Dodaj do ulubionych

Word, przypisy dolne na nie tam gdzie trzeba

15.05.06, 15:54
Witam,
Od kilku lat mam taki problem:
pisząc dłuższe teksty, co któryś przypis dolny ląduje nie na tej stronie co
trzeba, tylko na następnej. Albo przypis źle się łamie – tzn. jeżeli tekst
przypisu zajmuje więcej niż jedną linijkę, jeden wiersz znajduje się na
odpowiedniej stronie, a drugi na następnej - chyba nie muszę tłumaczyć, że
wygląda to idiotycznie. Dodam, że nie wstawiam tam żadnych enterów i innych
dziwnych znaczków, wydaje mi się, że robię wszystko po bożemu, tak jak święty
help nakazuje ;)
Do tej pory wojnę z przypisami prowadziłam metodami konwencjonalnymi, tzn.
walczyłam z każdym, niesfornym przypisem oddzielnie - zwiększając,
zmniejszając jakiś odstęp na stronie o 1 lub 2 pkt, jednak chciałabym w końcu
zastosować jakąś broń masowego rażenia ;)
Będę bardzo wdzięczna za pomoc.
Obserwuj wątek
    • Gość: az Re: Word, przypisy dolne na nie tam gdzie trzeba IP: *.petrus.com.pl 15.05.06, 16:30
      Masz żle ustawioną stronę (Plik > Ustawienie strony). Jak na przypis nie ma
      miejsca to musi sobie poszukać na następnej stronie. Zmień marginesy i/lub
      nagłówki/stopki dla całego dokumentu.
      • genoveva Re: Word, przypisy dolne na nie tam gdzie trzeba 15.05.06, 18:55
        A na co mam zmienić, żeby było dobrze dla calego, około 200 stronicowego
        dokumentu ?
    • Gość: az Re: Word, przypisy dolne na nie tam gdzie trzeba IP: *.petrus.com.pl 15.05.06, 19:38
      1. Otwórz swój dokument i zapisz go pod nową nazwą. Dalej eksperymentuj na tak
      utworzonej kopii. Gdy coś Ci się rozjedzie w trakcie eksperymentów to oryginał
      będzie nienaruszony.
      2. Trudno "zdalnie" radzić, gdy nie wiem jak masz ustawione marginesy i na
      jakiej wersji Worda pracujesz.
      3. Wejdź: Plik > ustawienie stron. W okienku możesz ustawić marginesy oraz
      wskazać czy ustawienia mają dotyczyć wybranej sekcji czy całego dokumentu.
      4. Możesz mieć małe problemy ponieważ jak piszesz "wojnę z przypisami
      prowadziłam metodami konwencjonalnymi, tzn. walczyłam z każdym, niesfornym
      przypisem oddzielnie - zwiększając, zmniejszając jakiś odstęp na stronie o 1
      lub 2 pkt." Taka ręczna ingerencja jest poważnym grzechem w edycji tekstu.
      Podejrzewam, że może też być w Twoim tekście więcej takich pułapek jak
      np. "przepychanie tekstu" spacją, wymuszanie zmiany wiersza przy pomocy Enter'a
      itp.
      • genoveva Re: Word, przypisy dolne na nie tam gdzie trzeba 15.05.06, 20:01
        Dzięki, spróbuje. Omawiany dokument jest jeszcze w stanie nienaruszonym, nie ma
        w nim żadnych pułapek, o których piszesz, chyba że za takie uznamy rysunki i
        wykresy, które w chwili obecnej są tak wyskalowane i wstawione w takie miejsca,
        żeby strony dobrze się łamały.
      • genoveva PS 15.05.06, 20:17
        Marginesy standardowe, czyli 2,5 cm.
        Z Wordem różnie bywało, pisałam na kilku komputerach, różnie skonfigurowanych
        (przynajmniej 4), teraz jestem w Word 2002 pod Windows XP Prof., ale główna
        część pracy powstała w Wordzie z Office 2000 pod Windows 97 (chyba).
        Jeszcze raz dziękuję.
    • Gość: gosc LaTeX IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.06, 17:18
      Boszzzzz... Od paru lat masz ten problem i nic nie zrobilas?

Proponuje sie przesiasc na LaTeXa - tam nie ma takich problemow!!!
      I nie wierz ludziom jak mowia, ze nauka TeXa jest trudna! Wszystko jest logiczne
      i dosc intuicyjne. W razie czego poczytaj np. tu:
      groups.google.pl/group/pl.comp.dtp.tex?hl=pl .
      • genoveva Re: LaTeX 16.05.06, 19:57
        Bo to nie jest aż tak duży problem, nieprawidłowości dotyczą ok. 5% przypisów.
        Jeżeli chodzi o oprogramowanie, to Word i w ogóle MS Office ma jedną wielką
        zaletę – jest na tyle popularny, że jest praktycznie wszędzie. Kiedy Latex
        stanie się równie powszechny, pewnie się przesiądę.
        Pozdrawiam
        • Gość: gosc Re: LaTeX IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.06, 10:09
          Wiesz... LaTeX jest moze byc wszedzie tam, gdzie jest jakis Linux/UNIX a plik
          mozna edytowac w _dowolnym_ edytorze. ;) Tam nie myslisz o tym jak zlamac linie
          czy poustawiac akapity. Nic sie nie rozjezdza, Wszystko sie sklada _samo_!

Na poczatek polecam TeXmaker'a (pod Win): www.xm1math.net/texmaker/

lub Kile (pod KDE): kile.sourceforge.net/ .

To z zalozenia nie jest WYSIWYG, ale bez problemu mozna "podejrzec" wynik pracy.

Warto sprobowac! ;)
    • Gość: Egon Re: Word, przypisy dolne na nie tam gdzie trzeba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.06, 22:24
      Prawdopodobnie masz Worda w wersji wcześniejszej niż 2000. W nich takie problemy występowały. W 2000 i nowszych już nie powinny się zdarzać. Chyba metod lepszych niż ręczne niema. To raczej nie błąd lecz kiepski pomysł programistów.
      • genoveva Re: Word, przypisy dolne na nie tam gdzie trzeba 17.05.06, 11:40
        Problem w tym, że piszę na różnych komputerach, na tym co mam akurat pod ręką.
        Niestety jeden z nich to złom (ale jako maszyna do pisania jeszcze działa),
        sprawdziłam mam zainstalowany Word 97 SR-2. Reszta najprawdopodobniej, tj. już
        wcześniej pisałam - Word 2002, czy coś bardzo zbliżonego (na oko wyglądają tak
        samo).
    • t-800 Re: Word, przypisy dolne na nie tam gdzie trzeba 17.05.06, 11:14
      W stylu przypisu trzeba ustawić w formacie akapitu "Zachowaj wiersze razem".
      (Trzeba zmodyfikować w ten sposób styl i zapisać w nim zmiany).
      • genoveva Re: Word, przypisy dolne na nie tam gdzie trzeba 17.05.06, 11:43
        T-800, no niech Cię wyściskam :*. Przynajmniej sprawa przypisu rozwalonego na
        dwóch stronach została definitywnie załatwiona. Wiedziałam, wiedziałam, że musi
        być jakieś proste rozwiązanie :)
        • Gość: T-800 Re: Word, przypisy dolne na nie tam gdzie trzeba IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 17.05.06, 12:06
          genoveva napisała:

> T-800, no niech Cię wyściskam :*

<zawstydzony> =)

A proponowane wyżej pisanie prac LaTeX-ie przypomina raczej programowanie, a nie
          edycję tekstu. ;-]
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka