Dodaj do ulubionych

Jaki monitor LCD wybrac?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.05, 08:07
Mam do dyspozycji 1500 i pragnę kupić monitor LCD.
Co byście mi doradzili?
Komputera używam praktycznie do wszystkiego, dlatego paramety powinny byc
dosyc wysokie. Sporo spędzam czasu przed monitorem i nie chce stacic wzroku,
dlatego myśle o kupnie LCD-eka tongue.gif
Mówie o czyms takim:

Przekątna ekranu: 17 cali
Czas reakcji matrycy: 8ms

Jak możecie to uwzględnijcie cenę produktu i sklep w którym mógłbym go nabyć.
Obserwuj wątek
    • Gość: arte-mac Re: Jaki monitor LCD wybrac? IP: 212.160.138.* 11.10.05, 12:57
      McAbra, a 19" nie lepiej?

Z 17-tek to mi się podobuje ten:
      www.allegro.pl/show_item.php?item=66203139, choć za 1500 będziesz miał taką samą 19":
      sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=20808...
      No i do Mac'a pasuje ;)
      • Gość: Jan Re: Jaki monitor LCD wybrac? IP: *.dip.t-dialin.net 11.10.05, 13:29
        Nieznany monitor.Nie wiadomo,co w nim siedzi.I drogi.
        • Gość: arte-mac Re: Jaki monitor LCD wybrac? IP: 212.160.138.* 11.10.05, 14:26
          Noevo nieznany?
          No tak, dla zwykłych zjadaczy chleba znane sa tylko Philipsy, Samsungi i LG... A poważniejsze marki już
          nie...

A np. znasz takie marki jak Lacie, albo Formac?
          • Gość: Jan Re: Jaki monitor LCD wybrac? IP: *.dip.t-dialin.net 11.10.05, 15:34
            Nie znam.Ale znam BenQ,Acer,Eizo,Iiyama,Belinea....No chyba lepiej kupic wiertarke Boscha czy Skilla niz Tiptopec,Borwiert czy Beldonwiertar....
            • m.gregor Re: Jaki monitor LCD wybrac? 11.10.05, 15:37
              I tu Jan ma 100% racji. Ja moge z czystym sumieniem polecic Belinee. W tej
              chwili maja fajny model 101903 za 1350 PLN brutto. 8 ms, katy widzenia 170/170,
              wejscie analogowe D-Sub i cyfrowe DVI i 3 lata gwarancji na panel i na
              swietlowke. Nie wiem czy w tej cenie znajdziesz cos lepszego (o lepszych
              parametrach).
              • Gość: McAbra Re: Jaki monitor LCD wybrac? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.05, 15:45
                O 19' raczej nie mysle bo wystarczyt spokojnie mi 17 i 8ms matrycą
                • m.gregor Re: Jaki monitor LCD wybrac? 11.10.05, 16:43
                  No to na przyklad 101730 v. C za 1200 PLN. 8 ms, pivot, regulacja polozenia w
                  pionie, obrot w poziomie. Kolor szary. Glosniki. Tez 3 lata gw.
                  • Gość: niktabc@vp.pl Re: Jaki monitor LCD wybrac? IP: *.toya.net.pl 11.10.05, 23:01
                    PHILIPS seria B (gwarancja 0 uszkodzonych pikseli na 36 miesięcy) cena ok
                    1450-1550 zł
                • fugazzi Re: Jaki monitor LCD wybrac? 12.10.05, 13:51
                  Gość portalu: McAbra napisał(a):

> O 19' raczej nie mysle bo wystarczyt spokojnie mi 17 i 8ms matrycą

Nie do końca się zgodzę. Mam 17 i żałuję. Rozdzielczośc natywna jest taka, że
                  przy przeglądaniu Internetu trzeba dość mocno forsować oczy. LCD 19" ma
                  rozdzielczośc natywną taką samą jak 17", ale ekran większy, a co za tym idzie
                  literki też są większe.

Pozdrawiam, Fugazzi...
              • Gość: Profes Re: m.gregor - następny laik... IP: *.chello.pl 11.10.05, 23:12
                m.gregor napisał:

> I tu Jan ma 100% racji. Ja moge z czystym sumieniem polecic Belinee.

To zwykły szajs. Ludzie - Wy chyba nie pracowaliście przy monitorach z prawdziwego zdarzenia!
                Napisałem to Janowi co sie "popisał" porównując monitory Lacie naprzykład do wiertarek z bazaru czy
                supermarketu...
                Jak nie wiecie za wiele o jakimś temacie to głosu nie zabierajcie, bo człowiekowi w głowie namieszacie i
                wyda pieniądze na jakiś szajs, czego bedzie później żałował...

Nie rozsmieszaj mnie. W tym wypadku to własnie Lacie (chyba najbardziej profesjonalne monitory - taki
                conajmniej Aston Martin wśród monitorów) czy Formac (jedne z nielicznych monitorów zgodnych z
                Pantone) sa tym "Boshem". Z tych co wymieniłeś to jedynie Eizo można do tegoż "Bosha" zaliczyć. A
                reszta to prawie "gow...".

Ale tak to jest jak sobie laicy chca pogadac na profesjonalne tematy.

p.S. A wiesz chociaż co to Pantone?
                • fugazzi Re: m.gregor - następny laik... 12.10.05, 14:03
                  Gość portalu: Profes napisał(a):

> p.S. A wiesz chociaż co to Pantone?

Ja wiem, ja wiem!

Fugazzi...
            • Gość: Profes Re: Janie - jak jesteś amatorem glosu nie zabieraj IP: *.chello.pl 11.10.05, 23:09
              ość portalu: Jan napisał(a):

> Nie znam.Ale znam BenQ,Acer,Eizo,Iiyama,Belinea....No chyba lepiej kupic wierta
              > rke Boscha czy Skilla niz Tiptopec,Borwiert czy Beldonwiertar....

Nie rozsmieszaj mnie. W tym wypadku to własnie Lacie (chyba najbardziej profesjonalne monitory - taki
              conajmniej Aston Martin wśród monitorów) czy Formac (jedne z nielicznych monitorów zgodnych z
              Pantone) sa tym "Boshem". Z tych co wymieniłeś to jedynie Eizo można do tegoż "Bosha" zaliczyć. A
              reszta to prawie "gow...".

Ale tak to jest jak sobie laicy chca pogadac na profesjonalne tematy.

p.S. A wiesz chociaż co to Pantone?
              • Gość: arte-mac Re: Otóż to... IP: 212.160.138.* 12.10.05, 09:12
                Otóż to...No cóż "amatorka" używa takiej Balinei do pogrania, ewentualnie obejrzenia jakiegoś filmiku a
                nie do wymagającej pracy typu DTP czy CAD...
                • caesar_pl Re: Otóż to... 12.10.05, 12:36
                  Nie wiezcie temu arte-macowi.Proponuje profesionalny monitor za 1500 zl czyli
                  350 euro,w Niemczech 300 euro.Profesionalne kosztuja 1000-3000 euro.
                  To sa te,co stoja w zachodnich firmach.Tam nikt nie kupuje za 300 euro..
                  www.geizhals.at/deutschland/?cat=monlcd18
                  • Gość: arte-mac Re: Otóż to... IP: 212.160.138.* 12.10.05, 12:54
                    caesar_pl napisał:

> Nie wiezcie temu arte-macowi.Proponuje profesionalny monitor za 1500 zl czyli
                    > 350 euro,w Niemczech 300 euro.Profesionalne kosztuja 1000-3000 euro.
                    > To sa te,co stoja w zachodnich firmach.Tam nikt nie kupuje za 300 euro..
                    > www.geizhals.at/deutschland/?cat=monlcd18

Nie bardzo rozumiem treści postu kolegi - ale nie ważne...
                    To co jest na tej stronce to monitory do biura...takiego gdzie jedna paniusia z drugą mailują miedzy
                    sobą, tudzież otworza arkusz kalkulacyjny gdy szef idzie...

• sylwiassss Re: Jaki monitor LCD wybrac? 12.10.05, 13:55
      mam samsunga 710N, 17". 8m/s i jestem zadowolona.
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2963668.html
      • sylwiassss Re: Jaki monitor LCD wybrac? 12.10.05, 13:56
        yyyyyy, sorki mam 713N
        www.arest.pl/index.php?inc=produkt&ID=2640&katid=22&grupa=107
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka