Dodaj do ulubionych

Problem z połączeniem internetowym help

IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 05.04.06, 14:35
Witam. Internet mam przez kablówkę. Do tej pory miałem połączony komputer z
modemem przez kartę sieciową. Wszytko działało ok. Ale chciałem podłączyć
laptopa u siebie w domu i coś nie grało (oczywiście nie jednocześnie z
kompem). Troche pokombinowałem, laptop sie z netem połączył. A teraz chce z
powrotem podłączyć kompa stacjonarnego przez kartę sieciową i mam na ikonie
połączenia taki wykrzyknik i bład, że łącze może nie mieć dostępu do sieci,
lub jest ono ograniczone. IP mam wyzerowane. Klikam "napraw" i próbuje
odnowić mi adres IP, bo chyba w tym jest pies pogrzebany. Niestety nie może
odnowić tego adresu. Mam w opcjach zaznaczone uzyskaj IP automatycznie, więc
nie wiem co się dzieje. Jak podłącze przez kabel USB nie ma żadnego problemu.
Proszę o radę.
pozdro
Obserwuj wątek
    • Gość: grzesiek Re: Problem z połączeniem internetowym help IP: *.internet.v.pl 05.04.06, 14:58
      Poczekaj 20 minut i jeszcze raz sprobuj. Nie zartuje. Powinno zadzialac.
    • Gość: korben Re: Problem z połączeniem internetowym help IP: 82.139.35.* 05.04.06, 15:01
      po każdej zmianie komputera musisz zrestartowac modem (wylaczyc go z pradu)
      • Gość: TM Re: Problem z połączeniem internetowym help IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 05.04.06, 15:14
        >po każdej zmianie komputera musisz zrestartowac modem (wylaczyc go z pradu)

Wielke dzięki!!! Już działa.
        PS: jeśłi wiesz to mógłbyś mi wytłumaczyć czemu tak się dzieje, czemu wcześniej
        nie mógł uzyskać ip, a przez usb działał?
        pozdro!
        • grogreg Re: Problem z połączeniem internetowym help 05.04.06, 15:26
          Moze dlatego ze USB nie jest skrypto urzadzeniem sieciowym i nie ma unikalnego
          numeru MAC, a karta sieciowo to i owszem.
          • Gość: korben Re: Problem z połączeniem internetowym help IP: 82.139.35.* 05.04.06, 15:55
            USB posiada swoj unikalny adres MAC z reguły rózni się on od MAC adresu modemu
            kilkoma ostatnimi cyframi-literami
            • Gość: TM Male pytanko jeszcze IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 06.04.06, 13:37
              Witam, podłączyłem oba komputery i modem kablowy do huba. U mnie w komputerze
              działa wszytko bez zmian. W laptopie też jest ok, ale jedna rzecz mnie nurtuje.
              Otórz w laptopie jest karta sieciowa Relatek (zreszta tak jak w moim kompie) i
              ona informuje mnie, że kabel sieciowy jest ODŁĄCZONY. Tymczasem połączenie
              internetowe wykrywa mi jakiś zainstalowany w tym laptopie Wireles Protocol
              Compliant.
              Nurtuje mnie to, że komp jest połączony kablem sieciowym, który "rzekomo" nie
              jest podłączony, a tymczasem internet wykrywa jakieś łącze bezprzewodowe.
              Z góry dziękuje za odpowiedź, pozdrawiam
              • Gość: tm sprostowanie IP: 82.139.60.* 06.04.06, 13:55
                kurcze ale jestem glupi, wcale z tym hubem to chyba wcale sie tak nie da bo
                wtedy nie moze zlapac ip, tak jak mialem wczesniej, ale okazuje sie z ten
                laptop wylapuje sygnal bez przwodowo! Myslalem ze moj motem kablowy nie wysyla
                sygnalu! wiec nie wiem skad ten laptop lapie, ale lapie! sorry!
                • Gość: joker Re: sprostowanie IP: *.sdl.vectranet.pl 06.04.06, 14:13
                  pewnie w poblizu jest jakas niezabezpieczona siec.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka