Gość: michal IP: *.chello.pl 07.02.06, 00:04 czy moglibyscie polic mi jakas tania macierz NAS 8 - 10 TB ?? co myslicie o tej firmy SOLPHY www.solphy.com/pl/lines.php?line=home&subline=storage&prod=HMS020A Link Zgłoś Obserwuj wątek
gray Re: macierze dyskowe 07.02.06, 00:07 zdaje się, że słowo 'tani' nie za bardzo pasuje do 'macierz dyskowa'. zakładając, że wyżej wymieniona nie jest potrzebna ci do komfortowaego korzystania z eMule ale do celów komercyjnych radzę najpierw zrobić porządną analizę zapotrzebowania i wybrać rozwiązanie o optymalnym stosunku wskaźników ceny, pojemności, okresu i trybu gwarancyjnego. Link Zgłoś
Gość: michal Re: macierze dyskowe IP: *.chello.pl 07.02.06, 00:17 macierz potrzebuje do przechowywania materialow video raczej pol profesjonalnie no i przywatnie na filmy :) cena tej macierzy SOLPHY bez dyskow to 12.900 netto www.alstor.com.pl/pl/katalog:produkt/ip=0/ic=918/it=4282 wiec cenowo bije przy tych pojemnosciach wszystko na glowe (przynajmniej tak mi sie wydaje) tylko nie wiem jak ma sie ona wydajnosciowo do konkurencji ,moze ktos ma jakies doswiadczenie z tym urzadzeniem. pozdrawiam michal Link Zgłoś
gray Re: macierze dyskowe 07.02.06, 00:27 nie jestem pewien czy wydajność, w rozumieniu transferu z i do macierzy, jest taka ważna jeżeli mówimy o _przechowywaniu_ danych. proponowane przez ciebie urządzenie jest macierzą sieciową a zatem pozwala przenosić dane z prędkością maksymalną 120MB/s (gigabit ethernet). żeby zagwarantować taki transfer do pojedyńczego komputera wystarczy wyposażyć go w odpowiednią kartę sieciową i zastosować odpowiedni przewód (z tym że dysk zwykłego pc i tak tego nie przemieli z tą prędkością). żeby umożliwić komunikację z wieloma komputerami trzeba mieć gigabitowy switch - cena rośnie chociaż przy 13 tysiącach za macierz bez dysków może nie aż tak znacząco. proponuję poszukać bardziej specjalistycznych for lub grup newsowych, jedyne macierze, z którymi miałem styczność były produkcji firmy IBM i działały naprawdę niesamowicie. ale nie ja za nie płaciłem ;) Link Zgłoś
Gość: michal Re: macierze dyskowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.06, 11:53 dzieki chyba zdecyduje sie na testy tej macierzy tymbardziej ze panowie z solphy sa tek mili ze mozna sie z nimi umuwic na testy urzadzenia u siebie w firmie. jak juz ja troche potestuje to napisze co i jak bo moze sie komus przyda. Link Zgłoś