Dodaj do ulubionych

problemz wyborem procesora

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.05, 17:53
Powiedzcie mi wreszcie szczerze (ale tylko znający się na rzeczy i majacy
doświadczenie) - który procesor bedzie lepiej nadawal się do nastepującego
wykorzystania komputera: typowe domowe z wieloma otwartymi programami; drugi
telewizor - dzięki tunerowi tv; zgrywanie, kompresja i obróbka filmów z kaset
wideo, gry - kolejność działań nie jest przypadkowa. Mam wybór - Athlon 64
3000+ s. 939 lub Pentium 4 531, 3 GHz. Na ostateczny wybów wpływ ma sprawność
w wymienionych dzialaniach, cena i perspektywy na przyszłość (obsługa
aplikacji 64 bit). Słyszałem juz bardzo rozbieżnie opinie, łącznie z taką, że
HT i obsługa 64 bit na Pentium 4 531 działa tylko pod Win XP PE a nie działa w
HE; że Athlon 64 na s. 939 jest bez przyszłości i odwrotnie, że Pentium 4 jest
bez przyszłości. Jak jest naprawdę. Chciałbym by mój nowy komp dobrze spisywał
się teraz i za 2-3 lata (po ewentualnym lekkim odmłodzeniu niektórych
elementów). Pomocy.
Obserwuj wątek
    • Gość: Zbyszek Re: problemz wyborem procesora IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.09.05, 16:52
      Większość osób, z którymi rozmawiałem doradza mi Athlona 64 3000+ s.939. Ale ja
      się obawiam, czy przy taktowaniu 1,8 GHZ poradzi sobie z kodowaniem filmów do
      MPEG4. Może lepiej dołożyć 200 zl i kupić Athlona 64 3200+. Ma taktowanie 2 GHZ,
      a takie jest zalecane do kodowania MPEG4.
    • Gość: a Re: problemz wyborem procesora IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 04.09.05, 16:58
      >typowe domowe z wieloma otwartymi programami; drugi
      >telewizor - dzięki tunerowi tv; zgrywanie, kompresja i obróbka filmów z kaset
      >wideo, gry - kolejność działań nie jest przypadkowa

do takich zastosowan wystarczy Ci procek z zegarem 1GH (100zl)

ludzie po co przeplacac?
      nie oplaca sie kupowac nowego sprzetu bo za rok bedzie on o polowe tanszy -
      wiec tracisz.
      • Gość: niktabc@vp.pl Re: problemz wyborem procesora IP: *.toya.net.pl 04.09.05, 17:09
        ta a ja polecam TYLKO NOWY!!!! bo działą a nie kupuje za tydzień kolejnego bo to
        już ktoś taki jak ty podkręcał !!!!!!
        • Gość: a Re: problemz wyborem procesora IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 04.09.05, 18:22
          panie nikt ja nie uprawiam oc.
          a co do uzywanego sprzetu to kupuje od ludzi, ktorych znam i wiem ze dbaja o
          niego.
          i nie przekonasz mnie do kupowania nowego sprzetu (pod warunkiem ze potrzebny
          jest on do wymienionych zastosowan).
          a jak lubisz tracic kase to sobie trac! moim zdaniem tacy ludzie powinni miec w
          dowodzie wpisane jelen.
          a tak apropo to dobrze ze ludzie kupuja nowe sprzety bo pozniej mam od kogo
          kupowac.
          trzymac tak dalej :)
          • Gość: niktabc@vp.pl Re: problemz wyborem procesora IP: *.toya.net.pl 04.09.05, 18:40
            ja ci nie osprzedam czegoś za 50% ceny!! lepiej niech rdzewieje na szafie!!!

a po 2 KUPUJE sprzęt NOWY na pełnej GWARANCJI!!! i nie zastanawiam się kiedy coś
            padnie i zmusi mnie do zakupów bo mam gwarancję

a do obróbki filmów 1 GHZ to chyba ŻART
            na P4 3GHz bez karty AV/DV PINNACLE mieliśmy problemy z obróbką materiału w
            jakosci DVD
            • Gość: a Re: problemz wyborem procesora IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 04.09.05, 18:53
              no to ja ci powiem ze obrobka filmow jest wykonalna na duronie 850 i to wcale
              nie w kosmicznych jednostkach czasu.

zobacz roznice
              ty skladasz kompa za 3000zl
              a ja za 1000zl i robimy to samo wiec po co przeplacac
              aha, moj komp mniej energi elektrycznej pali :)
              • Gość: pik Re: problemz wyborem procesora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.05, 21:26
                Nie wszędzie można kupić coś używanego.
                Ja przykładowo nie mam takiej możliwości.
                A z drugiej strony - tani sprzęt ze sklepu, chyba nie jest dużo droższy od tego
                z giełdy, czy kupowany od znajomych:
                procesor około 200zł, karta graf. 200zł, pamięć 256MB 100zł, dysk 80GB do 300zł.
    • Gość: Zbyszek Re: problemz wyborem procesora IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.09.05, 21:30
      Nie interesuje mnie dyskusja nowy - uzywany. Nigdy nie kupuję niczego uzywanego.
      Interesuje mnie tylko wybów nowy P4 531 lub nowy Athlon 63 3000+. Co warto z
      punktu widzenia praktyków i dlaczego?
      • darekkr1 Re: problemz wyborem procesora 04.09.05, 22:07
        No tu jest pewien problem bo raczej mało kto będzie miał prywatnie jeden i drugi
        procesor równolegle. Albo będzie miał jeden albo drugi a to że ma taki a nie
        inny o czymś świadczy. Wię pozostaje poszukać po stronach technicznych testów
        tych dwóch procesorów, niech przemówią liczby :)
        Dalej obydwa z tych procesorów są na tyle szybkie że w większości przypadków
        będą się nudzić :)
        Wazna jest tez cala reszt oprocz procesora czyli RAM twardy plyta glowna itede
        Dalej szybkości procesorów mierzona w szybkości zegara to była domena Intela
        AMD stosował tzw P(entium) rating czyli odnosił się do Intela właśnie
        No i roznica w szybkosci zegara nie przekladza sie na szybkosc dzialania
        procesory Intela maja zupelnie inna konstrukcje niz AMD wiec nie mozna sie
        opierac tylko na szybkosci zegara. O ile pamietam Pentium III przy takim samym
        zegarze co P IV byl znacznie szybszy,
        • Gość: tswiercz Re: problemz wyborem procesora IP: *.devs.futuro.pl 05.09.05, 10:16
          > O ile pamietam Pentium III przy takim samym zegarze co P IV byl znacznie szybszy,

I dalej są -> pentium m

www.benchmark.pl/artykuly/testy/przeglad_procesorow2005/strona-5.html
          • darekkr1 Re: problemz wyborem procesora 05.09.05, 14:10
            problemy ze wzrokiem mam chyba bo ja tam testu pentium m nie widze
            tylko 820 EE 6x0 5x0 Northwood i Celeron z Intela
            • Gość: tswiercz Re: problemz wyborem procesora IP: *.devs.futuro.pl 05.09.05, 16:03
              W tym linku nic nie ma o pentium m. Podałem go dla tamtego gościa, co nie wie
              jakiego procka kupić.
              • darekkr1 Re: problemz wyborem procesora 05.09.05, 16:39
                chyba ze tak :)
                chociaz na tej stronce maja w planach pentium m przetestowac bo jest
                w spisie tresci ale link jeszcze nieaktywny
                Podsumowujac, watek wg mnie o ile zalezy ci bardzo na kodowaniu Video
                i Audio to szybciej to pewnie pojdzie na Intelu ale sprawdz jeszcze dokladnie
                te procesory ktore bierzesz pod uwage i zobacz ktory ma lepsze wyniki.
                Na przyklad na tej stronce ktora podano kilka postow wyzej.
    • gad_forumowy Re: problemz wyborem procesora 05.09.05, 14:14
      Intel Pentium 4 z obsługą HI i IA32-64. Do tego Windows XP 64-bit Edition.
      • Gość: niezdecydowany Re: problemz wyborem procesora IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.09.05, 19:06
        Dzięki za porady. Biorąc pod uwagę moje potrzeby i rozwój sprzetu i
        oprogramowania w najbliższych latach to chyba zdecyduję się na Pentium 4, 630, 3
        GHz, s. 775, HT,z obsługą aplikacji 64 bit. Do tego płyta Intel D954PSNLKR lub
        Asus P5LD2; pamięć DDR2 2x512 MB, 533 MHz w trybie dual channel; karta graficzna
        PCI-E ATI Radeon X800GT 128 MB; dysk 160 GB, SATA, NCQ; nagrywarka DVD Benq 1640
        lub LG GSA-4163B i karta tv - Leadtek WinFast TV 2000XP Expert.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka