Gość: macius IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.05, 19:46 ..tak by nie mial kolorowej obwodki wokol siebie. Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: macius Pomozcie! Pilnie potrzebna mi jest ta odpowiedz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.05, 06:46 Prosze bardziej doswiadczonych o pomoc !!! Link Zgłoś
Gość: grom Re: Pomozcie! Pilnie potrzebna mi jest ta odpowi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.05, 07:19 Jakiego programu graficznego używasz? Link Zgłoś
Gość: macius Re: Pomozcie! Pilnie potrzebna mi jest ta odpowi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.05, 08:46 Painta - wystarczy czy nie da rady ? Link Zgłoś
Gość: macius Caly czas czekam :-( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.05, 11:07 nie moglem znalezc tego nigdzie w necie-jedynym ratunkiem jestescie Wy Link Zgłoś
Gość: caroll Re: Caly czas czekam :-( IP: *.toya.net.pl 17.07.05, 11:27 Nie bardzo jest dla mnie jasna owa "kolorowa obwódka".Mogę się jedynie domyślać, że tło gifa nie jest przezroczyste.Postanowiłes sie trochę pobawić, a więc proszę, podaję standartowe i najprostsze działanie w tym przypadku. Po pierwsze: mam nadzieję,że zapoznałeś się z czymś takim, jak IrfanView i już go posiadasz (darmowy) Nastepnie: otwierasz gifa irfanem i znajdujesz Rozpakuj obrazki - majac wcześniej przygotowany w tym celu folder. W odpowiednim edytorze graficznym (najlepszy byłby photoshop, ale i w innych można) wklejasz obrazek jpg do kazdego obrazka z gifem tak, aby był w jednakowym połozeniu i w tle. Dowolnym animatorem do gifów (polecam Ulead Gif Animator, lub Image Ready)tworzysz powtórnie animację. Jeżeli gif, ten który masz na wierzu, nie ma przezroczystego tła, to musisz to tło usunąć, ale to już kawał nastepnej roboty. Link Zgłoś
deedee6 Re: Caly czas czekam :-( 17.07.05, 12:15 Ojoj zaczalem isc wedlug Twoich wskazowek i chybo nie oto mi chodzilo. A wiec raz jeszcze: Mam obrazek gif z tlem roznym od zdjecia w jpg. do ktorego chce go wkleic. Jak moge usunac to tlo ? Obrazek po wstawieniu do jpga nie musi byc animowany. Link Zgłoś
Gość: caroll Re: Caly czas czekam :-( IP: *.toya.net.pl 17.07.05, 12:31 To zupełnie zmienia postać rzeczy! Cały czas uwazałem, że codzi o animację, a tu na placu boju zostaje (jedynie i aż) usuwanie tła. Mam za mało informacji na bardzo szczegółowy opis koniecznych czynności i nie wiem, jakim edytorem graficznym dysponujesz. Ja uzywam photoshopa (nic lepszego po prostu nie istnieje), a usuwanie tła, czyli uzyskiwanie przezroczystości mozna w nim dokonywać w wieloraki sposób. Wszystko jednakowoz sprowadza się do tego, w jaki sposób uzyskamy najbardziej precyzyjne zaznaczenie.I tu potrzebna jest informacja, czy tło jest jednolite (pokrycie kolorem), czy złozone (np krajobraz, inne rysunki). I tu jakość pracy zależy od klasy programu. Jeśli dysponujesz photoshopem, mogę w nastepnym poscie opisać kilka sposobów na usuniecie tła (zaznacz, jaki to tło ma charakter - jednolity, czy złozony). Inaczej bedę pisał w powietrze. Link Zgłoś
deedee6 Oh Caroll ...:-) 17.07.05, 12:49 mam jasc paint shop photo album 5 tlo jest jednolite (dla lepszego zrozumienia chce do jpg-ow wstawiac gify w rodzaju emoticonow )Dzieki wielkie z gory Link Zgłoś
Gość: caroll Re: Oh Caroll ...:-) IP: *.toya.net.pl 17.07.05, 13:33 Przyznam, ze Twój program znam słabo, gdyż od lat uzywam photoshopa.Ale intuicja mi podpowiada, ze jeżeli znajdziesz w tym programie coś, co nazywa się "czarodziejska różdźka" (magic wand), to kliknieciem takim narzędziem w tło i wciśnięciem delete jednolite tło usuniesz. Jeśli brak narzędzia, pozostaje sprawdzić, czy program posiada lasso, czyli narzedzie do swobodnego zaznaczania.Wtedy dokładnie obrysowujesz gifa, zaznaczasz odwrotność i usuwasz. Jesli moje rady nic Ci nie dają, poproś kogoś, kto zna dobrze Twój program. Link Zgłoś
deedee6 Dzieki - bede probowac . 17.07.05, 13:43 Dzieki za cierpliwosc, na razie mala przerwa potem sprobuje. Czesc. Link Zgłoś