Dodaj do ulubionych

Pytanie odnosnie plyty K7VT2

IP: *.lanet.net.pl 20.11.05, 14:16
Witam,

Z opisu tej plyty www.asrock.com/product/product_k7vt2.htm wynika ze
moze ona pracowac na FSB 100 lub 133. Niestety FSB moge podniesc tylko do 106
MHz bo pozniej system nie startuje. Dlaczego?

Duron 1100 (Morgan) (dobre chlodzenie)
2 x 256 MB DDR SDRAM 266 (PC2100)
GeForce 2 MX/MX400 32 MB AGPx4
WDC 80GB ATA100
Obserwuj wątek
    • Gość: dominik666 Re: Pytanie odnosnie plyty K7VT2 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.11.05, 14:45
      poczytaj sobie o duronie - wydaje mi się że masz wersje która pracuje z
      szybkością 100Mhz FSB

jądro morgan chodzi jedeynie z szybkością 100Mhz FSB

pl.wikipedia.org/wiki/Lista_procesor%C3%B3w_Duron
      • Gość: Skuzi Re: Pytanie odnosnie plyty K7VT2 IP: *.lanet.net.pl 20.11.05, 15:03
        Zgadza sie ale on np. przy FSB 106 nie osiaga nawet 40 stopni wiec dlaczego nie
        chce dzialac na wyzszych FSB skoro nie osiaga wysokich temperatur.

Na plycie znalazlem zworke do przestawiania FSB. Przestawilem na 133 ale
        monitor sie nie wlaczyl. Moze to wina grafiki?
        • Gość: dominik666 Re: Pytanie odnosnie plyty K7VT2 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.11.05, 15:14
          Gość portalu: Skuzi napisał(a):

> Zgadza sie ale on np. przy FSB 106 nie osiaga nawet 40 stopni wiec dlaczego
          nie
          >
          > chce dzialac na wyzszych FSB skoro nie osiaga wysokich temperatur.
          >

co ma piernik do wiatraka - to wynika z konstrukcji procesora - przy wyższym
          FSB procesor zaczyna się mylic i po prostu przestaje działać - nie widzisz
          obrazu bo bez procesora karta vga nie wyświetli obrazu

chłodzeniem można sie bawić o ile procesor jest overclock`owalny - nie kręć FSB
          tylko mnożnikiem - w ten sposób kręcisz sam rdzeń
          • Gość: Skuzi Re: Pytanie odnosnie plyty K7VT2 IP: *.lanet.net.pl 20.11.05, 15:42
            To powiedz mi jak to jest ze Duron 700 chodzi na K7VZA rev.3.0 na FSB 133 i ma
            933MHz?
            • Gość: dominik666 Re: Pytanie odnosnie plyty K7VT2 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.11.05, 16:22
              Gość portalu: Skuzi napisał(a):

> To powiedz mi jak to jest ze Duron 700 chodzi na K7VZA rev.3.0 na FSB 133 i
              ma
              > 933MHz?

inne jądro (spitfire)

BTW troche ponurałem w sieci :) i znalazłem kilka txt`ów o duronach - morganach
              jesli tak bardzo chcesz - możesz na siłe obejść ograniczenie konstrukcyjne
              procesora łącząc mostki L1 ołówkiem - poszukaj opisów które mostki połączyć

z tego co wyczytałem można zarówno odblokowac możliwość fsb 133 jak i zmienić
              mnożnik
              • Gość: Skuzi Re: Pytanie odnosnie plyty K7VT2 IP: *.lanet.net.pl 23.11.05, 20:52
                Z tym laczeniem mostkow to cos mi to nie wychodzi. Chcialem odblokowac mnoznik
                na duronie 700 (kolejny jakiego posiadam), polaczylem olowkiem wszystkie L1 ale
                to nic nie dalo. Malowalem ze 3 razy i nic.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka