Dodaj do ulubionych

Przełożenie dysku problem

02.05.06, 20:44
Padł mi komputer w pracy (win 98), drukowałem na nim Faktury, muszę wydrukować
kilka FV do czwartku. Pomyślałem, że przeloże twardy dysk do kompa
domowego(XP) jako drugi dysk, jak pomyślałem tak zrobiłem. Niestety komputer
nie startuje. Czy chodzi o to że są inne systemy operacyjne? Proszę o pomoc
Obserwuj wątek
    • lazygeek Re: Przełożenie dysku problem 02.05.06, 20:58
      Drugi dysk na slave.
    • Gość: GośćXP Re: Przełożenie dysku problem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.06, 21:28
      Przełóż zworke z tyłu dysku na tryb slave

Zdjęcie zworki ;-)
      www.lipka.klub.chip.pl/praktyczne/grafika/zworki2.jpg
      Lektura teoretyczna :-)
      www.dyski.wirt.pl/montaz1.htm
      • przeem36 Re: Przełożenie dysku problem 03.05.06, 00:50
        Oczywiście,że przełożyłem na slave , sorki, że o tym nie wspomniałem
        • r0ger Re: Przełożenie dysku problem 03.05.06, 05:58
          Zakładam, że komputer w domu nie jest taki sam jak w pracy? Inna płyta główna, grafika, jakieś inne karty rozszeżeń? To jest właśnie przyczyna. Najważniejszym problemem jest inny chipset i urządzenia motherboard. Nie sądzę, żeby udało ci się uruchomić na tym komputerze okna zainstalowane w innej konfiguracji, ale możesz odczytać dane z tego dysku z poziomu innego systemu jeżeli podepniesz go jako slave.
          • Gość: Zworka Klave Re: Przełożenie dysku problem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.06, 07:05
            r0ger napisał:

> Zakładam, że komputer w domu nie jest taki sam jak w pracy? Inna płyta
            główna, grafika, jakieś inne karty rozszeżeń? To jest właśnie przyczyna

EEEE !
            Przyczyna to ZWORKI ! ;D

ZWORKI ! ZWORKI ! ZWORKI !
            ZWORKI w promocji ! ZWORKI na premiera ! ZWORKI na prezydenta !
            • przeem36 Re: Przełożenie dysku problem 03.05.06, 13:56
              Zworki założone, Master na dysku bierzącym i Slave na dysku dokładanym.Po
              podłączeniu drugiego dysku, powłaczeniu kompa wyświetla się/: Boot failer:System
              halted
              • Gość: Obywatel Re: Przełożenie dysku problem IP: *.ists.pl / *.ists.pl 03.05.06, 14:53
                Wymuś startowanie z dysku 0 w BIOSie. Na obu dyskach zainstalowany jest system
                operacyjny na aktywnych partycjach. BIOS nie wie który wystartować - nie ma
                menadżera systemów.
    • panpikpok Re: Przełożenie dysku problem 03.05.06, 15:16
      1) Zobacz w BIOSie czy masz ustawiona autodetekcje deskow, najlepiej sprawdz czy
      w BIOSie poprawnie wykryl wszystkie Twoje dyski

2) mozesz sprobowac podpiać ten dysk jako slave na drugiej tasmie, tj secondary
      slave, wtedy problemow byc nie powinno (troche na okolo ale przewaznie dziala ;)
      • przeem36 Re: Przełożenie dysku problem 03.05.06, 18:18
        Już działa, po restarcie rozpoznał oba dyski. Dzieki wszystkim za pomoc. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka