Dodaj do ulubionych

pytanie laika - karta sieciowa

IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 06.07.05, 10:11
Czy karta sieciowa jest czymś standardowym w każdym kompie?

Krótko "mówiąc" muszę mieć "dowolną kartę sieciową z wyjściem RJ-45 ( UTP)" żeby sobie zainstalować stałe łącze i oczywiście nie mam zielonego pojęcia czy mam to wyjście :0

Jeśli jakaś życzliwa dusza może mi powiedzieć jak to wyjście wygląda lub jak sprawdzić czy mam "jakąś kartę sieciową" to bardzo by mi to pomogło :)

Obserwuj wątek
    • mbucz Re: pytanie laika - karta sieciowa 06.07.05, 10:24
      jesli kupiłeś komp z nową płytą główną w ciągu ostatnich dwóch lat, to niemal na
      pewno masz kartę sieciową (na tylnym panelu kompa wtyk, do którego pasuje kabel
      telefoniczny). Aby to sprawdzić, w panelu sterowania (WinXP, ale w starszych
      jest podobnie) wybierz system, zakładna sprzęt, menadżer urządzeń i sprawdź, czy
      masz coś w zakładce karty sieciowe (lbo czy wogóle masz tą zakądkę).
      Jeśli masz starszą płytę, to możliwe, że nie masz karty, wtedy fru do sklepu.
      Kosztuje to 20 zł:
      sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=6488
      • Gość: T-800 Re: pytanie laika - karta sieciowa IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 06.07.05, 10:28
        mbucz napisał:

> jesli kupiłeś komp z nową płytą główną w ciągu ostatnich dwóch lat, to niemal n
        > a
        > pewno masz kartę sieciową (na tylnym panelu kompa wtyk, do którego pasuje kabel
        > telefoniczny).

Telefoniczny nie pasuje. ;-0
        • mbucz Re: pytanie laika - karta sieciowa 06.07.05, 10:32
          Sieci przez to nie będzie, ale pasuje;)
          • Gość: Greg Re: pytanie laika - karta sieciowa IP: *.tebo.net / 195.116.90.* 06.07.05, 11:19
            Od kiedy telefoniczny RJ-11 pasuje do sieciowego RJ-45??? Chyba że w
            wykonaniu "pani z sekretariatu", czyli na wcisk, ale to inna historia (choć już
            nie takie widziałem...)...
            • mbucz Re: pytanie laika - karta sieciowa 06.07.05, 11:22
              Sorry Greg. Nie jestem panią z sekretariatu, a pasuje mi bez problemu.
              • Gość: akodo Re: pytanie laika - karta sieciowa IP: *.crowley.pl 06.07.05, 20:49
                chyba nie widziales wtyczki telefonicznej i wtyczki RJ45...
                • Gość: pies Re: pytanie laika - karta sieciowa IP: *.toya.net.pl 06.07.05, 21:27
                  ale któa telefoniczna bo są 2 wtyczki tel!! tzw 4 i 6tka - 4ka nie pasuje 6tka tak
              • Gość: Greg Re: pytanie laika - karta sieciowa IP: *.acn.waw.pl 07.07.05, 00:19
                Pasuje w sensie "zmieści się w gnieździe", czy "zostanie podłączona"???
                Podstawowa różnica to przecież miejsce na 4 żyły w RJ-11 w miejsce 8 żył w RJ-
                45, więc RJ-11 jest sporo węższa i nieco niższa niż RJ-45...
                • mbucz Re: pytanie laika - karta sieciowa 07.07.05, 00:35
                  Czy ja napisałem, że zostanie podłączona!? Napisałem wyraźnie, że nie! Chciałem
                  tylko uzmysłowić użytkowniczce, jak orientacyjnie wygląda gniazdo w jej
                  komputezre. I nie gadajcie, że RJ11 nie wejdzie w RJ 45, bo u mnie do tego
                  samego gniazda w scianie podłącza sie oba i w zależności od konfiguracji na
                  switchu w centralce można podłaczyc telefon (RJ11) albo sieć (RJ45).
      • Gość: kobietka Re: pytanie laika - karta sieciowa IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 06.07.05, 10:42
        niestety komputer jest starszy, ma jakieś 4-5 lat..

w "System" - "Karty sieciowe" - mam coś takiego: "karta Dial-up"..

czyli jak rozumiem jakaś karta jest?

a jak wygląda to złącze? może jest charakterystyczne to sobie poszukam :)
        • mbucz Re: pytanie laika - karta sieciowa 06.07.05, 10:47
          Nie, dial-up to nie to. Złącze takie same, ale to modem po prostu, czyli do
          łączenia sie przez telefon. Idź do sklepu komputerowego i poproś zwykła kartę
          sieciową PCI. Jak pisałem kosztuje to 20-25 zł. Możesz spokojnie zainstalować ją
          w miejsce modemu (dial-up).
          • Gość: kobietka Re: pytanie laika - karta sieciowa IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 06.07.05, 10:51
            OKI..dziękuję za pomoc :))

może mi wymienią stary modem na nową kartę? ;)
            • mbucz Re: pytanie laika - karta sieciowa 06.07.05, 10:56
              Pewnie nie za darmo;), choć gdyby policzyli sobie więcej niż 10 zł robocizny za
              założenie karty sieciowej PCI to byłby to rozbój;) Spokojnie możesz modem
              wywalić, bo jak zakładasz stałe łącze to juz Ci on raczej niepotrzebny.
          • m.gregor Re: pytanie laika - karta sieciowa 06.07.05, 20:18
            Ej...no bez przesady. Dial-up to nie fizyczna karta ale logiczna tworzona przez
            system operacyjny. Nie moze "spokojnie zainstalowac w miejsce modemu (dial-up)"
            bo jej fizycznie nie ma w komputerze...
    • torrencik Re: pytanie laika - karta sieciowa 06.07.05, 11:01
      Jak z tyłu swojego komputera możesz wsadzić wtyczkę telefoniczną RJ45 w jakieś
      gniazdko - to znaczy,że MASZ KARTĘ SIECIOWĄ na płycie głównej :)

Jak nie masz jeszcze kabelka z wtyczką RJ45 to wsadź...zwykłą wtyczkę od
      normalnego telefonu domowego.
      Mała wtyczka wejdzie BEZ PROBLEMU w większą RJ45.

ŁO !

A jakl NIGDZIE nie wejdzie wtyczka telefoniczna to zanczy,że NIE MASZ karty
      sieciowej na płycie głównej - to chyba oczywiste :)

ŁO !!

• torrencik Re: pytanie laika - karta sieciowa 06.07.05, 11:07

A MODEMU starego NIE WYRZUCAJ bo jak Ci te stałe łącze nawali (a nawala!)to
        możesz przez modem nadal odebrać pocztę z internetu a tak to DUPA BLADA :(

Jedno nie przeszkadza drugiemu - nie pogryzą się :)

ŁO !

Ale WIEM,że już tego nie czytasz tylko poleciałaś do sklepu po kartę sieciową :(

ŁOJ :(
        • Gość: kobietka :) IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 06.07.05, 14:56
          a właśnie czytam i jeszcze nie poleciałam ;) aż tak mi się nie śpieszy :)

mam rózne gniazda..i rózne rzeczy do nich pasują :) no ale skoro nie "widac" karty sieciowej w "Menadzęr urządzeń" to chyba trzeba założyć że jej nie ma?

modem mi raczej nie jest potrzebny..zmieniam jedno stałe łącze na inne stałe łącze :) i w sumie leży taki bezużyteczny (modem) już sporo czasu..
          mogłabym wymienić na nową kartę jak by dali ;) (instalacja to już we własnym zakresie)

jeszcze raz dzięki za pomoc..i pewnie jeszcze tu zerknę ;)
          • darekkr1 Re: :) 06.07.05, 15:01
            Rzuc okiem tutaj
            www.nuggetlab.com/comptia_files/equipment/net_Network%20Interface%20Card%20with%20RJ45%20connector.jpg
            tak wyglada gniazdo
            www.a-c-design.com/images/con-rj45.gif
            a tak wtyczka sieciowa
            • Gość: kobietka Re: :) IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 06.07.05, 17:45
              oo..podobne gniazdo mam (tylko że są 2 takie "wejścia" a nie jedno) ..nawet mam tam taką wtyczkę :) tylko nie wiem czy to przypadkiem nie jest od zainstalowanego wew. modemu?
              • mbucz Re: :) 06.07.05, 17:48
                Tak, jak już pisałem to są gniazda wewnętrznego modemu. To coś innego, niż karta
                sieciowa.
          • torrencik Re: :) 06.07.05, 17:51
            Gość portalu: kobietka napisał(a):

> a właśnie czytam i jeszcze nie poleciałam ;) aż tak mi się nie śpieszy :)
            >
            > mam rózne gniazda..i rózne rzeczy do nich pasują :)

I co ???
            Tej wtyczki od SDI,które używasz (to jest właśnie RJ45 !) nie można nigdzie z
            tyłu komputera włożyć ???

>no ale skoro nie "widac" karty sieciowej w "Menadzęr urządzeń" to chyba trzeba
            założyć że jej nie ma?

Tego swojego starego MODEMU też w "Menedżer urządzeń" nie zobaczysz
            jako "Modem" :)
            Dopiero PO instalacji sterowników widać go jako "modem".
            Z kartą sieciową (wbudowaną na płycie !) też jest tak samo.
            System jej albo nie wykryje w ogóle albo wykryje jako..."nieznane urządzenie" -
            to zależy od systemu.

Ale jak GNIAZDKA na RJ45 nie ma to...karty na płycie głównej też nie ma :(

A MODEMU nadal bym nie wyrzucał :)
            Grosze kosztuje a może się nadal przydać.

Stałe łącze jest bardziej awaryjne niż się wszystkim wydaje :)

• Gość: kobietka Re: :) IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 06.07.05, 18:39
              " I co ???
              > Tej wtyczki od SDI,które używasz (to jest właśnie RJ45 !) nie można nigdzie z
              > tyłu komputera włożyć ???"

mhm..nie bardzo rozumiem pytania :0 wtyczka jest włożona..ale to chyba nie jest to złącze o które ja pytałam? SDI ma zupełnie inne połączenie..czy się mylę i niezbędna jest do niego karta sieciowa?

" Stałe łącze jest bardziej awaryjne niż się wszystkim wydaje :)"

czy ja wiem..mi działa praktycznie bezawaryjnie :)) - 2 kilkugodzinne przerwy w ciągu kilku lat :)

• torrencik Re: :) 06.07.05, 19:39
                >
                > mhm..nie bardzo rozumiem pytania :0 wtyczka jest włożona..ale to chyba nie
                jest to złącze o które ja pytałam? SDI ma zupełnie inne połączenie..

SDI ma właśnie wtyczkę RJ45 :)

To ta wtyczka,która jest z kabelkiem firmowym TPSA od SDI.
                Tak grubsza wtyczka niż normalnie do telefonu.
                Jak TA wtyczka od SDI pasuje Ci do jakiegoś gniazda w KOMPUTERZE - to masz
                płytę głowną z wbudowaną kartą sieciową.
                O to chyba od początku chodzi - czy masz kartę już na płycie głównej,czy nie ?

>
                > czy ja wiem..mi działa praktycznie bezawaryjnie :)) - 2 kilkugodzinne przerwy
                w ciągu kilku lat :)
                >

No proszę :)
                A moją NEOSTRADĘ już kilkanaście razy przerywali bez powodu a raz to mi nawet
                HASŁO zmienili :(
                A to przecież też TPSA .

• m.gregor Re: :) 06.07.05, 20:54
                  Zaraz, zaraz...Modem SDI nie ma wyjscia RJ-45 tylko RS-232. Wiec nie wprowadzaj
                  w blad.
                  • Gość: niktabc@vp.pl Re: :) IP: *.toya.net.pl 06.07.05, 21:31
                    po 1 jak nie masz w menager urzadzeń karty sieciowej to zakładam że jej nie masz
                    po 2 awaryjność stałych łącz - bywa ale szybki telefon do dostawy dziala cuda!!
                    (z wyłączeniem TPSA tu by chyba pomogła tylko bomba pod fotelem prezesa
                  • torrencik Re: :) 07.07.05, 07:22
                    m.gregor napisał:

> Zaraz, zaraz...Modem SDI nie ma wyjscia RJ-45 tylko RS-232. Wiec nie
                    wprowadzaj w blad.

A czy ja wspominałem o jakimś WYJŚCIU ???
                    Modem SDI podłączasz do lini telefonicznej za pomocą RS-232 ???
                    Czy może SZNURKIEM KONOPNYM ???

CZYTAJ co inni piszą - POMYŚL (!!!)o czym było napisane i dopiero poprawiaj !
                    • Gość: kobietka Re: :) IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 07.07.05, 08:19
                      według instrukcji SDI komp jest połączony z terminalem kablem RS-232 - i musi być do tego "port RS-232" (złącze DB9) :)

no i to "gniazdo" wygląda zupełnie inaczej niż tamto załączone wyżejw linku

pogubiłam się jeszcze bardziej :)

czy port RS 232 nalezy do karty sieciowej??:0
                      • Gość: kobietka :0 IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 07.07.05, 08:25
                        jedna z wtyczek do SDI (taka jak w tel. ale nie ta podłączona do kompa..tylko łącząca modem SDI z gniazdem telefonicznym-RJ-11) pasowałaby pewnie do 1 z wejść w kompie - tylko że jak ktoś już tu pisał - to raczej jest od modemu a nie od karty sieciowej :0
                      • darekkr1 Re: :) 07.07.05, 11:21
                        Port rs 232 jest przeznaczony do transmisji danych.
                        Tyle ze to jest dosc wolne lacze no i w zwiazku z tym rzadko stosowane.
                        cos na temat:
                        pl.wikipedia.org/wiki/RS-232
                        • Gość: kobietka Re: :) IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 07.07.05, 16:06
                          haha..no to już wiem co to dokładnie jest port 232 :)

tylko że ja obecnie potrzebuję "kartę sieciową z wyjściem RJ-45" ;)
                          której chyba jednak nie mam..choć nie wiadomo do końca :0
                          • darekkr1 Re: :) 07.07.05, 16:15
                            Moja rada, kupic taka :)
                            to naprawde nie sa jakies gigantyczne kwoty
                            jakies 20-25 PLN
                            • mbucz Re: :) 07.07.05, 16:21
                              Ech, wielka dyskusja, a i tak wychodzi na moje;)
                              • darekkr1 Re: :) 07.07.05, 16:23
                                No tez nie rozumiem sprawy :)
                                Wyszlo ze sieciowki nie ma, tylko modem.
                                Wiec trzeba kupic i nie ma o czym dyskutowac.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka