Dodaj do ulubionych

Poważna luka w zabezpieczeniach Internet Explorera

03.07.05, 07:31

serwis secunia.com poinformował o odkryciu nowej poważnej luki w
przeglądarce Intenet Explorer - secunia.com/advisories/15891/

w celu zminimalizowania zagrożenia (ale nie wyeliminowania) zaleca się
podniesienie poziomu zabezpieczeń w strefach internet i lokalny intranet do
maksimum.
Obserwuj wątek
    • Gość: ass Re: Poważna luka w zabezpieczeniach Internet Expl IP: *.dip.t-dialin.net 03.07.05, 09:31
      "Microsoft przyznał, że odkryta niedawno "dziura" w przeglądarce Internet
      Explorer może być potencjalnie wykorzystana przez cyberwłamywacza do całkowitego
      przejęcia kontroli nad zainfekowanym systemem.
      Firma z Redmond opublikowała biuletyn związany z "dziurą", zalecając
      użytkownikom IE zwiększenie poziomu ochrony zarówno połączenia lokalnego, jak i
      internetowego na wysoki. Rada ta dotyczy tych, którzy chcą uruchamiać w tych
      strefach kontrolki ActiveX.
      Błąd dotyczy wszystkich wersji Internet Explorera, w tym IE 6.0 zaszytego w
      systemie Windows XP SP2 (Service Pack 2)."
      Z mojej strony dodam ze mozna jeszcze wylaczyc JAVE w IE.
      • Gość: AX Re: Poważna luka w zabezpieczeniach Internet Expl IP: 5.2.* / *.chello.pl 03.07.05, 09:39
        Najlepiej jednak zmienić przeglądarkę i nigdy nie uruchamiać IE.
        Polecane przeglądarki:
        Mozilla (kombajn)
        Opera
        • torrencik Re: Poważna luka w zabezpieczeniach Internet Expl 03.07.05, 12:40
          Już się zaczyna :(
          "O wyższości innych przeglądarek nad IE".

Prawda jest taka,że te wszystkie (!!!) alternatywne przeglądarki mają TAK SAMO
          wiele błędów jak Internet Explorer.

OPERA, MOZILLA czy popularny ostatnio FIREFOX także mają całą listę błędów do
          usunięcia.
          Wystarczy poczytać o na stronach internetowych tych programów.

Te przegladarki nadal nie są tak POPULARNE jak IE i tym samym niewiele się
          słyszy o ich błędach.
          Natomiast IE jest używany przez 90% użytkowników internetu i nic dziwnego,że
          każdy błąd jest tak rozmuchiwany - i zresztą słusznie.
          Ukrywać tego faktu nie ma sensu,ale nie rozbrajajcie mnie taką głupotą,że inne
          przeglądarki są bezbłędnie napisane :)
          Nie są bezbłędne !

Większość tych błędów dotyczy zresztą dość WYDUMANYCH sytuacji i normalny
          użytkownik nigdy by na to nie wpadł.
          To po prostu szukanie na siłę jakiś wad w programie.
          • mbucz Re: Poważna luka w zabezpieczeniach Internet Expl 03.07.05, 12:45
            torrencik napisał:

> Większość tych błędów dotyczy zresztą dość WYDUMANYCH sytuacji i normalny
            > użytkownik nigdy by na to nie wpadł.
            > To po prostu szukanie na siłę jakiś wad w programie.

Nie o to tutaj akurat chodzi. Sytuacja jest wydumana, dopóki ktos nie napisze
            aplikacji lub skryptu która daną lukę wykorzystuje do włamania. Wtedy staje się
            jak najbardziej realna.
          • darekkr1 Re: Poważna luka w zabezpieczeniach Internet Expl 03.07.05, 14:47
            Niezupelnie torrencik
            Przegladarki moze maja nawet wiecej ale odkryte dziury sa latane w ciagu kilku
            dni do tygodnia czego o Microsofcie powiedziec nie mozna. Najdluzej to sie czeka
            na laty dobrze ponad rok. Poza tym alternatywne przegladarki nie maja takich
            mozliwosci zaszkodzenia jak IEx. IEx to jak by nie patrzec czesc systemu
            operacyjnego a Opera czy FF to osobny program.
            Wiec kazdy blad w IEx jest potencjalnie bardziej szkodliwy, z reguly dluzej
            czeka sie na poprawki i ma zdecydowanie wieksze pole do popisu (ciut ponizej 90%).
            Poza tym z praktyki czystej mowie ze uzywajac IExa ma sie zawsze wieksza szanse
            zlapania jakis gapowiczow niz uzywajac FF czy Opery.
            Hijack w systemach ludzi uzywajacych IExa prawie zawsze ma co robic, u mnie
            (uzywam FF, Opery lub K-Meleona) nie wykrywa nic.
            • torrencik Re: Poważna luka w zabezpieczeniach Internet Expl 03.07.05, 17:10
              darekkr1 napisał:

>IExa ma sie zawsze wieksza szanse
              > zlapania jakis gapowiczow niz uzywajac FF czy Opery.
              > Hijack w systemach ludzi uzywajacych IExa prawie zawsze ma co robic, u mnie
              (uzywam FF, Opery lub K-Meleona) nie wykrywa nic.

Tylko z powodu znikomej POPULARNOŚCI :)

Gdyby OPERA czy FIREFOX były chociaż trochę bardziej popularne - to i one
              byłyby narażone na takie ataki jak IE - to oczywiste.

Co to za satysfakcja robić np.trojana pod OPERĘ jak używa jej tak mało ludzi ?
              To samo dotyczy też i samego systemu.
              • darekkr1 Re: Poważna luka w zabezpieczeniach Internet Expl 03.07.05, 17:26
                Nie wiem czy to daje jakas satysfakcje.
                Wiem natomiast ze w wyniku tego uzywanie IExa jest niebezpieczne po prostu.
                Podczas gdy uzywanie Opery czy FF nie.
                Mowiac szczerze wisi mi co autor trojana sobie myslal.
                Wazne zeby mnie to nie dotyczylo.
                FireFox robi sie coraz bardziej popularny i mimo ze jakies dziury sa znajdowane,
                fundacja mozilli nawet placi za wykryte dziury, to sa bardzo szybko latane.
                W sumie przeciez o to chodzi zeby je jak najszybciej latac a nie czekac i modlic
                sie zeby sie zadne robactwo przez IExa nie dostalo do kompa.
                Wazniejsze od powodow dlaczego tyle trojanow jest na IExa czy przemyslen
                hackiera jaka tu wybrac sobie przegladarke do ataku sa skutki jakie to niesie
                dla uzytkownika.
    • Gość: werty Re: Poważna luka w zabezpieczeniach Internet Expl IP: *.radom.pilicka.pl 03.07.05, 15:03
      a gdzie prawdziwy.tebe?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka