Dodaj do ulubionych

Patologiczna głośność

22.05.06, 10:01
Nazywam się szymek i mam Auroxa ;)

A tak trochę poważniej: Włączyłem Totema i gra, tylko cicho, a głośność
nastawiona jest na maksa. Ale to nie problem: wystarczy włączyć RealPlayera i
tam zwiększyć głośność i Totem już bedzie grał głośno :) Czy to nie patologia? :)

Chciał bym poczytać coś o dźwięku w Linuksie (a potem będę na forum męczył),
tylko nie mogę znaleźć nic konkretnego polskojezycznego.
Obserwuj wątek
    • hydroxyzine Re: Patologiczna głośność 22.05.06, 13:44
      > A tak trochę poważniej: Włączyłem Totema i gra, tylko cicho, a głośność
      > nastawiona jest na maksa. Ale to nie problem: wystarczy włączyć RealPlayera i
      > tam zwiększyć głośność i Totem już bedzie grał głośno :)
      Używasz alsy? Może w takim razie alamixer z alsamixer z alsactl pomogą.
      • hydroxyzine Re: Patologiczna głośność 22.05.06, 13:45
        Ech, ten brak edycji.
        BYŁO: Używasz alsy? Może w takim razie alamixer z alsamixer z alsactl pomogą.
        WINNO BYĆ: Używasz alsy? Może w takim razie alsamixer z alsactl pomogą.
        • kell99 Re: Patologiczna głośność 22.05.06, 18:17
          powinno byc:
          uzywasz totem z xine czy gstramerem (modul odpowiedzialny za dekompresje i
          wyswietlanie video)? jezeli z xine to upewnij sie, ze xine ma wsparcie do alsy;)
          • hydroxyzine Re: Patologiczna głośność 22.05.06, 22:26
            > powinno byc:
            > uzywasz totem z xine czy gstramerem (modul odpowiedzialny za dekompresje i
            > wyswietlanie video)? jezeli z xine to upewnij sie, ze xine ma wsparcie do
            > alsy;)
            Nie powinno ;). Jeżeli ma dźwięk w totemie (załóżmy, że korzystającym z xine) w ogóle, to upewnienie się, że xine ma wsparcie dla alsy nic mu nie da - równie dobrze może używać oss.
            Za alsamikserem i alsactl chidziło mi o to, że gui programów do odtwarzania muzyki oferuje często "suwak głośności" sterujący tylko jednym parametrem miksera (np. Master czy PCM).
            • kell99 Re: Patologiczna głośność 22.05.06, 22:56
              akurat nie do konca. niektore formaty (wmv9) nie chca dac sie regulowac mikserem
              gnome, tylko daja sie z poziomu xine. problem istnieje w totem 1.4.x i 1.5.x z
              backendem xine. problemu nie ma z gstreamerem, no ale do gstreamera z video to
              trzeba miec anielska cierpliwosc;)
              • szybi Re: Patologiczna głośność 25.05.06, 09:48
                No więc ja nie wiem jak sprawdzić czy totem działa z xine, czy z gstreamerem.
                Xine kojaży mi się tylko z takim odtważacem, który mam zainstalowanym. Chociaż
                gstreamer też daje się znaleźć w moim systemie (no patrzecie, nawet nie
                wiedziałem, że go mam :) ).

Zaobserwowałem tylko, że RealPlayer przy zmianie głośności zmienia ustawienie
                PCM w alsamixer, a działań totema tam nie widać.

Popatrzylem się w manuala do alsactl, ale nie wiem o co chodzi.

Zastanawiam się jeszcze, nawet trochę poczytałem o tym, ale nadal nie wiem co z
                tym zrobić: /dev/dsp is already in use by another program. Rozumiem skąd ten
                błąd, ale po co? Ktoś kiedyś uzasadniał, że jak by 2 aplikacje kożystały
                jednocześnie z dźwięku, to semsu by to nie miała, a ja np. lubię grac w jakąś
                grę i słuchać muzyki :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka