Dodaj do ulubionych

jak zainstalowac programy w mandraku

25.09.05, 13:00
nie pakiety ale setupy zalozmy z rozszerzeniem rpm .Po kolei co mam robic
nigdzie nie moge znalezc tych informacji mam mandrake 10
Obserwuj wątek
    • patigabi Re: jak zainstalowac programy w mandraku 25.09.05, 13:02
      albo rozszerzenie gz jak to zainstalowac co mam uruchmic conquera czy
      co tylko prosilbum o bardzo dokladny opis z gory dziekuje
      • bokaj Re: jak zainstalowac programy w mandraku 25.09.05, 18:47
        jesli chodzi o rpm-y, to po prostu klikasz na nie, pokaże się okienko z prosbą o hasło root'a, potem system zapyta czy chcesz instalować, zbada zależności, jeśli wszystko będzie ok. - to zainstaluje i poinformuje cię o tym.
        krótko: na rpm-y klikaj, czytaj okna, reaguj stosownie do tego, co będziesz miał w oknach (będą opcje: tak-nie).

jesli idzie o tar.gz - szukaj w googlach, to już wielokrotnie było opisywane, a wywód musiałby byc dłuższy - więc szkoda miejsca tutaj na kolejną powtórkę...
    • mrowkolew Re: jak zainstalowac programy w mandraku 25.09.05, 23:43
      jedną z mozliwosci jeśli masz więcej miejsca na dysku jest jak już pisałam w
      odp.na Twoje poprzednie pytanie skonfigurowanie sobie listy dostępnych w necie
      pakietów na swoim komputerze przez easy urpmi-wtedy wchodzisz w menu start w
      zakładkę Pakiety np.Instalacja pakietów,uruchamia się program rpmdrake i poza
      spisem programów,bibliotek obecnych na płytkach z Mandrake,masz do instalowania
      w taki sam sposób,tylko z internetu,różne pliki(to narzędzie czasem jednak moze
      płtać figle,czy inaczej sprawiać kłopoty-jeśli są problemy z działaniem strony
      netowej z pakietami albo są kłopoty z połączeniem internetowym-czasem lepiej
      jest ściągac pojedynczy .rpm po prostu z działającej strony gdzie możemy go
      pobrać,i dopiero jak zostanie dobrze pobrany-zainstalować go)
      używanie easy urpmi może mieć za to inną zaletę-jeśli pakiet .rpm który chcemy
      zainstalować wymaga abyśmy mieli w systemie inny pakiet-to rpmdrake zwykle
      wyświetla zależności i proponuje doinstalowanie brakujących pakietów

dobrze też pamiętać,że potrzebne nam,a brakujące programy,biblioteki są już na
      płytce z dystrybucją-więc warto sprawdzać właśnie Pakiety-jakie są dostępne do
      zainstalowania,np.adobe acrobat o który pytałaś/eś jak i opcjonalnie GhostView
      są już na płytkach

ja mam jeszcze MDK 9.2,nie wiem jak rpmdrake wygląda w 10 ale jakieś zdjęcionko
      jest tutaj-masz wiec cos w tym stylu zainstalowane na pewno jesli masz okienka KDE
      www.linux.sky.pl/teksty/install/kpackage.gif
      www.linux.sky.pl/teksty/install.html
      ta stronka też sie moze przydać,jest duzo screenshotów(zdjęć z Mandake)
      www.finito.zanet.pl/linux/
      niektórzy zalecają utworzenie sobie na swoim /home/....
      utworzenie katalogu Robocze czy Instalatory-i tam zapisywanie sciąganych
      samodzielnie paczek,pakietów(tak dla porządku na dysku)
      o ile teraz nie chlapnę błędu-to po zainstalowaniu paczki .rpm mozemy ten plik
      usunąć,natomiast po instalacji(czyli wydaniu poleceń configure,make ,make
      install najcześciej) "nazwa_pliku tar.gz" powinniśmy zostawić sobie już po
      zainstalowaniu to: "nazwa_pliku"(nazwa_pliku tar.gz które sciągneliśmy mozna
      usunąć)-ale wykonać na tym dla zaoszczędzenia miejsca na dysku archiwizacje
      np.programikiem Ark-to co nam zostanie jest potrzebne do odinstalowywania
      większości programów instalowanych ze źródeł-trzeba wejść do pliku "nazwa_pliku"
      i w nim wydać polecenie uninstall(odinstalowywania)-to tak na przyszłośc,bo w
      końcu kiedyś trzeba zainstalować coś z tar.gz:D:D

nie wiem czy coś sie nie zmieniło-czy nowsza wersja rpmdrake potrafi usuwac też
      to co instalowane jest ze źródeł

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka