Dodaj do ulubionych

XP strasznie przymula...

21.02.06, 09:34
Czy to normalne że po przesiadce z win98 na XP odnosi się wrażenie że xp
chodzi 3-4krotnie wolniej niż 98????
XP tak mnie denerwuje że gdyby nie fakt braku obsługi ntfs i dysków 200gb to
bez wahania wróciłbym do 98
Co sie dzieje z xp? dlaczego tak muli?
System świeżo po instalacji (próbowałem sp1 i sp2) a jak włącze mu kopiowanie
plików to z 700mb męczy się do 5 minut (w win98 szedł 40sek) poza tym w
trakcie kopiowania nie da się zrobić nic innego - nawet lecący w tle winamp
sie przyhacza, a wyświetlenie okna mój komputer zajmuje mu do minuty od
chwili wciśnięcia ikonki
(moj sprzet to athlon 1,7+, 384ram, gf2ti, hdd 80 i 300gb ide)
Co można na to poradzić??????
jak to ludzie robią że pracują na xp nawet na celeronach 400mhz? Ja tego
sobie nie wyobrażam. Przecież nie zmieniałem żadnych ustawien, wszystko jest
tak jak instalator to ustawił... Może trzeba cos zmienić????
Obserwuj wątek
    • Gość: T-800 Re: XP strasznie przymula... IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 21.02.06, 10:01
      Instalowałeś sterowniki płyty głównej/chipsetu? (Pierwsza czynność po instalacji
      systemu).
      • Gość: steve13 Re: XP strasznie przymula... IP: 156.17.92.* 21.02.06, 10:13
        Ja mam stary i znany chipset via kt266 i standardowe stery xp go obsługują,ale
        nowe stery też nie rozwiązują problemu...
        • Gość: ass Re: XP strasznie przymula... IP: *.dip.t-dialin.net 21.02.06, 11:13
          Masz malo pamieci ale to nie problem.
          Zainstaluj CCleaner i oczysci twoj komputer z niepotrzebnych rzeczy:
          www.ccleaner.com
          • Gość: ff Re: XP strasznie przymula... IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 21.02.06, 11:51
            ramu ma dosyć.Ja mam takie same problemy.Dokupiłem ramu do 768 /cl 2,5/ i to
            nic nie dało,nawet jest nieco wolniejszy w Everest o jakieś 20 pkt.Win98 był
            szybszy.Tu na otwarcie np. wyszukiwarki -trzeba czekać ok. 3 sek./żeby była
            gotowa do wpisania/ a w win98 to milisekundy. XP to lipa.Komputer mam z
            athlonem 2600.Ogólnie XP jest jakoś przymulony i trochę niepotrzebnie
            skomplikowany.Zeby być na bieżąco z systemem XP,to trzeba w nim grzebać,bo jak
            się nie grzebie to się zapomni jak np. "to się robiło " i klapa.
            • Gość: Boogy Re: XP strasznie przymula... IP: *.net24.prv / 195.205.23.* 21.02.06, 12:37
              XP już tak ma.Podobnie jak wy,też musze troche czekać zanim sie otworzy przeglądarka, no i kopiowanie też nie jest superszybkie.poprostu taki system.no a kompa mam takiego:
              Intel P4 3.0 Ghz z technologią TH
              1024 MB RAM
              GeForce FX 6600
              a i tak trzeba czekać...
              przykre ale prawdziwe
          • Gość: no nie dałeś czadu koleś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.06, 00:47
            Gość portalu: ass napisał(a):

> Masz malo pamieci ale to nie problem.
            > Zainstaluj CCleaner i oczysci twoj komputer z niepotrzebnych rzeczy:
            > www.ccleaner.com

Za mało ramu, on ma 384MB z takim czymś to xp-ek powinien śmigać jak talala, a CCleaner z czego on ma oczyścić system skoro koleś dopiero co go posadził
    • krzysztofsf Re: XP strasznie przymula... 21.02.06, 13:03
      steve13 napisał:

> (moj sprzet to athlon 1,7+, 384ram, gf2ti, hdd 80 i 300gb ide)
      > Co można na to poradzić??????
      > jak to ludzie robią że pracują na xp nawet na celeronach 400mhz?

Ram moz byc z "roznej parafii" - rozne szybkosci.
      Czy podzieliles dysk na partycje? System powinien byc raczej na 20-30 gigowej.

>Ja tego
      > sobie nie wyobrażam. Przecież nie zmieniałem żadnych ustawien, wszystko jest
      > tak jak instalator to ustawił... Może trzeba cos zmienić????

P III 450 500 MB ram i nie narzekam (Chocias glownie jestem na Linuksie)
      • steve13 Re: XP strasznie przymula... 23.02.06, 15:36
        Ale jak to robicie że wam chodzi ok?????
        mi przymula że głowa boli, a gdyby nie to że mam dysk 300gb to bym nawet nie
        myślał o zmianie win98 na xp...
        • Gość: brazil sprawdź to może się uda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.06, 01:08
          znasz kombinacje trzech króli ctrl+alt+del jednocześnie wyświetli ci się menadżer zadań windows zobacz które procesy zabierają najwięcej mocy procka i spróbuj je wyłączyć, może masz jakiegoś antywira np pande mi zabierała całe mnustwo ramu a u kolesia chodziła normalnie, może jakieś kodeki powodują jakieś konflikty czy coś, też tak miałem. Zresztą winamp też mi raz podobnom maniane odwalił musiałem zmienić wersje. Ewentualnie sprawdź przez msconfig działające usługi w tle może jakaś cholernie obciąża bo z taką ilością ramu i prockiem komp powinien chulać świetnie tego jestem pewien.
          A przypomniało mi się jeszcze to sprawdź w jakim trybie chodzi dysk, jeśli w trybie PIO to zmień na DMA jak najwyższe (ale w zasadzie xp-ek powinien sam to wykryć)
          • Gość: brazil jeszcze to IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.06, 01:21
            A spróbuj wywalić sp2 i zostaw sp1 albo wogule wywal obydwa sp. I proszę nie bluzgaj na xp-ka bo to najlepszy system jaki dotąd powstał w redmond. Zresztą to prawda że xp-ek chodzi wolniej na 98 ale tylko do jakichś 900 MHz i 256 MB ramu a potem im lepsza konfiguracja tym różnicy praktycznie nie widać, nawet w niektórych procesach jest szybszy, i jest cholernie stabilny czego nie można powiedzieć o win98. Twoje przekonanie o wyższości win98 nad xp-kiem bierze się z tąd że cały czas używałeś tego pierwszego, poużywaj trochę xp-ka a zobaczysz że jest lepszy (solidniejszy, ostatnio robiłem formata rok temu a w win98 robiłem średnio co 3 miechy bo przy stałym łączu klękał).
            • Gość: tirex Re: jeszcze to IP: *.mpi.int.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 24.02.06, 01:47
              Pieprzyć to co Ci piszą. Po prostu XP po instalacji to dno !!! Trzeba trochę go
              poodchudzać i poustawiać.
              • Gość: qq Re: jeszcze to IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 24.02.06, 01:52
                a powiedzcie ile sekund musicie czekać az uaktywni się okno w wyszukiwarce
                plików,tzn az się uaktywni /mozna będzie wpisać/.U mnie trzeba 3 sek. a w win98
                to sa milisekundy.
            • steve13 Re: jeszcze to 24.02.06, 12:55
              No niestety ja nie mogę powiedzieć nic dobrego o xp
              700 mb kopiuje w 6 minut a podczas kopiowania nie można NIC zrobić nawet
              włączenie winampa 2.8 trwa do trzech minut!!! (ale jeśli nic sie nie kopiuje w
              tle to działa normalnie tj. ok 2-3 sek do włączenia winampa.)
              Testowałem kompa na sp1 i sp2 i w obu wersjach tak samo muli...
              (dma włączone, via hyperion zainstalowane, co jeszcze moge zrobić???)
              W jaki sposób mogę go przyspieszyć?
              • Gość: ass Re: jeszcze to IP: *.dip.t-dialin.net 24.02.06, 13:43
                Zmienic OPERATORA-DOSTAWCE.
                • Gość: Damian Re: jeszcze to IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.02.06, 15:15
                  A wszytko dlatego, że biznes Microsoftu musi się kręcić. :
                  (
              • Gość: brazil mi tam chodzi normalnie na duronie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.06, 00:17
                konfiguracja mojego PC duron 1000 , geforce 2 ti, 256 ramu, baracuda 120 giga, ecs k7s5a, i pare kart rozszeżeń, i xp-ek chula normalnie, podczas kopiowania 700mb ( czas 2,5-3 min) mogę spokojnie włączyć winampa 5 no wiadomoże to troszkę więcej trwa niż w w win98 ale to praktycznie jest niezauważalne, w między czasie chodzi bearshare, kasperski, skype. Ja tam nienażekam na xp-ka a win98 też miałem i kórwowałem na niego naczym świat stoi, a to niema sterowników a to niewidzi jakiegoś użądzenia, a jak widzi to źle, i sławny niebieski ekran, który mi zazwyczaj pokazywał się po 3 miechach, a niewspomniałem o niby odinstalowujących się programach które pozostawały albo na dysku albo w rejstrze, a i kochane restarty kompa gdy byle girkę zainstaluję.
                Jeśli chcecie się zabijać o sekundy to proszę bardzo. Steve13 ty masz żeczywiście nietypowy problem ale niewiń odrazu całego xp-ka jako produktu, on przynajmniej w moim przypadku się dobrze instaluje na 95% kompów, i wiadomo że po instalacji trzeba go tam troszkę podrasować ale zato służy ci conajmniej 6 miesięcy normalnego użytkowania. Mam znajomą która kupiła kompa 3 lata temu i do tej pory nieprzeinstalowała xp-ka i chodzi jeszcze znośnie.
                • Gość: brazil A pamiętacie jak - IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.06, 00:21
                  a pamiętacie jak ludzie wyśmiewali się z win98 i jego wszystkich wad a teraz nagle jest lepszy od produktu nowszego wolnego od większości tych wad. Coś tu nie tak.
                  • Gość: Antek Re: A pamiętacie jak - IP: *.acn.waw.pl 26.02.06, 01:58
                    A kto powiedzial, ze jest lepszy? I niby w czym?
                • Gość: BS Re: mi tam chodzi normalnie na duronie IP: *.lan / *.qnet.krakow.pl 25.02.06, 00:25
                  kurcze ale jaja...Ja mam XP i kurcze czasem po 10-15 programów otwartych NFS
                  MW...antywir riwa tuner i kilka innych nie mówiąc o necie i RZADNYCH zamuleń.
                  A co do szybkosci dysków to spora też zależy od tego jak masz je podpiete.
                  A co do ramu to sądze że4 XP bez 512 ramu to porazka. i tyle
            • barracuda7110 ROTFL! (n/t) 25.02.06, 15:12

• m.gregor Re: XP strasznie przymula... 25.02.06, 08:44
          A formatowales dysk czy nainstalowales WinXP na Win98?
          • Gość: ff Re: XP strasznie przymula... IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 25.02.06, 11:12
            ja instalowałem xp po sformatowaniu dysku.Jedyny plus to xp jest bardziej
            stabilny,ale jak się odpowiednio używa win98,-to też nie jest pod tym względem
            gorszy.A ten nowy Vista to chyba jeszcze większy muł będzie.Słyszałem ze ma
            mnóstwo nieprzydatnych rzeczy.
            • tony100 Re: XP strasznie przymula... 25.02.06, 12:54
              Nie rozumiem o co ta cała awantura.Czy Wy robicie jakies wyscigi czy co?A co to
              za różnica czy sie przeglądarka otworzy w sekunde czy w pięc??
              Podstawa to XP home(nie prof)bo jest stabilniejszy.Wywalic IE zainstalowac
              Firefoxa, i bedzie stabilny i nie bedzie prawie nic łapał.Wystarczy jakis prosty
              antywirek(ja nie mam żadnego,przeskanuje co kilka dni skanerami on-line i
              gitara)Przeglądarka otwiera się w 3sek,winamp chodzi non-stop,klient poczty
              non-stop(sprawdza co piec min)gg tez non-stop.Styl ustawiony mam na
              XP,ustawienia na najlepszy wygląd a nie wydajnosc.I smiga jak ta lala!! :-)
              Dodam ze ma PIII 667MHz 128ramu i dysk 6giga.(taki podstawowy sprzęt biurowy
              sprzed lat)Tyle że wazne zeby był firmowy(mój compaq) a nie składak!
              Kumpel ma durona 1000 i wiecej pamieci i dodatki(grafa itp) a XPek muli mu jak
              hol...ra.
    • Gość: gearbox Re: XP strasznie przymula... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.06, 14:19
      Moje doświadczenia wskazują raczej, że XP jest sporo szybszy niż 98 i znacznie
      stabilniejszy. Jest natomiast bardziej pamięciożerny, między innymi z powodu
      mechnizmów zwiększania wydajności, które intensywnie konsumują RAM (bufor
      systemu, prefetch) i dają bardzo dobre wyniki, o ile tego RAMu jest wystarczająco.

Sądząc z objawów, sugerowałbym sprawdzenie stopnia fragmentacji dysku. Ponadto,
      przy takiej jak podano ilości RAMu bardzo prawdopodobne jest intensywne
      wykorzystanie pliku wymiany. Wyklucza to równolegle wykonywanie operacji na tym
      samym dysku fizycznym i będzie powodować bardzo poważne spowolnienie pracy
      dysku. Plik wymiany domyślnie umieszczany jest na partycji systemowej.

Zalecenie:
      1. Defragmentacja
      2. Kontrola wykorzystania RAM (CTRL + ALT + DEL, zakładka wydajność, jeżeli
      maszyna jest członkiem grupy roboczej lub CTRL + ALT + DEL, Menedżer zadań,
      zakładka wydajność, jeżeli maszyna jest członkiem domeny). W przypadku
      stwierdzenia częstego wykorzystywania pamięci ponad rozmiar pamięci fizycznie
      zainstalowanej - rozszerzyć pamięć fizyczną do koniecznej wielkości.
      3. Przypiąć dyski na osobne kontrolery, plik wymiany przenieść na dysk mniej
      wykorzystywany (chyba, że jest on znacznie wolniejszy), można w tym celu
      utworzyć specjalną partycję (sugeruję 2-3 GB) sformatowaną w FAT32. Pozwoli to
      na równoległe operacje dyskowe na pliku wymiany i np. kopiowanie na pierwszym
      dysku bez wywoływania konfliktu.

Z rozmiaru pamięci wnoszę dodatkowo, że są to dwa moduły różnej pojemności, co
      może oznaczać, że były kupowane w (mocno?) różnym czasie i należą być może do
      różnych generacji z punktu widzenia wydajności. W takim przypadku taktowanie
      pamięci może być wyrównane do poziomu możliwości starszego modułu 128 MB, co
      ogranicza nowszy moduł 256 MB. Sugeruję podejrzeć w BIOSie ustawienie taktowania
      pamięci.

Zaleceniem ogólnym jest oczywiście eliminacja zbędnych usług i programów
      działających w tle, jak zawsze. Niektóre z nich konsumują sporo zasobów i mogą
      wywoływać niestabilność.

Mam maszynę starszej generacji, niż tutaj wymieniona, po przesiadce na XP jakby
      się od nowa narodziła (nie da się odczuć, żeby mój domowy Athlon 1.2 pracował
      chociaż trochę wolniej od firmowego Pentium 4 HT 3.0, oczywiście o ile nie
      spróbuje się go obciążyć na 100%, co w zasadzie nie jest możliwe w normalnej
      pracy, a raczej w testach - XP bardzo sprytnie zarządza procesami optymalizując
      wykorzystanie procesora. Nie należy więc kierować się benchmarkami
      syntetycznymi, nie mają one odniesienia do rzeczywistej pracy). Przy dużej
      liczbie usług i procesów pracujących równolegle, która u mnie występuje,
      konieczne było 768 MB RAM i to był klucz do sukcesu.
      • Gość: ff Re: XP strasznie przymula... IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 25.02.06, 16:16
        mam 768 ramu i to nic nie dało.Na 100% win xp jest wolniejszy od win98.
    • Gość: brazil Re:A to sobie zostańcie przy win98. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.06, 20:06
      To tak jak starsze babcie twierdzą że w PRL-u było lepiej. Poużywajcie go trochę a się przekonacie do niego. A ja kupuję nowego kompa i z niecierpliwością czekam na Win VISTA słyszałem że jest zaprojektowany od samego początku i nieposiada nic z mechanizmów dos-owych i pozostałych okienek, ponoć ma mieć dużo mniejsze wymagania niż xp-ek i z początku żadne wirusy się go nietkną dlatego że jest to oddzielna linia jak win98,me,2000,xp. To tak jakby wirysy windowsowe chytały się linuksa, oczywiście z czasem zaczną powstawać na niego wirusy. A wy miejcie sobie te okienka w wersji 98.
      • Gość: bv Re:A to sobie zostańcie przy win98. IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 25.02.06, 21:50
        za PRL-u było lepiej,bo nie było bogatych tzw. dzisiaj złodziejami.
        • Gość: wavestorm Re:A to sobie zostańcie przy win98. IP: *.mpi.int.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 25.02.06, 22:52
          jak ktoś nie umie poustawiac tego i owego w celu poprawy pracy to tak potem
          jest jak jest (bez komentarza)
    • Gość: kam Re: XP strasznie przymula... IP: *.chello.pl 25.02.06, 22:51
      Ja tez wrocilem do 98. Niestety xp wymaga strasznych zasobow, a to mija sie z
      celem
      • Gość: hh Re: XP strasznie przymula... IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 25.02.06, 23:04
        ja mam poustawiane to i owo ramu dużo, barton i lipa . Win98 jest szybszy i to
        znacznie.Co z tego ze w everest pokazuje mi 2150 pkt, jak obok stoi stary komp
        z Celeronem 850 i win98se -i np. wszystkie foldery otwierają się bez żadnej
        zwłoki,a Everest pokazuje 700 pkt.
        • Gość: wavestorm Re: XP strasznie przymula... IP: *.mpi.int.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 26.02.06, 01:04
          z jednym się zgodzę, że zaraz po zainstalowaniu XP muli jak stara ku*** ! To
          jest fakt ! Dla wszystkich pragnących zmienić swój koszmar z XP polecam stronkę
          www.agavk.p9.pl/strony/xp_optymalizacja.php ( zakładka XP ). Teraz na
          pewno znikna Wasze problemy z XP. Chociaż to nie powinno polegać na takiej
          morderczej walce z systemem. Dla pocieszenia dodam, że po ustawieniu wszystkich
          opcji XP działa znakomicie i nie zamieniłbym go na 98 nawet za 1000 PLN !!!
          • Gość: wavestorm Re: XP strasznie przymula... IP: *.mpi.int.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 26.02.06, 16:29
            widzę, że skończyło się wypisywanie głupot. Mam nadzieję, że co bardziej mądrzy
            skorzystali z mojego linka z postu wyżej... Pozdro
            • Gość: brazil Re: XP strasznie przymula... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.06, 19:41
              Gość portalu: wavestorm napisał(a):

> widzę, że skończyło się wypisywanie głupot. Mam nadzieję, że co bardziej mądrzy
              > skorzystali z mojego linka z postu wyżej... Pozdro

jest świetny o niektórych żeczach tam wymienionych nie wiedziałem, i nie piszcie głupot że win98 jest lepszy
    • tymon99 XP strasznie przymula... 27.02.06, 09:14
      ..i tak już zostanie!! Z Vistą będzie jeszcze gorzej.
      • steve13 Re: XP strasznie przymula... 27.02.06, 10:31
        No dobrze... skoro tak twierdzicie niech wam będzie że xp jest największym
        cudem i należy go wychwalać pod niebiosa,
        Co jednak nie zmienia mojej sytuacji odnośnie przymulania, i wcale nie chodzi
        mi o to że iexplorer odpala sie nie po 2 a po 5 sekundach... (zresztą w domu i
        tak nie mam neta)
        Problem w tym że kopiowanie filmu 700mb między dwoma hdd trwa przeciętnie
        5minut (i nie jest to problem wadliwego sprzętu bo na 98 szło 40sek) Poza tym w
        trakcie kopiowania nie mogę zrobić NIC - nawet wciśnięcie menu start daje efekt
        dopiero po minucie czy dwóch. Naprawdę mam już tego dość, jak nie znajdę
        rozwiązania to będę zmuszony usunąć wszystkie partycje z dysku 300gb założyć
        partycje fat o łącznej wielkości nie więcej niź 136gb i postawić win98
        a reszta dysku będzie się marnować tylko dlatego że pijawki z redmond zmuszają
        użytkowników do uźywania xp z nowymi dyskami,
        choć nie sądzę żeby zrobienie łatki do win98 wykrywającej dyski powyżej 137gb
        było wielkim problemem.
        • steve13 Re: XP strasznie przymula... 04.03.06, 16:07
          .
    • mejson.e 300 MHz i 128 MB RAM i ... 04.03.06, 16:24
      ... chodzi dużo szybciej niż poprzednio na 98!

Nie wiem, w czym tkwi Twój problem - może kostki pamięci nie pasują do siebie -
      zostaw sobie jedną na 128 MB lub więcej i sprawdź, jak chodzi.

Nie musiałem NIC poprawiać po instalce na sformatowany dysk i robiłem to już
      przez te parę lat kilka razy.

To, co Ci się przydarza, Steve nie jest normalne!
      Parametry mojego komputera chyba są najlepszym dowodem, co nie?

Nie wracaj do W98 tylko rozwiąż problem z XP.

Oczywiście OS masz legalny?

Pozdrawiam,
      Mejson
      --
      Automobil
      Forum pozytywnie zakręconych automaniaków.
      • steve13 Re: 300 MHz i 128 MB RAM i ... 14.03.06, 15:33
        Z ramem napewno jest ok. Zresztą 98 w tej samej konfiguracji myka jak dziki...
        Aha zainstalowałem xp z tej samej płyty na starym pentium 500mhz... i o zgrozo
        staruszek chodzi 3x szybciej niż mój atlon1,7xp (w trybie 2D oczywiście bo gier
        na nim nie odpale). Szlag mnie trafi z tym xp....
        • Gość: wavestorm Re: 300 MHz i 128 MB RAM i ... IP: *.mpi.int.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.06, 17:08
          Oto lekarstwo na Twój problem:
          start///uruchom///msconfig///system ini///[386enh]////nowy////Irq14=4096///ok
          jesli to nie pomoże to wpisz Irq15=4096
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka