Dodaj do ulubionych

NAGRYWARKA CD

IP: 195.205.117.* 06.01.03, 07:06
Mam pytanie: jaka minimalna konfiguracje musi miec komputer aby mozna bylo
zainstalowac w nim nagrywarke CD. Chodzi mi szczegolnie o wielkosc HDD i czy
jeszcze jakies inne parametry wplywaja na to?? np RAM?
Obserwuj wątek
    • Gość: bjbax Re: NAGRYWARKA CD IP: *.pik / 213.186.93.* 06.01.03, 07:16
      HDD nie ma znaczenia, chyba że brak miejsca na programy do nagrywania :)
      Niektórzy sie chwalili,że nawet na P90 nagrywarka chodzi bez bólu.
      Najważniejszy jest procek i ram. Najlepiej sprawdzić czegi ile potrzeba na
      pudełku z nagrywarki.
      • ssaczek Re: NAGRYWARKA CD 06.01.03, 07:28
        Przy P133 i 32MB RAM już można nagrywać z tym że nie przekroczysz x8, taki
        układ miał koleś. U mnie na PII233 i 32MB RAM jechałem x16(CD Clone pokazywał
        nawet x20) a audio z mp3 x8 ale to tylko dzięki systemowi zabezpieczenia przed
        niedopełnieniem bufora w innym przypadku musiałbym jechać x4 a to prawie 20
        min. na płytkę.
      • Gość: GREG Re: NAGRYWARKA CD IP: 195.205.117.* 06.01.03, 08:45
        Mowisz ze wielkosc HDD nie ma znaczenia ale to co chcemy nagrac najpierw trzeba
        chyba zrzucic na HDD - czy sie myle?

Gość portalu: bjbax napisał(a):

> HDD nie ma znaczenia, chyba że brak miejsca na programy do nagrywania :)
        > Niektórzy sie chwalili,że nawet na P90 nagrywarka chodzi bez bólu.
        > Najważniejszy jest procek i ram. Najlepiej sprawdzić czegi ile potrzeba na
        > pudełku z nagrywarki.
        • Gość: noras Re: NAGRYWARKA CD IP: sunserver:* / 212.244.59.* 06.01.03, 10:52
          Można przecież przegrywać on-the-fly (ale musisz mieć drugi napęd CD)
          • ssaczek Re: NAGRYWARKA CD 06.01.03, 11:48
            Fakt wielkość HDD nie ma znaczenia, jeśli kopiujesz w locie do tego potrzebne
            są dwa napędy, lecz nadaje się to jedynie do kopiowania danych(płyt audio tak
            nie skopiujesz)i co jeszcze drugi napęd musi byś przynajmniej tej samej
            prędkości, co nagrywarka a i jeszcze płytki zabezpieczone jakimiś systemami
            też nie skopiujesz(gry). W przypadku gdy masz tylko nagrywarkę to chyba
            logiczne, że musisz mieć przynajmniej 800MB wolnego miejsca, gdyż inaczej nie
            da się kopiować obrazu płyty a więc HDD tak 3,2GB to podstawa normalnej pracy,
            2,1GB jeśli nie będziesz miał nic poza systemem i małymi programami. W tych
            warunkach najlepiej nagrywarka z dobrym systemem zabezpieczenia bufora i tak
            x16 max.
            Pozdro ssaczek
            • Gość: noras Re: NAGRYWARKA CD IP: sunserver:* / 212.244.59.* 06.01.03, 12:34
              (płyt audio tak
              > nie skopiujesz)
              A czemu? - bo ja tak robiłem (z tym, że relatywnie często się wywalało - nie ma
              czasu na korekcję błędów odczytu).
              Bo oczywiście lepiej jest zrzucić na dysk, ale jak się nie ma co się lubi...
              Pzdr.
    • Gość: GREG Re: NAGRYWARKA CD IP: 195.205.117.* 07.01.03, 09:07
      Jeszcze jedno pytanko: co oznaczaja trzy liczby w opisie nagrywarki. Wiem ze
      Jedna to predkosc nagrywania, jedna to predkosc odczytu a trzecia????
      • otreb Re: NAGRYWARKA CD 07.01.03, 09:51
        Trzecia liczba to predkosc nagrywania plytek CD-RW.
        Pzdr.
    • Gość: zdzichu Re: NAGRYWARKA CD IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 07.01.03, 10:08
      a ja odpowiem na ten wątek tak www.cdrinfo.pl jak gosc moze trafic na forum gazety to i tam trafi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka