Dodaj do ulubionych

problemy z napędem DVD

06.10.05, 09:38
cześć, właśnie próbuje obejrzeć jakiś film na dvd, ale po włożeniu płyty komp
jej "nie widzi". Próbowałem też z innymi, łącznie z płytą czyszczącą ale
wciąż ten sam komunikat "włóż dysk do satacji dysków G".Co mogę w tej
sprawie zrobić? Czy jedynym wyjściem jest oddanie do naprawy/kupno nowego
napędu?
Obserwuj wątek
    • Gość: Obywatel Re: problemy z napędem DVD IP: *.ists.pl / *.ists.pl 06.10.05, 10:33
      Na 100% jest to napęd DVD?
      • booster Re: problemy z napędem DVD 06.10.05, 12:56
        tak :), działał bez zarzutu. Menedżer urządzeń pokazuje, że taki sprzęt jest
        zainstalowany i nie sygnalizuje problemów. Czy możliwe, że czytnik został
        uszkodzony np przez włożnie płyty "dołem do góry"? czasami z kompa korzystają
        dzieciaki...
        • Gość: ocfan Re: problemy z napędem DVD IP: *.toya.net.pl 06.10.05, 13:16
          czytniki dvd czesto koncza swoj zywot wlanie takimi objawiami - najpierw
          przestaja chodzic dvd ;)
          mozesz sprobowac rezebrac i przeczyscic jak nic sie nie zmieni -> kierunek
          sklep.
          na pocieche, dvd jest to teraz smiesznie tanie...

>Czy możliwe, że czytnik został
          > uszkodzony np przez włożnie płyty "dołem do góry"?

niby wszystko jest mozliwe ;) ale ta teoria jest mocno naciagana :D
        • bigstrand Re: problemy z napędem DVD 06.10.05, 14:43
          booster napisał:

> tak :), działał bez zarzutu. Menedżer urządzeń pokazuje, że taki sprzęt jest
          > zainstalowany i nie sygnalizuje problemów. Czy możliwe, że czytnik został
          > uszkodzony np przez włożnie płyty "dołem do góry"? czasami z kompa korzystają
          > dzieciaki
          dzieje sie tak ze wszystkimi dvd? czy tylko z jednya plytka? Jesli ze wszystkimi to wiadomo ze naped padl jesli z jedna plyta dvd to najpierw sprawdzilbym plyte w innym odtwarzaczu (najlepiej nie stacjonarnym czyli w innym kompie), ta plyta to nagrana dvd? czy taka ze sklepu? A jak czyta zwykle cd-romy?
          napedy nie psuja sie od wkaldania plyt do gory kolami :)
          • booster Re: problemy z napędem DVD 06.10.05, 15:08
            dzieje się tak ze wswzystkimi płytami dvd i cdrom. Próbowałem uruchomić płytę
            czyszczącą, ale też się nie daje. Dvd w stacjonarnym odtwarzaczu działają ok,
            tak więc godzę sie z porażką, trudno :). Dzięki wszystkim za odzew.
            • Gość: Obywatel Re: problemy z napędem DVD IP: *.ists.pl / *.ists.pl 06.10.05, 16:06
              Nie piszesz nic czy czyta CD, ale zanim pobiegniesz do sklepu spróbuj
              przeczyścić. Czasem pomaga, zwłaszcza jeśli w domu ktoś pali. Niczym nie
              ryzykujesz. Tu jest opis krok po kroku jak się dobrać/zainstalować napęd (jeśli
              nie czujesz się na siłach) www.cdrinfo.pl/artykuly/dlazielonych/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka