Dodaj do ulubionych

zmory webmastera-cięcie i zmniejszanie kb obrazków

IP: *.it-net.pl 25.02.06, 14:15
1)Używałem Paint Shop Pro ale się licencja skończyła, a nie stać mnie:
Jakim programem mogę ciąć obrazki na wiersze i kolumny?
Ważne, by nie pogarszał jakości obrazków.
2)jeśli ktoś może też poradzić - szukam darmowego programu, na którym np. w plikach png, bmp wstawię przezroczystość dla danego koloru w obrazku, tak abym mógł "podkładać" obrazki z dwóch plików.
3) szukam darmowego programu, który bez pogarszania jakości pliku png(lub bmp) skutecznie zmniejszy jego pojemność - mam Adobe PhotoStudio5 ale jest beznadziejny i obrazki się zniekształcają, a pojemność duża:(

Będę wdzięczny za pomoc.
Jacek
Obserwuj wątek
    • tony100 Re: zmory webmastera-cięcie i zmniejszanie kb obr 25.02.06, 16:33
      Sprubój*JPEG Optimizer* www.xat.com/
    • Gość: Nessos Re: zmory webmastera-cięcie i zmniejszanie kb obr IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.02.06, 17:06
      Po pierwsze: nie używaj bmp (zbyt duża objętość), lepsze jpg,png. Ponadto bmp nie obsługuke przezroczystości.
      Po drugie: Której wersji PSP uzywałeś? Ja używam 8 i nie narzekam Po ukończeniu licencji wystarczy cofnąć datę w kompie (w nowszych edycjach chyba już nie działa)
      Do samego kompresowania obrazków najlepszy jakiś dobry edytor (psp,photoshop) ale jeśli nie zależy ci specjalnie na jakości to "hurtowo" można to robić jednym z programów MS powertoys (darmowy, nie pamiętam który)
      • tymon99 Cofnąć datę??? 25.02.06, 23:26
        Przecież to oszustwo..
    • Gość: m sciagnij sobie EdHtml IP: *.mtnet / 80.48.5.* 25.02.06, 18:18
      tam jest odrazu plugin do cięcia grafiki.
      polecam
      • Gość: Marek Re: sciagnij sobie EdHtml IP: 213.42.2.* 26.02.06, 00:02
        Witam !!!

Tu masz Paint Shop Pro 7 z patchem

com-puterworks.com/Free_Downloads.htm
        Powodzenia Marek
        • Gość: Seleukidyta Re: sciagnij sobie EdHtml IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.02.06, 12:54
          W PSP tez można cofać datę lecz musisz uważać żeby nie włączyć przy zbyt późnej lub zbyt wcześnej bo się zablokuje. (W v.8 można cofać do woli)
          PS. CZy to oszustwo? Powiedzmy że wykorzystanie ee..niedopatrzenia twórców :D
    • Gość: idefix a moze SPLiTZ ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.06, 10:50

> http://<
      • Gość: idefix Re: a moze SPLiTZ ? link IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.06, 10:50
        dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&t=56&id=524
        • Gość: caroll Re: a moze SPLiTZ ? link IP: *.toya.net.pl 26.02.06, 14:24
          do zmniejszania obrazków - freeware

bluefive.pair.com/pixresizer.htm
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka