia sie cala glowice wraz z
                atramentem - co byc moze nie jest jednorazowo - tansze ale w ogolnym
                rozrachunku znacznie bardziej oplacalne - dlaczego? O tym przy Epsonie i
                Canonie/
                >
                >
                LEXMARK - szkoda gadac. IBM mial nosa ze sie tego pozbyl bo by im szkodzilo na
                reputacje... Ogoolnie: Kiepska jakosc druku w polaczeniu z bardzo kiepska
                jakoscia zasobnikow = zdjecie foto ktore wybleka po pewnym czasie i traci
                kolory - czarny od poczatku wyglada na ciemno granatowy. Koszty wydruku -
                horrrendalne. Awaryjnosc.... Szkoda mowic... Serwis - jedyny w Krakowie -
                bodajze na Bocianiej 12....
                >
                >
                CANON - Cooz cdeny bardzo niskie, jakos rowniez. Jedyna firma ktora przyznaje
                sie do jakosci swojego sprzetu nazywa go "BUBBLE" Jet. Przy niskich seriach -
                osobno kolor - osobno czarny (np. BJC 1000) ale czarny ma 10 ml, a kolor
                jeszcze mniej - wystarcza na +/- 50-80 kartek. Sorrry stron. W wyzszych seriach
                kolory osobno - dobre wyjscie. W miare ekonomiczne. ceny przystepne placisz
                tylko za tusz. Ale jak padnie glowica - coz mozesz sobie kupic nowa drukarke
                podobna cena....
                >
                >
                EPSON - polaczenie swietnej jakosci z polityka glabow - brakiem materialow
                eksploatacyjnych - chorymi cenami i w wielu przypadkach jednorazowoscia tych
                drukarek. Wypuscili np. rok temu modele bodajze X80 (480/580/680) nie bylo na
                rynku tuszy...Ludzie wygladali smiesznie szukajac zasobnikow ktorych nie bylo.
                W momencie gdy zaschnie glowica w jakims lepszym modelu (moj nieszczesny Photo
                700) to koszt naprawy jest kosztem zakupu drukarki (naszczescie dostalem ja w
                spadku po jeszcze wczesniejszej firmie..) albo 3/4 tego kosztu (w moim
                przypadku chcieli 800 zl - porbance). Problem z serwisem. Jedyna zaleta jest to
                ze jakosc jest naprawde wysoka a kolory sa ok, i czarny wyglada jak czarny...
                >
                >
                To tyle - Ja osobiscie polecam HP ale coz moze mialem za malo doswiadczenia
                z innymi drukarkami. Ale tylko z HP nie mialem problemow - moze to co napisalem
                jest troche tendencyjne - ale kazdy kto mial troche doswiadczen z drukarkami
                mysle ze potwierdzmi moje slowa. Pozdr.
                • Gość: a Re: EPSON IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 02.08.02, 16:58
                  Pri, dzięki za opinie, ale nie umniejszając ich roli wydaje mi się że wszelkie
                  porównania to dywagacje o wyższości wiąt Bożego Narodzenia nad świętami
                  Wielkiej Nocy... i tak w koncowym rezultacie przy wyborze przeważają kryteraia
                  subiektywne :)
                  Brawo Adam! Może Jacek 84 coś zrozumiał :))))
                  Pozdrawiam i przepraszam "urażonych" :)
                • Gość: Adam Re: EPSON IP: *.hajnowka.sdi.tpnet.pl 02.08.02, 21:58
                  No to rozumiem, specjalista z prawdziwego zdarzenia :) Twoje opinie dokładnie
                  potwierdzają się z moimi obserwacjami. Ja nie ujmuje niczego Epsonom, Lexmarkom
                  etc. bo moje doświadczenia z nimi są ubogie(ale wydruki ze starszych canonów i
                  lexmarków które widziałem były zdecydowanie gorsze od mojej pare lat starszej
                  HP670), broniłem tylko honoru HP i myśle, że wspólnymi siłami udało się to
                  zrobić. Co do modelu 930, kilka razy słyszałem że to jedna z najbardziej
                  udanych drukarek. Mam przeczucie że HP5550 to będzie kolejny hicior.
                  P.S. Wszystkie drukarki są NAJLEPSZE!!! Tylko niektóre są bardziej najlepsze
                  inne mniej...
                  Pozdrawiam i również przepraszam urażonych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka