Dodaj do ulubionych

macierze dyskowe

IP: *.chello.pl 07.02.06, 00:04
czy moglibyscie polic mi jakas tania macierz NAS 8 - 10 TB ??

co myslicie o tej firmy SOLPHY
www.solphy.com/pl/lines.php?line=home&subline=storage&prod=HMS020A
Obserwuj wątek
    • gray Re: macierze dyskowe 07.02.06, 00:07

zdaje się, że słowo 'tani' nie za bardzo pasuje do 'macierz dyskowa'.
      zakładając, że wyżej wymieniona nie jest potrzebna ci do komfortowaego
      korzystania z eMule ale do celów komercyjnych radzę najpierw zrobić porządną
      analizę zapotrzebowania i wybrać rozwiązanie o optymalnym stosunku wskaźników
      ceny, pojemności, okresu i trybu gwarancyjnego.
      • Gość: michal Re: macierze dyskowe IP: *.chello.pl 07.02.06, 00:17
        macierz potrzebuje do przechowywania materialow video raczej pol profesjonalnie
        no i przywatnie na filmy :) cena tej macierzy SOLPHY bez dyskow to 12.900 netto
        www.alstor.com.pl/pl/katalog:produkt/ip=0/ic=918/it=4282 wiec cenowo bije
        przy tych pojemnosciach wszystko na glowe (przynajmniej tak mi sie wydaje) tylko
        nie wiem jak ma sie ona wydajnosciowo do konkurencji ,moze ktos ma jakies
        doswiadczenie z tym urzadzeniem.

pozdrawiam michal
        • gray Re: macierze dyskowe 07.02.06, 00:27

nie jestem pewien czy wydajność, w rozumieniu transferu z i do macierzy, jest
          taka ważna jeżeli mówimy o _przechowywaniu_ danych. proponowane przez ciebie
          urządzenie jest macierzą sieciową a zatem pozwala przenosić dane z prędkością
          maksymalną 120MB/s (gigabit ethernet). żeby zagwarantować taki transfer do
          pojedyńczego komputera wystarczy wyposażyć go w odpowiednią kartę sieciową i
          zastosować odpowiedni przewód (z tym że dysk zwykłego pc i tak tego nie
          przemieli z tą prędkością). żeby umożliwić komunikację z wieloma komputerami
          trzeba mieć gigabitowy switch - cena rośnie chociaż przy 13 tysiącach za macierz
          bez dysków może nie aż tak znacząco. proponuję poszukać bardziej
          specjalistycznych for lub grup newsowych, jedyne macierze, z którymi miałem
          styczność były produkcji firmy IBM i działały naprawdę niesamowicie. ale nie ja
          za nie płaciłem ;)
          • Gość: michal Re: macierze dyskowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.06, 11:53
            dzieki

chyba zdecyduje sie na testy tej macierzy tymbardziej ze panowie z solphy sa tek
            mili ze mozna sie z nimi umuwic na testy urzadzenia u siebie w firmie. jak juz
            ja troche potestuje to napisze co i jak bo moze sie komus przyda.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka