Gość: opera GL IP: *.adsl.inetia.pl 24.12.05, 01:14 Ile komputer pobiera średnio KW(kilo watów) prądu?? Wiem ze to głupie pytanie, ale zawsze to mnie interesowało?? ;];];];];];] Pozdrawiam Link Zgłoś Obserwuj wątek
mini999 Re: Ile KW ?? 24.12.05, 01:34 Wybierz procesor, konfigurację i sprawdź sobie www.jscustompcs.com/power_supply/Power_Supply_Calculator.php?cmd=AMD Link Zgłoś
Gość: energetyk Re: Ile KW ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.05, 08:01 Najlepiej jak SAM to sprawdzisz z pomocą zwykłego licznika energii :) A ten przelicznik podany tu powyżęj jest dobry tylko do obliczenia ZAPOTRZEBOWANIA komputera na prąd a nie faktycznego ZUŻYCIA prądu :) Mnie z tego przelicznika wychodzi, że mój komuter ma apetyt na 470 W ale zużywa o wiele mniej - sprawdziłem to wiem ile żre :) Link Zgłoś
Gość: Greg Re: Ile KW ?? IP: *.tebo.net / 195.116.90.* 24.12.05, 15:40 No właśnie - takie kalkulatory liczą maksymalne zużycie energii (więc są +- dobre przy wyborze zasilacza, aby nie był za słaby), a nie przeciętne (przecież karta graficzna nie pracuje cały czas, podobnie jak dyski itp., w dodatku rzadko wszystko jednocześnie). Gdyby moje dwa komputery (mające zasilacze o mocy sumarycznej ok. 800W stale dawały całe 800W, to bym zbankrutował:-))) Link Zgłoś