Dodaj do ulubionych

BlueConnect, iPlus czy Orange Business Everywhere?

IP: *.toya.net.pl 02.10.05, 22:00
Moze i temat juz byl poruszany, ale sa pewne nowosci w ofertach. Zatem mam pytanie do korzystajacych z uslug mobilnego dostepu do internetu, jakie mają wrazenia.
Interesuje mnie wybór najkorzystniejszej oferty pod wzgledem jakosci, nie interesuja mnie minuty czy sms, jedynie internet (stała opłata) dostępny poprzez wszystkie! kanały UMTS/EDGE/GPRS i WLAN (HotSpoty).
Który operator oferuje pod tym wzgledem najwiecej?. Cena ma drugorzędne znaczenie. Bardziej chodzi mi o szybkosc i rożnorodność technologi dostępu oraz dobry zestaw z kartą PCMCIA.
Obserwuj wątek
    • Gość: seba Re: BlueConnect, iPlus czy Orange Business Everyw IP: *.ciechocinek.sdi.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 03.10.05, 13:14
      ceny wszedzie podobne.
      jakosc
      1. Orange - duzy zasie EDGE !
      2. IPlus - nowy produkt, dopiero wdrażany
      3. Blueconnect - podobno porażka
      • jolajola1 Re: BlueConnect, iPlus czy Orange Business Everyw 03.10.05, 14:19
        mam w lapciaku blukonekt
        łatwe w instalacji i obsłudze
        odbiera mi wszedzie, gdzie jest tylko zasięg Ery, nawet na głuszy mazurskiej;
        szybkość taka sobie, lepsza niz modem telefoniczny, słabsza niz kablówka;

w holetu gołebiewski, gdzie jest Hot, szybkość była wieksza niż w domowym
        kompie przez UPC, połaczenia niemal natychmiast
        • Gość: irkm Re: BlueConnect, iPlus czy Orange Business Everyw IP: *.toya.net.pl 03.10.05, 17:28
          No dobra, mam klika faktów dotyczących tych trzech operatorów ale brakuje mi troche informacji i faktycznych opinii.

Po pierwsze Blue Connect, faktycznie dosc drogo bo razem z taryfa data to 157,38zl, co prawda teraz w promocji taryfa Data jest za 1 zl
          Martwi mnie to ze z zasiegiem kiepsko, nie maja zadnej mapki i informacji poza tym ze UMTS w Warszawie sie rozwija. Wnioskuje wiec ze reszta kraju to GPRS a nie EDGE? Plusem jest dostep do HotSpotów wliczony w cene i ich spora ilosć i interesujace lokalizacje.

Orange. Oferta dla klientów indywidualnych i firm. Maksymalnie 120 zl. Jesli dobrze rozumiem nie trzeba byc abonentem, wykupowac innej taryfy itd. No i zasieg EDGE jest faktycznie spory. Dostep do HotSpotów w cenie, ale nie wiem gdzie one sa? UMTS na razie cisza? Wydaje mi sie wiec ze Orange przebija Ere

iPlus. Tutaj fajnie bo cena tylko 60 zl za UMTS,EDGE/GPRS. Zasięg jak wynika z mapki dla EDGE jest spory a i UMTS w kilku maistach wiec tu sa plusy. Ale, ceny kart PC ciut wyrubowane, a o wliczonym w cenedostepie do HotSpotow nie wyczytalem. To i tak bez znaczenia bo ich lista skromna i lokalizacje kiepskie.
          Nie jestem pewien czy nie trzeba dokupic jakiejs taryfy? Ale skoro iPlus ma SmS i mozliwosc polaczen to chyba nie.

Podsumowując jesli wziaśc pod uwage zasięg i cene abonamentu to iPlus wyglada mi najlepiej. Trzeba jednak liczyć sie z wydaniem wiecej na start inwestując w kartę PC okolo 500 zl wiecej niz u konkurencji, ale zwraca sie to szybko niższa cena uslugi. HotSpoty mozna wiec tez odzalowac, bo korzysta sie z tego raczej rzadko (duzo i dobre lokalizacje ma tylko Era).

No i jeszce limity. W Orange i Plusie sa po 1GB, w Erze 2GB. Powinno starczyc spokojne jesli nie jest to jedyne zrodlo internetu.

CZy ktos ma cos do dodania? Chcialbym poznac opinie rzeczywistych uzytkownikow. Moze cos pominąlem, albo zapomnialem. Na co jeszce zwrocic uwagę?

• voiceofamu Re: BlueConnect, iPlus czy Orange Business Everyw 03.10.05, 18:12
            Gość portalu: irkm napisał(a):

> iPlus. Tutaj fajnie bo cena tylko 60 zl za UMTS,EDGE/GPRS. Zasięg jak wynika z
            > mapki dla EDGE jest spory a i UMTS w kilku maistach wiec tu sa plusy. Ale, ceny
            > kart PC ciut wyrubowane, a o wliczonym w cenedostepie do HotSpotow nie wyczyta
            > lem.

Na Twoim miejscu byłbym ostrożny z tą niską ceną, bowiem jestem więcej niż pewien, iż Plus konsekwentnie i skutecznie ukrywa przed potencjalnymi klientami fakt, że ta cena dotyczy wyłącznie GPRS (taka taryfa z parametrami 'zwykłego' GPRS jest też w Orange).

> CZy ktos ma cos do dodania? Chcialbym poznac opinie rzeczywistych uzytkownikow.

Uzywam EDGE w Orange - transfer w dużej mierze zależy od infrastruktury komunikacyjnej operatora. Faktem jest jednak, że w centrum dużych miast osiągam downlink rzędu 20-25 KB/s, w porywach firewall wykazuje nawet 30. Pamiętaj jednak, że dotyczy to transferu dużych plików, bowiem przy stronach zbudowanych z licznych drobnych plików w zasadzie dochodzi jedynie do 10. Poza tym niekiedy trzeba 'oswoić' swojego operatora i nie dać sobie wmówić wadliwości sprzętu - Idea podawała, że karty Sony-Ericsson nie pracują z laptopami zbudowanymi na procesorach AMD - kontakt z producentem i moje doświadczenia mówią o czymś wręcz przeciwnym (od 13 września spędziłem w sieci 740 godz. i skorzystałem z 400 MB danych (w tym kompletne załatanie WindowsXP po zainstalowaniu z płyty SP2)). Przy kombinacji z Operą i Pegasus Mail mam to, czego chciałem: mobilny Internet w notebook'u.

Wniosek końcowy:
            nie sugeruj się niską ceną i informacjami na stronach iPlus'a - zajrzałem tam i doszedłem do wniosku, że operator skrzętnie ukrywa przed potencjalnymi klientami szczegóły oferty. Podejrzewam na tej podstawie, że z niską cena abonamentu związany jest modem GC79, a to przecież karta na 'zwykły' GPRS (down: max. 53 kb, czyli 7 KB/s)!!!

BEZ SZCZEGÓŁOWEGO, OSOBISTEGO PRZESŁUCHANIA W BIURZE PLUS'A NIE OBĘDZIE SIĘ!

Głos z UAM
            • Gość: irkm Re: BlueConnect, iPlus czy Orange Business Everyw IP: *.toya.net.pl 03.10.05, 18:51
              Fakt ze jest to podejrzane, ale w cenniku sa tez inne modemy dla tanszej taryfy. Na moje oko, drozsza taryfa to jedynie nizsza cena katy, a usluga ta sama. Masz racje, bo jak znam Plusa to cos ukrywa. W regulami jednak jest mowa o takiej wlasnie usludze( GPRS/EDGE/UMTS). Zapytam w salonie i poinformuje.
              • voiceofamu Re: BlueConnect, iPlus czy Orange Business Everyw 03.10.05, 19:24
                Przeczytałem ten Regulamin - jest on (jesli chodzi o wersje usług) napisany na takim poziomie ogólności, że dopiero faktura z ceną oraz łączenia uzmysłowią klientowi z czym ma do czynienia. Tak więc doradzam brutalne przesłuchania!

Głos z UAM
              • voiceofamu Re: BlueConnect, iPlus czy Orange Business Everyw 03.10.05, 19:49
                Zajrzałem jeszcze na stronę Vobis'u, który ostatnio związał się z Plusem. A tam stoi jak wół, iż ceny modemów zaczynają się od 1 zł, zależnie od planu taryfowego (parametrów usługi?). Jestem coraz bardziej podejrzliwy - najtańszy modem to GC79!

• Gość: irkm Re: BlueConnect, iPlus czy Orange Business Everyw IP: *.toya.net.pl 05.10.05, 13:43
                  Po zasięgnięciu informacji w Plusie dowiedziałem się, że : Taryfy 49 i 89 róznią się jedynie początkową ceną karty PC oraz limitem danych. W obydwu natomiast jest EGDE/UMTS. A zatem oferta Plusa wydaje się być najtańsza i z w miarę dobrym zasięgiem EDGE oraz duzym UMTS. Nielubie Plusa, ale jak narazie to chyba on wygrywa z BlueConnect i Orange.
    • Gość: Gigant+ Re: BlueConnect, iPlus czy Orange Business Everyw IP: *.orange.pl 19.10.05, 05:41
      Mam Orange GC85, hula aż miło... na wsi 30-40, w Wa-wie 100-120 w porywach do
      180 kb/s. Słyszałem tylko, że lubią się łamać antenki, a jak końcówka zostanie
      w karcie - to do wywalenia. Ponoć lepsze są GC89 i mają WLAN, a cena ta sama.
    • www.2future.pl Re: BlueConnect, iPlus czy Orange Business Everyw 22.10.05, 12:40
      Jak dla mnie najlepszy jest iPlus, mam go od jakiegoś czasu i jestem zadowolony
      że właśnie tą usługę wybrałem. UMTS działa bez zarzutu ( mimo iż wsześniej
      byłem przyzwyczajony do nieporównywalnie szybszego łącza),
      GPRS ...cóż ...lepiej być w zasięgu UMTS :) , ale do odbierania poczty jak
      najbardziej ok. Hot Spotów wogóle prawie nie ma, ale bez przesady, często się z
      nich nie korzysta. Moim zdaniem Plus oferuje najwięcej, za najniższą cenę ...no
      i może niedługo będzie to Vodafone.
    • Gość: M Linux? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.05, 22:18
      A jak sie to sprawuje pod Linuxem? Da sie w ogole zainstalowac?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka