Dodaj do ulubionych

Recovery IBM A31

IP: 213.199.192.* 28.04.06, 13:50
Witam

Posiadam IBM A31 z Win XP Prof. Ostatnio postanowiłem zmienić dysk na
większy. Pojawił się jednak problem z odzyskaniem ukrytej partycji, na której
znajduje się system i wszystkie sterowniki.

A31 nie pozwala mi stworzyc wszystkich płytek recovery i możliwe jest
wypalenie tylko pierwszej- to jest chyba tylko bootująca.

Niestety IBM i CSS (serwis IBM) wypiął się na mnie i powiedzieli, że jeśli
komp nie ma gwarancji to nie mogą mi sprzedać takich płytek.

Mam w związku z tym pytanie, czy ktoś z Was posiada takie płytki bądź też wie
jak można rozwiązać problem.

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.

Pozdrawiam serdecznie
Obserwuj wątek
    • Gość: Joe Re: Recovery IBM A31 IP: *.cable.mindspring.com 28.04.06, 22:37
      Czesc Pawel - zle ktos Cie poinformowal - jesli nie jest na gwarancji to tych CD
      nie mozesz dostac za darmo ale zawsze mozesz kupic - przekrec do IBM jeszcze raz
      i popros o kogos kompetentnego lub popros o nazwisko... druga sprawa to aby
      otrzymac odpowiednie CD potrzebujesz wiecej niz A31 co wazniesze potrzebujesz
      Typ np. 2373 jest odpowiednikiem jakies tam wersji T42... wazne jest to dlatego
      bo tu bedziesz mial odpowiednie strowniki zalaczone jak np do karty video itp.

Tez z tego co sie orientuje jest opcja zrobienia calego kompletu tych CDs
      jednorazowo z dysku twardego - dlatego IBM nie daje CDs przy sprzedazy laptop-ow

Poprostu popros o kogos kopetentnego dzwoniac i pros o nazwiska ludzi.
      • hippeastrum Re: Recovery IBM A31 28.04.06, 23:05
        > Tez z tego co sie orientuje jest opcja zrobienia calego kompletu tych CDs
        > jednorazowo z dysku twardego - dlatego IBM nie daje CDs przy sprzedazy
        > laptopow

Przy stacjonarnych jest tak samo. Jeżeli Paweł i tak chce wymienić dysk, to zapewne już ma 'zrzucone' dane. W takim przypadku odtworzyłbym system z ukrytej partycji, a wówczas ponownie będzie można zrobić kompletny zestaw restore. W każdym razie u mnie na stacjonarnym (desktop) Lenovo to zadziałało.
        • Gość: Joe Re: Recovery IBM A31 IP: *.cable.mindspring.com 28.04.06, 23:16
          Pawel: hippeastrum dal dobra rade - wiec sprobuj to zanim bedziesz kupowal CDs -
          z tym i z tym daj cynk jak poszlo:-)

Powodzenia.

P.S.Dzieki hippeastrum...
          • hippeastrum Re: Recovery IBM A31 28.04.06, 23:55
            Gość portalu: Joe napisał(a):

> P.S.Dzieki hippeastrum...

Nie ma za co, właśnie to kilka dni temu przećwiczyłem, gdy okazało się, że ktoś pokiereszował moje płyty recovery - ale i dobrze, bo przy okazji odświerzyłem system i wywaliłem sporo śmiecia, ponownie go ... nie instalując.

A do Pawła: razem z Joe przypominamy o uprzednim zrobieniu backup'u swojego dorobku (czytaj: danych) - niech Cie reka boska broni przed zlekceważeniem tej uwagi - to ważne!
            • Gość: Pawel Re: Recovery IBM A31 IP: *.icpnet.pl 29.04.06, 11:32
              Dzięki serdeczne za uwagi.

Odpowiadając kolejno, podałem IBM wszystkie dane dotyczące laptopa jest to 2652
              MZG i nie wiem jakiemu późniejszemu to odpowiada. Oni jednak odsyłają mnie do
              serwisu, którym jest obecnie css, który odpisał mi w osobie Julity W., że nie
              mogą mi przygotować takich płyt ponieważ nie mam gwarancji.

Próbowałem również przygotować płytki samodzielnie, ale udaje mi się utworzyć
              tylko jedną płytkę, która nie pozwala na odtworzenie całego systemu- jest chyba
              tylko płytką bootującą.

Powiem szczerze, że próbowałem już nawet skopiować partycję (ukrytą)na nowy
              dysk, ale też nic nie daje.

Dane wszystkie skopiowane, ale dzięki za sugestię.

Proszę o pomoc, bo już powoli tracę nadzieję, że da się to jakoś rozwiązać, a
              nowy dysk czeka i czeka (mam tylko nadzieję, że stary wytrzyma to oczekiwanie).

Pozdrawiam serdecznie i jeszcze raz dziękuję za pomoc
              Paweł
              • hippeastrum Re: Recovery IBM A31 29.04.06, 18:30
                Zajrzyj do instrukcji komputera - tam MUSI BYĆ podany sposób uruchamiania komputera w sposób pomijający Windows, ale inicjujący przywracanie systemu operacyjnego komputera (odtwarzanie fabrycznej zawartości dysku twardego. U mnie (na Lenovo ThinkCentre A51p - ale dokumentacja nadal jest IBM - uruchomienie obszaru roboczego Rescue and Recovery następuje przez naciśnięcie i przytrzymanie F11 lub Enter podczas włączenia zasilania. Po sygnale dźwiękowym lub wyświetleniu ekranu z logo należy zwolnić te klawisze. Dalej postępuje się logicznie, zgodnie z wyświetlanymi komunikatami i opcjami ('Restore factory contents'). Biorąc pod uwagę konsekwencję w stosowaniu przez firmy swoich (lub wykupionych z marką) mechanizmów i rozwiązań, można oczekiwać podobnego (a może nawet identycznego) mechanizmu na Twoim komputerze.
              • Gość: Joe Re: Recovery IBM A31 IP: *.cable.mindspring.com 29.04.06, 19:30
                Czesc Pawel: Dobrze byloby abys sobie zalozyl konto takie tymczasowe na tutaj
                gazeta.pl czy tez Onet wtedy bedzie mozna sie z Toba bezposrednio skontaktowac
                wrazie potrzeby bez wymiany osobistych informacji na internecie ;-) ... Julita
                W. to troche malo aby wewnetrznie namierzyc ;-) - ale tez dobrze robisz ze
                respektujesz czyjas anonimowosc.

A teraz do problemu.

hippeastrum znow podal Tobie duzo dobrych wskazowek - patrzac sie w opis Rescue
                and Recovery jest dokladnie jak on pisze:

1. Turn off your computer.
                2. Press and hold F11 or Enter.
                3. Turn on your computer.
                4. When you hear beeps or see a logo screen, release F11 or Enter.
                5. If you set a Rescue and Recovery password, type your password when
                prompted. The Rescue and Recovery workspace opens after a short
                delay.

Na stronach IBM znalazlem pare tez innych niestety tylko w jezyku angielskim
                linkow ...

www-307.ibm.com/pc/support/site.wss/quickPath.do?quickPathEntry=2652mzg&sitestyle=lenovo
                www-307.ibm.com/pc/support/site.wss/document.do?sitestyle=lenovo&lndocid=MIGR-4M7HWZ
                www-307.ibm.com/pc/support/site.wss/document.do?lndocid=MIGR-4Q2QAK

w Liscie PC aby sciagnac najnowsza wersje Rescue Recovery nie zauwazylem twojego
                modelu - ALE po wpisaniu Twojego modelu linki prowadza jak sam zauwazysz do tych
                zaznaczonych - Ja na Twoim miejscu bym probowal najpierw z ta wersja ktora masz
                na swoim kompie pierw, a puzniej oczywiscie po zrobieniu backup - jesli nadal
                problem to zaladowal najnowsza wersje Rescue and Recovery.

przejzyj to wszystko i zobacz jak daleko z tym zajdziesz i daj cynk jak poszlo ;-)

Powodzenia ;-)
                • Gość: Pawel Re: Recovery IBM A31 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.06, 18:55
                  Tradycyjnie dziękuję za wszelkie sugestie.

Powiem szczerze, że studiowałem już wszystko co mogło dotyczyć A31 i zostało
                  zamieszczone na stronach IBM/Lenovo.

Zainstalował oczywiście Rescue and Recovery w wersji 3, jednak po wybraniu F11
                  i wejściu w panel nie mam możliwości wybrania create recovery cd bądź też
                  czegoś podobnego.

Po uruchomieniu aplikacji pod windowsem udaje mi się stworzyć tylko 1cd, a
                  podobno powinno ich być minimum 2.

Jeszcze raz dziękuję za wszelką pomoc
                  Paweł
                  NKPN@gazeta.pl
                  • hippeastrum Re: Recovery IBM A31 30.04.06, 21:01
                    Gość portalu: Pawel napisał(a):

> Zainstalował oczywiście Rescue and Recovery w wersji 3, jednak po wybraniu F11
                    > i wejściu w panel nie mam możliwości wybrania create recovery cd bądź też
                    > czegoś podobnego.

Jeżeli zainstalowałeś nową wersję R&R, to niestety - najprawdopodobniej - co prawda 'przykryłeś' starszą wersję, ale w dalszym ciągu pozostały ustawienia programu, w tym i info o tym, że już (może nie przez Ciebie - jesteś pierwszym właścicielem?) zestaw był raz zrobiony. Myślę, że teraz jedynym rozwiązaniem jest odtworzenie pierwotnej postaci systemu w sposób opisany w poprzednich postach; jestem nawet przekonany, że jedynym wyjściem jest (i od początku było) odtworzenie pierwotnej postaci systemu, a dopiero wtedy robienie płyt systemowych. Rzecz w tym, że zaktualizowany R&R w codziennym użyciu służy przede wszystkim do backup'owania, a nie do tworzenia płyt systemowych (chyba, że użytkownik jeszcze ich nie robił od czasu postawienia na dysku systemu w pierwotnej postaci producenta).

• Gość: Pawel Re: Recovery IBM A31 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.06, 21:16
                      Poprzednia wersja też nie dawała możliwości stworzenia płytek recovery i
                      dlatego też po sugestii otrzymanej z lenovo postanowiłem zainstalować nową.

W czy w takim przypadku mam rozumieć, że po odtworzeniu systemu możliwe będzie
                      stworzenie płytek ?? Czy przed reinstalacją usunąć rescue & recovery w wersji
                      3??

Ps Jestem pierwszym właścicielem, ale po obecnych przejściach (mimo bardzo
                      dobrego sprzętu jakim jest IBM) chyba już się nie zdecyduję na jego zakup.
                      Szkoda tylko, że taka firma jak IBM/Lenovo nie potrafi zadbać o klienta po
                      fakcie sprzedania mu sprzętu. Szczególnie, że na oficjalnej stronie
                      (angielskiej) jest wyraźnie napisane, że po płytki mam zwrócić się do IBM.

Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki.
                      Paweł
                      • hippeastrum Re: Recovery IBM A31 30.04.06, 21:35
                        Gość portalu: Pawel napisał(a):

> W czy w takim przypadku mam rozumieć, że po odtworzeniu systemu możliwe będzie
                        > stworzenie płytek ?? Czy przed reinstalacją usunąć rescue & recovery w wersji
                        > 3??

Po odtworzeniu systemu (pierwotnego) na pewno będziesz mieć możliwość utworzenia płyt. Będzie tak dlatego, że system zostanie odtworzony na założonej na nowo partycji, a więc będzie 'dziewiczy'. I to raczej mogłeś osiągnąć już poprzednio - oczywiście przy przyjęciu założenia, że w jakiś sposób nie została uszkodzona struktura ukrytej partycji z instalką systemu. Odnoszę również wrażenie, że z poprzednich naszych (Joe'go i moich) postów wywnioskowałeś, że zainstalowanie nowszej wersji R&R jest lekarstwem na niemoc pt. 'tworzenie płyt z systemem', ale ten wniosek jest niestety błędny.

> Ps Jestem pierwszym właścicielem, ale po obecnych przejściach (mimo bardzo
                        > dobrego sprzętu jakim jest IBM) chyba już się nie zdecyduję na jego zakup.
                        > Szkoda tylko, że taka firma jak IBM/Lenovo nie potrafi zadbać o klienta po
                        > fakcie sprzedania mu sprzętu. Szczególnie, że na oficjalnej stronie
                        > (angielskiej) jest wyraźnie napisane, że po płytki mam zwrócić się do IBM.

Wiesz, to jest tak: producent zakłada, że jeżeli umożliwił użytkownikowi stworzenie płyt systemowych, to zadbał o klienta. Ale to nie powinno zwalniać go z troski o klienta, który albo utracił swój pierwszy HDD (np. przez uszkodzenie lub zniszczenie), albo zniszczeniu uległy jego płyty. I Lenovo po przyjęciu całości działu komputerów osobistych IBM bezsprzecznie powinien te obowiązki przejąć.
                      • Gość: Joe Re: Recovery IBM A31 IP: *.ct.us.ibm.com 01.05.06, 21:23
                        Czesc Pawel wlasnie wyslalem do Ciebie email na adres gazeta.pl jaki podales... ;-)

Pozdrawiam :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka