vonne 22.05.06, 21:52 dobry wieczor, kupilam dzis laptopa ACER z systemem linux pojawilo mi sie cos takiego jak (root @ local host\)* i mam cos wpisac. PROSZE o porade co zrobic dzieki z gory! Link Zgłoś Obserwuj wątek
hydroxyzine Re: (root @ local host\)* - co wpisac????HELP 22.05.06, 22:38 A co chcesz osiągnąć? To jest system operacyjny, nie da się komuś mówić, co ma na nim robić. Ewentualnie możesz spróbować odpalić jakieś środowisko graficzne, będzie przyjemniej wyglądał. (Sprawdź, czy są w ogóle X, wpisz: which X Xorg startx). Link Zgłoś
mrowkolew Re: (root @ local host\)* - co wpisac????HELP 27.05.06, 21:01 szkoda,że nie wiadomo co to za dystrybucja linuxa-mozna by się domyślać czy są zainstalowane X-y a tak na marginesie,zwłaszcza jeśli komputer jest podłączony do internetu-nie warto by zmienić od razu,przed uruchomieniem srodowisk graficznych,hasła na konto administratora-root na własne,i zaraz potem założyć konto zwykłego użytkownika,z którego będzie się korzystać? przydatne komendy można znalexć np.tutaj: www.piotr.wolny.pl/lnag/Linux_commands.htm#sys_info_commands dział 5.3 polecenie cat /etc/issue Sprawdzisz w ten sposób jakiej dystrybucji używasz. dział 5.8 podstawy X window startx Uruchamia X-window serwer i domyślny menadżer okien. Działa jak wpisanie "win" w DOS'ie z Win3.1 i 5.12 Basic administration comands passwd Zmienia hasło na aktualnym koncie. Jeśli jesteś root'em, możesz zmienić hasło dowolnego użytkownika, używając: passwd nazwa_użytkownika adduser nazwa_użytkownika useradd nazwa_użytkownika (Dwie komendy robiące to samo. Używaj zamiennie). Tworzy nowe konto (musisz być na koncie root'a). Na przykład adduser barbara Nie zapomnij o ustawieniu hasła dla nowego użytkownika. Katalogiem domowym nowego użytkownika będzie /home/user_name. (żeby sprawdzić czy ten co instalował dodał już wcześniej jakiegoś użytkownika mozna by np.wyświetlić zawartosć katalogu /home poleceniem ls -a /home (choć wygodniej byłoby już sobie oglądać system po dodaniu zwykłego użytkownika pod konsolą,zalogowaniu na niego w konsoli,uruchomieniu wtedy dopiero startx (środowiska graficznego o ile jest zainstalowane)-z root przechodzi się na zwykłego usera wpisując polecenie su miga kursor i trzeba wpisac hasło choć nie widac co jest wpisywane-to hasło kóre podało się przy komendzie adduser (np. adduser vonne ;) su (=podmiana identyfikatora użytkownika) Przejście na konto superużytkownika (=root) (będziesz zapytany o hasło). Wpisz "exit" by wrócić na swoje poprzednie konto. Nie wyrabiaj sobie nawyku codziennej pracy na koncie root'a. Konto to służy celom administracji systemem, a komenda su ułatwia ci do niego dostęp, gdy go potrzebujesz. Możesz także użyć "su" by przejść na konto dowolnego innego użytkownika w systemie, np. su barbara sprawi, że będę "barbarą" (potrzebne jest hasło, chyba, że jesteś na koncie root'a). w zasadzie jak już wejdziesz w środowisko graficzne to więcej komend nie trzeba znać na pamięć-środowiska KDE czy Gnome mają programy do zarządzania niektórymi ustawieniami i nie trzeba tego robić w konsoli tekstowej nie wiem na ile orientujesz się w linux-upraszczając środowiska graficzne to tak jak Windows dla DOS-a(tyle że pod linux takich "Windowsów" jest co najmniej kilka-najbardziej popularne to KDE i Gnome-pod nie jest duży wybór programów,choć wiele programów można instalować mając tylko "rdzeń" takiego KDE czy Gnome-tzw.biblioteki Qt i gtk,tzn. mając KDE i "rdzeń" Gnome można uruchomić programy napisane dla Gnome najprosciej chyba napisane co to KDE i Gnome jest tutaj ;) pl.wikipedia.org/wiki/KDE pl.wikipedia.org/wiki/GNOME przepraszam jesli za bardzo zeszłam do podstaw ale nie wiem na ile orientujesz sie w linuksie jeżeli masz jakąś trudniejszą dystrybucję zainstalowaną na laptopie to możesz ją usunąć instalując inną-kupując gazetke w kiosku z płytkami CD lub DVD,lub gdy masz dostęp do internetu ściągając sobie obrazy płyt Powodzenia Link Zgłoś