Dodaj do ulubionych

Jak zabezpieczyć win98 ?

24.11.05, 17:30
dostałem komputer w spadku z Windowsem 98. Koniecznie muszę go zablokować w
ten sposób by tylko osoba znająca hasło moga się do niego logować. W win98
logowanie polega niestety na tym że wystarczy nacisnąć eskejpa i juz można
używać. Słyszałem o 2 sposobach. 1. edycja rejestru poprzez dodanie wpisu i
skutek tego był taki że musiałem robić reinstalke bo nie chciał mnie już wpuścić.
2. metoda to założenie hasła w bios w ten sposób by bez wpisania hasła nie
uruchomił się komputer.
Czy potrafi ktos łopatologicznie krok po kroku wytłumaczyć jak to można zrobić
by skutecznie zablokować użytkowników nie znających hasła? Nadmieniam jeszcze
raz że chodzi o win98
Obserwuj wątek
    • Gość: windziarz Re: Jak zabezpieczyć win98 ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.05, 19:33
      Oba sposoby są do d*py !!!

Hasło na BIOS łatwo obejść - wystarczy wyjąć bateryjkę :)

ŻADNE wpisy w Rejestrze na systemie Windows 98 nie są skutecznym sposobem
      zabezpieczenia :)
      • leperix Re: Jak zabezpieczyć win98 ? 24.11.05, 19:41
        no dobra, ale jak to zrobić? Bo akurat bateryjki nikt wyjmować nie będzie :)
        • hippeastrum Re: Jak zabezpieczyć win98 ? 24.11.05, 22:55
          Miałem kiedyś taki programik - nazywał się bodaj Uprawnienia 1.0. Pracowałeś na logowaniu Windows, a innym użytkownikom mogłeś zablokować Panel sterowania i niektóre ustawienia, uruchamianie aplikacji DOS, blokowanie Pulpitu no i logowanie bez hasła. Z komputera bez pudła korzystało 14 użytkowników. Poszperaj w FTP'ach czasopism komputerowych; ja go chyba miałem z płyty CD (lata 2000-2001) dołączonej do magazynu.
          • Gość: klusek w maku Re: Jak zabezpieczyć win98 ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.05, 07:35
            hippeastrum napisał:

> Miałem kiedyś taki programik - nazywał się bodaj Uprawnienia 1.0.

Uruchamiam system w trybie awaryjnym i usuwam ten programik bez problemu :)
            I to ma być "zabezpieczenie" ? :(
        • arius5 Re: Jak zabezpieczyć win98 ? 24.11.05, 23:10
          wyjecie bateryjki nie pomoze
          mozna BIOSa odblokowac programem uruchamianym z dyskietki, to trwa kilkanascie
          sekund
        • Gość: windziarz Re: Jak zabezpieczyć win98 ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.05, 07:32
          leperix napisała:

> no dobra, ale jak to zrobić? Bo akurat bateryjki nikt wyjmować nie będzie :)

Przy uruchomieniu komputera wchodzisz do BIOSu i tam jest odpowiednia opcja
          odnośnie hasła czyli PASSWORD :)

A konkretnie : gdzie i jak to ustawić nie napiszę ponieważ różne wersje BIOSu
          mają różnie umieszczone te ustawienia dotyczące hasła w BIOSie :)

W instrukcji obsługi płyty głównej jest na pewno co i jak z tym hasłem.

• leperix Re: Jak zabezpieczyć win98 ? 25.11.05, 08:26
            obawiam sie ze opcja Password czy cos takiego służy jedynie do ustawiania hasła
            na bios żeby osoba nieupoważniona nie mogła dokonać zmian. A mnie chodzi o to by
            bios nie pozwalał nikogo wpuścić dalej bez podania hasła.
            • maestro_xp Re: Jak zabezpieczyć win98 ? 25.11.05, 08:44
              w zależności od wersji i producenta BIOSu znajdź SECURITY OPTIONS (lub coś
              podobnego) - w moim BIOSie jest to w ADWANCED (u mnie trzecia linijka od góry,
              w innych BIOSach - druga)
              zabezpieczenie przezd wejściem do BIOSu przeważnie jest ustawione jako "SETUP"
              zmień je na "SYSTEM" - wtedy ochrona hasłem zostanie rozszerzona także na
              system. Dysk (system) nie wystartuje bez wpisania hasła.
              opcja zabezpieczenia wejścia do BIOS będzie dalej aktywna

rozumiem, że chcesz chronić kompa przed dziećmi lub.. przed starymi ;-))
              ja tego też używam
            • Gość: windziarz Re: Jak zabezpieczyć win98 ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.05, 16:01
              leperix napisała:

> obawiam sie ze opcja Password czy cos takiego służy jedynie do ustawiania
              hasła
              > na bios żeby osoba nieupoważniona nie mogła dokonać zmian.

Jesteś w błędzie !

Hasło na BIOS powoduje, zę gdy komputer startuje to od razu pokażę się okno
              BIOSu i poprosi 0o podanie odpowiedniego hasła :)

Jak nie wpiszesz właściwego hasła to BIOS nie uruchomi dalej komputera :)

Obejść to można tylko zdejmując obudowę komputera i manipulując na płycie
              głównej, ale skoro NIKT nie będzie zdejmował obudowy to zabezpieczenie to jest
              aktywne i działa skutecznie :)

• Gość: robert Re: Jak zabezpieczyć win98 ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.05, 09:06
      Ciężko będzie dobrze zabezpieczć komputer.
      Możesz wprowadzić hasło w BIOS-ie, śmiesznie łatwe do obejścia (wystarczy śrubokręt), dobre na małe dzieci i żonę - jeśli nie jest informatykiem :)
      Są bootloadery zabezpieczone hasłem - troszkę lepsze zabezpieczenie, ale też do obejścia (trzeba mieć przygotowaną płytę lub dyskietkę z programem który go obejdzie).
      Ważne dokumenty polecam zaszyfrować - jest do tego wiele darmowych programów, można też stworzyć ukryte, zaszyfrowane dyski wirtualne (jak ktoś nie wie czego szukać to ich nie znajdzie, a jak znajdzie to...nie odczyta - hasła łamie się miesiącami)

Nie wiem do czego używasz komputera.
      Może zmienisz system operacyjny na Linuxa?
      Jest darmowy i znacznie łatwiej zablokować dostęp do systemu.
      Niestety wsparcie dla urządzeń zewnętrznych jest dość kiepskie (skanery, drukartki, itp...) i dostępne programy mogą ci nie wystarczać.
      Linux ma też dość spore wymagania (do wygodnej pracy) - dla KDE/GNOME potrzeba 128-192 MB RAMu, procesora ok.500 MHz oraz dysku 4-6GB, dla lekkich menadżerów starczy 64-96 MB pamięci, procesor ok.300MHz i 2-3GB dysk.
      • Gość: leperix Re: Jak zabezpieczyć win98 ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.05, 09:16
        w tym przypadku nikt nie bedzie probowal dostac sie innymi sposobami typu reset
        biosu czy jakies inne wytrychy. Wystarczy samo haslo tylko musze je tak ustawic
        zeby uzytkownik nie znajacy hasla nie mogl sie dostac. W win98 wystrczy bowiem
        nacisnac anuluj i juz mozna uzywac.
        • Gość: Krzychu Re: Jak zabezpieczyć win98 ? IP: *.bis / 212.244.80.* 25.11.05, 10:59
          W katalogu windows zmień nazwę pliku Win.com na np: Wine.com (może być dowolnie
          inna). Po takim zabiegu komputer nie da się uruchomić w żadnym trybie. Gdy
          start systemu dochodzi do C:\> wpisujesz tylko wine i naciskasz enter. Wadą
          tego rozwiązania jest, że ktos może zobaczyć co wpisujesz na ekranie. Ale co
          tam, zmieniasz znowu nazwę...
          • Gość: Ptysio Pysio Re: Jak zabezpieczyć win98 ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.05, 19:36
            Gość portalu: Krzychu napisał(a):

> W katalogu windows zmień nazwę pliku Win.com...

> Gdy start systemu dochodzi do C:\> wpisujesz tylko wine i naciskasz enter.

A w jaki sposób chcesz cokolwiek wpisać przy ładowniu się systemu ? =:O
            • Gość: ja Re: Jak zabezpieczyć win98 ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.05, 19:41
              naucz się czytać bo koleś dokladnie napisał o co chodzi
              uruchamianie systemu zatrzymuje się z powodu braku właściwego pliku
              • Gość: Krzychu Re: Jak zabezpieczyć win98 ? IP: *.bis / 212.244.80.* 25.11.05, 20:37
                Przy normalnym wstawaniu systemu wyświetla się komunikat (w trybie awaryjnym
                się nie wyświetla): "Nie można odnaleść pliku WIN.COM, nie można kontynuować
                ładowania systemu". Pod spodem jest prompt C:\> z pulsującym kursorem.
                Wystarczy wpisać tę zmienioną nazwę pliku Win.com, ale bez rozszerzenia com i
                system dalej się ładuje. Te słowa piszę po wystartowaniu Windy po zmianie
                Win.com na -----.com

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka