Gość: Marek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.06, 20:56 Całkowicie już zgłupiałem - Mam duzy spis adresów e-mail, niektóre się powtarzają - jak w Excelu wyszukiwać komórki z identycznymi wpisami. Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: rezus Re: Excel - bliźniacze komórki IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 30.01.06, 21:05 posortuj wedlug jakiejs orientacji kolumne z komorkami ktore chcesz porownac i w kolumnie obok wpisz X1=X2. tam gdzie prawda to powtorzenie Link Zgłoś
hippeastrum Re: Excel - bliźniacze komórki 30.01.06, 21:12 Przesortuj względem kolumny z adresami e-mail, a polem skorzystaj z funkcji 'jeżeli' lub formatowania warunkowego - w drugim przypadku powtórzenia beda wyróżnione. Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Excel - bliźniacze komórki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.06, 22:32 Mam w kolumnie B ponad tysiąc adresów mailowych, wiele z nich się powtarza. Co i gdzie powinienem wpisać aby wyróżnić podwójne (chcę je usunąć) Link Zgłoś
kerth Re: Excel - bliźniacze komórki 30.01.06, 23:30 zaznacz cala kolumne adresow (jezeli sa w kolumnie), posortuj je (dane > sortuj > pozostaw zaznaczony obszar > ok; badz kliknij w ikone z literami az i strzalka na pasku narzedzi), poznej wlacz kontrole formatowania warunkowego: format > formatowanie warunkowe..., wartosc pierwszej kontrolki ustaw na "Wartość komórki jest", drugiej na "równa", w trzeciej wpisz adres komorki, który jest 1 wiersz nizej od aktywnej komorki np. =c52 dla aktywnej komorki w polu c51 (aktwna komorka to ta wyswietlana w zaznaczeniu na bialo), kliknij na formatuj i wybierz deseń (byle nie koloru czcionki) Przyklad: lista adresow znajduje sie w zakresie D10:100 zaznaczam je zaczynajac od D9, gdzie znajdzie sie aktywna komorka sortuje (dane > sortuj > pozostaw zaznaczony obszar > ok) formatuje (format > formatowanie warunkowe... > "wartość komórki jest" "równa" "=D10", naciskam przycisk formatuj i wybieram kolor deseniu (byle nie kolor czchionki) OK Powinno dzialac Wazne jest aby nie bylo takich $ znaków w polu adresu, jeżeli excel doda je automatycznie, usuń je Jezeli nadal wystepowalyby klopoty, przyklad, w postaci arkusza: megaupload.com/?d=QT2VGIUU Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Excel - bliźniacze komórki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.06, 00:51 Bardzo, bardzo dziękuję za bardzo dokładną instrukcję. Oczywiście zadziałało. Link Zgłoś