Dodaj do ulubionych

Kłopot z Bluetooth w USB

IP: *.gprspla.plusgsm.pl 10.02.06, 17:47
Witajcie,
nie bardzo nawet wiem jak ułożyć pytanie w wyszukiwarce, więc streszczę mój
problem. Nabyłem notebook ASUS (calkiem fajny) i łaczę się z Internetem przez
Bluetooth (iPlus). Zestaw pracuje dobrze, lecz po każdym uruchomieniu systemu
Win XP Media Center (taki mi przez omyłkę sprzedali)muszę zainicjować wtyk
Bluetooth poprzez jego wyjęcie i ponowne włożenie do USB. Czy ktoś wie co
zrobić, by to rozwiązać? W PC nie ma tego problemu.
Z góry dziękuję za wypowiedzi.
Obserwuj wątek
    • pozmu Re: Kłopot z Bluetooth w USB 10.02.06, 21:17
      Looknij tutaj - support.microsoft.com/kb/305177 ... to do innego systemu, ale to rozwiązanie może zadziałać - wyłączenie wykrywania urządzeń USB w biosie. Jak to zrobisz, nie będzie przed startem Windowsa działać klawiatura i mysz jeśli są na USB.
      Bo jak rozumiem przed podpięciem tego sprzętu zainstalowałeś do niego sterowniki ? (to w niektórych przypadkach jest ważne, żeby najpierw zainstalować sterowniki a dopiero potem podpiąć sprzęt). Może warto też sprawdzić czy na stronie nie ma jakichś nowszych sterów.
      • pozmu Re: Kłopot z Bluetooth w USB 10.02.06, 21:45
        Zobacz jeszcze to:
        support.microsoft.com/kb/838989/en-us
        Masz najnowszy Service Pack (a może do MediaCenter nie ma SP)?
        Próbowałeś podłączyć to do innego portu? Inne urządzenia na USB działają poprawnie? Zobacz (np. w menedżerze urządzeń) czy nie są aktywne jakieś funkcje oszczędzania energii dla USB lub tego urządzenia Bluetooth
        • Gość: Bob Re: Kłopot z Bluetooth w USB IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 11.02.06, 14:09
          Dzięki za odpowiedź,
          Cały system mam "up to date", wszystko na ostatni guzik. Dla ścisłości to legalny Win XP Professional SP2 z rozwinięciem do Media Center (i jako całość tak się w handlu nazywa), wersja anglojęzyczna z wgranym spolszczeniem jako opcja.
          Spore mam doświadczenie z Bluetooth pod Win XP. Jakkolwiek SP1 przyjmuje sterowniki i soft danego wyrobu oraz pozwala z niego korzystać w pełni (na oryginalnym interfejsie), to po wprowadzeniu SP2 są z tym wielkie kłopoty. Przetestowałem BT wersji 1.2 Toshiba, Hama, 1.4 Widcomm (świetny pod SP1)i żaden po SP2 nie pracował jak należy. Win XP SP2 ma systemowe sterowniki do Bluetootha (native bluetooth) i one żrą się z innymi. Trzeba tu (vide instrukcja Hama oraz moje doświadczenie)po prostu włożyć dongle'a do portu i WSZYSTKO działa!
          Mój problem to inicjacja urządzenia po restarcie. Próbowałem przejrzeć warunki zasilania, lecz w każdym z 4 portów są wystarczające - potrzeba na BT tylko 50 mA. Zmiana portu (gniazda USB) też nie zawsze pomaga. 8o(
    • Gość: Bob Re: Kłopot z Bluetooth w USB IP: *.plusgsm.pl 15.02.06, 09:49
      Może jednak ktoś jeszcze coś wie? 8o(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka