IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.06, 08:21
Mam taki problem. Podczas instalowania Windows XP (bez serivice packów), win
prosi aby włozyć na dyskietce sterowniki od raid-u, bez niego instalacja nie
chce ruszyć, bo twierdzi że dyski nie są podłączone. Jak moge sobie z tym
poradzic? Skąd moge wziąć ten sterownik i jak się nazywa plik z nim? Bardzo
proszę o pomoc.
Obserwuj wątek
    • user0001 Re: RAID 14.04.06, 16:32
      Z opisu problemu wynika, że masz dysk podłączony do kontrolera którego Windows
      XP nie obsługuje. Stare płyty Windows XP mogą nie obsługiwać wielu chipsetów
      SATA. Moje propozycje to:

Jeśli masz legalnego windowsa, to weź od kogoś kto niedawno kupował komputer z
      OEMowym WinXP instalkę zawierającą SP2. Nowe instalki radzą sobie z nowszymi
      sterownikami. Jeśli masz klucz do WXPHE to musisz znaleść płytkę od WXPHE, jeśli
      masz klucz od WXPPR to musisz znaleść płytkę WXPPR. Jeśli masz lewy
      (korporacyjny) klucz to daruj sobie to rozwiązanie instalki z nałożonym SP1 lub
      SP2 odrzucają "popularne" klucze korporacyjne.

Druga możliwość to włączenie w BIOSie obsługi dysków serial ata w trybie legacy,
      kompatybilny z PATA lub podobnym, nie wszystkie płyty mają taki bajer, ale
      czasami to pomaga.

Jeśli wszystko inne zawiedzie, to spisz producenta i model płyty głównej a
      następnie poszperaj na stronie producenta, może udostępnia sterowniki potrzebne
      w trakcie instalacji windowsa.
      • r0ger Re: RAID 14.04.06, 18:46
        Jeszcze nie udało mi się zainstalować XP (nawet z SP2) z typowej płyty instalacyjnej na macierzy Raid bez dyskietki ze sterownikami, a robiłem to na najnowszych i najstarszych chipsetach.

Jeżeli twoja płyta obsługuje raid, to jej producent na 100% udostęnia sterowniki, najprawdopodobniej w formie obrazu dyskietki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka