Dodaj do ulubionych

Problem z odtwarzaniem filmów

16.08.05, 17:18
Czuwaj,
mam nastepujacy problem, po przeinstalowaniu Win98 filmy zaczely mi sie
odtwarzac jakby na przewijaniu, znaczy sie przeskakuja co kilka klatek. Bez
wzgledu na jakim odtwarzaczu ogladam jest taki sam efekt :-(
Ja sie pytam czemu to tak jest? ;-)

Pozdrawiam

NieMy

Aha, mam karte graficzna nvidia geforce4 mx440 i zainstalowalem juz najnowsze
sterowniki do niej, niestety nic to nie pomoglo.
Obserwuj wątek
    • Gość: ass Re: Problem z odtwarzaniem filmów IP: *.dip.t-dialin.net 16.08.05, 18:07
      Brak albo nadmiar kodekow.
      • nie.my Re: Problem z odtwarzaniem filmów 16.08.05, 20:30
        Gość portalu: ass napisał(a):

> Brak albo nadmiar kodekow.
        Dzieki za zainteresowanie tematem. Nadmiar to raczej nie, bo przed
        przeinstalowaniem Win98 wszystko chodzilo elegancko. Nie wiem czy po
        przeinstalowaniu (wersja bez kasowania poprzedniego) windowsa stare kodeki
        gdzies ulatuja w powietrze?

Pozdrawiam

NieMy
        • Gość: ass Re: Problem z odtwarzaniem filmów IP: *.dip.t-dialin.net 16.08.05, 20:52
          Nastepna mozliwoscia jest sam nosnik ,przeczysc (CD czyszczace),
          przy okazji zainstaluj ASPI.
          • nie.my Re: Problem z odtwarzaniem filmów 16.08.05, 20:57
            Gość portalu: ass napisał(a):

> Nastepna mozliwoscia jest sam nosnik ,przeczysc (CD czyszczace),
            > przy okazji zainstaluj ASPI.
            nosnik jest wporzo bo to nowka sztuka dysk tFardy ;-)
            • atrapa_kierownika Re: Problem z odtwarzaniem filmów 16.08.05, 21:21
              Jeżeli dysk twardy i Windows 98, to może brak włączonego DMA dla tego dysku?
              • nie.my Re: Problem z odtwarzaniem filmów 16.08.05, 21:24
                atrapa_kierownika napisał:

> Jeżeli dysk twardy i Windows 98, to może brak włączonego DMA dla tego dysku?
                Byc moze, ja sie pytam co to jest DMA i gdzie sie je włącza?

Pozdrawiam

NieMy
                • atrapa_kierownika Re: Problem z odtwarzaniem filmów 16.08.05, 21:37
                  > co to jest DMA
                  To skrót z angielskiego "bezpośredni dostęp do pamięci", a oznacza transfer danych pomiędzy pamięcią a urządzeniem (w tym wypadku kontrolerem dysku) bez pośrednictwa procesora, który co najwyżej wydaje polecenie dokonania transferu. Bez DMA procesor musi po kolei odczytywać wszystkie dane z jednego miejsca i zapisywać w drugim, co w przypadku szybkich urządzeń (np. dyski twarde) może go nieźle przytkać.
                  > gdzie sie je włącza?
                  Postaram się odpowiedzieć, chociaż Windows 98 to dla mnie już dość zamierzchła historia i coś mogę pomylić.

Po naciśnięciu klawiszy Windows+Break powinno pojawić się okno z właświwościami systemu, a w nim zakładka z "Menedżerem urządzeń" czy jakoś tak. Tam są wszystkie zainstalowane urządzenia. Znajdź na liście dysk twardy i wyświetl sobie jego właściwości (tzn. zaznacz go i naciśnij przycisk "Właściwości" poniżej). Powinna tam być opcja "DMA". Jeżeli jest wyłączona, włącz ją i zrestartuj system.
                  • nie.my Re: Problem z odtwarzaniem filmów 16.08.05, 21:55

> Postaram się odpowiedzieć, chociaż Windows 98 to dla mnie już dość zamierzchła
                    > historia i coś mogę pomylić.
                    ----nic a nic sie nie pomyliles, gratuluje pamieci ;-)
                    >
                    > Po naciśnięciu klawiszy Windows+Break powinno pojawić się okno z właświwościami
                    > systemu, a w nim zakładka z "Menedżerem urządzeń" czy jakoś tak. Tam są wszyst
                    > kie zainstalowane urządzenia. Znajdź na liście dysk twardy i wyświetl sobie jeg
                    > o właściwości (tzn. zaznacz go i naciśnij przycisk "Właściwości" poniżej). Powi
                    > nna tam być opcja "DMA".
                    ---Fajnie, ze powinna byc taka opcja, mniej fajnie, ze jej NIE MA ;-(
                    Ja sie pytam czemu nie ma i co teraz dalej robic?

NieMy
                    • atrapa_kierownika Re: Problem z odtwarzaniem filmów 16.08.05, 22:08
                      Daję słowo, że nie kłamię, u mnie słowo droższe od pieniędzy. Oto link do historyjki obrazkowej, w której wszystko jest pokazane co i jak:

www.karbosguide.com/software/17.htm
                      Jeżeli tej opcji jednak nie ma, to moim zdaniem przyczyną może być podłączenie dysku do jakiegoś "specjalnego" kontrolera, na karcie albo dodatkowego, poza chipsetem, na płycie głównej. Wtedy włączanie DMA może być dostępnewe właściwościach kontrolera, nie dysku, a może być też w ogóle niedostępne.
                      • nie.my Re: Problem z odtwarzaniem filmów 16.08.05, 22:13

> Daję słowo, że nie kłamię, u mnie słowo droższe od pieniędzy.
                        Wielkie dzieki za zainteresowanie i cierpliwosc. Jak sie okazuje nie w tym
                        miejscu na drzewku patrzylem. Po ponownym sprawdzeniu okazalo sie ze jest DMA i
                        niestety (stety?) bylo JUŻ WŁĄCZONE ;-(
                        Obawiam sie wiec, ze to byl slepy trop :-(
            • blekot Re: Problem z odtwarzaniem filmów 16.08.05, 21:23
              spróbuj z tym: www.videolan.org/vlc/
              • Gość: ass Re: Problem z odtwarzaniem filmów IP: *.dip.t-dialin.net 16.08.05, 21:48
                "Nastepna mozliwoscia jest sam nosnik ,przeczysc (CD czyszczace),
                przy okazji zainstaluj ASPI."
                Piszac o nosniku mam na mysli twoja nagrywarke CD-RW nie Dysk Twardy.
                Ponawiam , przy okazji zainstaluj ASPI.
    • nie.my Re: Problem z odtwarzaniem filmów 17.08.05, 17:20
      Czuwaj,
      nie chce mi sie wierzyc, ze nikt nie zna rozwiazania tego problemu.
      Dzisiaj odinstalowalem wszystkie stare kodeki i zainstalowalem nastepujace:
      ac3filter_0_70b
      DivX521ME98
      ffdshow-20050803
      xvid-1.0.2
      Efekt? Nic sie nie zmienilo problem jak byl tak pozostal, caly czas nic nie da
      sie ogladac.
      Dodam, ze problemy sa z plikami MPG, MPEG, AVI i WMV, natomiast MOV i RM chodza
      dobrze.

Pozdrawiam

NieMy
      • Gość: amlam Re: Problem z odtwarzaniem filmów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.05, 17:41
        ac3 to dzwięk ale ok
        ja mam xvid, divx, i antifreeze !!
        moze dlatego coś przeskakuje. no ale samo odinstalowanie starych i
        zainstalowanie (nawet tych samych wersji) powinno rozwiączać problem.
        stery karty raczej nie mają tu za duzo do gadania jesli gdzieś indziej sie nie tnie
        pozdrawaim
        • Gość: amlam Re: Problem z odtwarzaniem filmów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.05, 17:42
          moze dlatego ze nie masz antifreeze :) (przyp. amlam)
          pozdro
          • Gość: amlam Re: Problem z odtwarzaniem filmów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.05, 17:44
            jeszcze jedno :D:D
            nie instaluj ffdshow - ja keidyś miałem a odkąd usunąłem to nie mam filma który
            by mi nie poszedł
            jako odtwarzacza uzywam AllPlayera bo na Bestplayerze czasem coś nie znajduje kodeka
            to chyba wszystko :)
    • nie.my Up n/txt 18.08.05, 10:11

• nie.my Re: Problem z odtwarzaniem filmów 18.08.05, 20:57
      Mam nowe wiadomosci, otoz odtwarzajac filmy, ktore chodzily mi bez problemu
      przed reinstalacja Win98, w Windows Media Playerze pokazuje mi komunikat, ze
      laczy sie z serwerem koder-dekoder i czegos tam szuka, niestety wyswietla blad w
      polaczeniu :-(

Pozdrawiam

NieMy
    • nie.my Podnosze, problem nadal nie rozwiazany :-( 24.08.05, 08:22
      Czuwaj,
      podnosze temat, bo jest nadal aktualny, mimo moich usilnych prob (instalowanie
      coraz to innych kodekow) nic to nie dalo, filmy nadal odtwarzaja sie jakby na
      przyspieszeniu :-((((((((((
      Pomozcie, bo juz glupi jestem.

Pozdrawiam

NieMy
      • neder Re: Podnosze, problem nadal nie rozwiazany :-( 24.08.05, 09:34
        próbowałeś tym:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=34&w=27779429&a=27789327 ?
        też źle odtwarza?

odinstaluj wszystkie kodeki (jeśli poinstalowałeś ich dużo) i zainstaluj tylko
        te niezbędne. Sciągnij też może GSpot bo byc może brakuje jakiegoś jednego
        kodeka, którego nie masz.

pzdr
        • nie.my Re: Podnosze, problem nadal nie rozwiazany :-( 24.08.05, 10:48
          neder napisała:

> próbowałeś tym:
          > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=34&w=27779429&a=27789327 ?
          > też źle odtwarza?
          Niestety tez :-(
          >
          > odinstaluj wszystkie kodeki (jeśli poinstalowałeś ich dużo) i zainstaluj tylko
          > te niezbędne.
          Ostatnio zainstalowalem K-lite pack, ktory wywala przed instalacja wszystkie zains
          Sciągnij też może GSpot bo byc może brakuje jakiegoś jednego
          > kodeka, którego nie masz.
          Mam gspot, pokazuje mi ze kodeki mam niestety film odtwarza sie na
          przyspieszeniu (z klatkowaniem).

Sam juz nie wiem o co chodzi, moze to Win98 cos miesza?
          Filmy .mov i .rm odtwarzaja mi sie dobrze.

Pozdrawiam

NieMy
          >
          >
          > pzdr
          >
          >

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka