Dodaj do ulubionych

Toshiba M70 Product Recovery CD

25.05.06, 13:25
Witam,

Poszukuję kogoś, kto jest posiadaczem Toshiby M70-199 lub pokrewnej (np.
Toshiba M70-235, która ma na pokładzie grafikę ATI X700 oraz system
operacyjny Windows XP Pro PL). Pilnie potrzebuję płytki CD Product Recovery.
Do mojej Toshiby. Chętnie przegram lub odkupię. Proszę o kontakt.

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Barman Re: Toshiba M70 Product Recovery CD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 15:02
      Czyli PIRACENIE !!! :)
    • hippeastrum Re: Toshiba M70 Product Recovery CD 25.05.06, 16:16
      sebastian.jarczynski napisał:

> Pilnie potrzebuję płytki CD Product Recovery.
      > Do mojej Toshiby. Chętnie przegram lub odkupię. Proszę o kontakt.

Możesz się nie doczekać, bo recovery są ściśle 'przywiązane' i identyfikowane z
      konkretnym komputerem - ktoś, kto Tobie udostępni w ten sposób system może w
      pewnym momencie zobaczyć komunikat o ... nielegalności swojego systemu. Jeśli
      masz fakturę/rachunek na komputer, zwróć się raczej do Toshiby.
      • user0001 Re: Toshiba M70 Product Recovery CD 27.05.06, 11:04
        Recovery CD są tłoczone a nie wypalane, recovery CD jest "przywiązane" do
        konkretnej serii prodkutu (zwykle jest jedno dla danego typu i miesiąca produkcji).

Tak przynajmniej jest w HP, sprawdziłem z dwoma laptopami mającymi kolejne
        numery seryjne (braliśmy z hurtowni dwa identyczne na jednym zamówieniu).
        • hippeastrum Re: Toshiba M70 Product Recovery CD 27.05.06, 11:30
          user0001 napisał:

> Tak przynajmniej jest w HP, sprawdziłem z dwoma laptopami mającymi kolejne
          > numery seryjne (braliśmy z hurtowni dwa identyczne na jednym zamówieniu).

Ja też - widząc jaka burza, insynuacje i inwektywy oraz wymądrzanie się "znawców" rozwinęły się w oparciu o jedno proste pytanie - sprawdziłem parę rzeczy. W pewnym fragmencie dyskusja zeszła na numery OEM, product-key i finger tips. I teraz można na spokojnie wyjaśnić, że w Panelu sterowania/Systemie rzeczywiście mogą być te same numery na wielu komputerach, ale zawsze przygotowanych w ramach większej serii (jak w przypadku, o którym pisze 'niepewny'), z systemem przygotowanym przez uprawnionego dostawcę, którego umownie nazwijmy OEM builder'em - on dla całej partii może przygotować system z własnym numerem OEM, po którym zarówno on, jak i partia (dostawa, kontrakt) mogą zostać zidentyfikowani - sam mam takie IBM/Lenovo. I z tego powodu Sebastian może jednak mieć kłopoty (czego mu oczywiście w żadnej mierze nie życzę).
        • hippeastrum Re: Toshiba M70 Product Recovery CD 27.05.06, 11:36
          user0001 napisał:

> Recovery CD są tłoczone a nie wypalane,

W IBM/Lenovo (i w laptopach Acer) płyty recovery są wypalane przez użytkownika, ale to już jest szczegół - wszystko o czym mowa w tym wątku po prostu znajduje się na ukrytej partycji.

• sebastian.jarczynski Re: Toshiba M70 Product Recovery CD 25.05.06, 16:38
      Nie jest to żadne "piracenie". Potrzebuję płytki a licencję mam.

Po drugie - to nie prawda, że płytka przypisana jest do konkretnego komputera.
      To jest zwykła instalka wykonana z użyciem MS OPK, która nadaje się do każdego
      komputera z takimi samymi parmetrami (czyli tak jak napisałem zarówno do
      _wszystkich_ moeli M70-193 jak i M70-235).
      • sebastian.jarczynski Re: Toshiba M70 Product Recovery CD 25.05.06, 16:41
        Pomyłka. Oczywiście miałem na myśli _wszystkie_ M70-199 i M70-235.
        • Gość: niepewny Re: Toshiba M70 Product Recovery CD IP: 150.254.121.* 25.05.06, 16:52
          Jesteś tego pewny? W naszej pracowni jest kilka IBM'ów z systemem recovery i na
          naklejkach na obudowach na każdym jest inny klucz. Podczas odtwarzania systemu w
          żadnym przypadku nie jest potrzebne jego podawanie, czyli na serwerze Microsoftu
          każdy z systemów rozpoznawany jest indywidualnie. Czy to byłoby mozliwe, gdyby
          płyty recovery były klonami (tj. tożsame)?
          • sebastian.jarczynski Re: Toshiba M70 Product Recovery CD 25.05.06, 17:10
            Tak, jestem pewien - sam wiem, jak sie takie auto-instalki robi. Naklejka jest
            na komputerze, zeby udokumentowac legalnosc oprogramowania. Wprowadzanie
            indywidualnych plyt wymagaloby ogromnych nakladow finansowych ze strony
            producenta (przeciez to sa plyty tloczone). To jest zwykla instalka
            przygotowana w odpowiednim programie MS OPK w trybie Unattended Execution bez
            podawania numeru licencji. Domyslnie licencja jest naklejona na sprzecie
            sprzedawanym z tym oprogramowaniem.

Pozdrawiam
            • Gość: niepewny Re: Toshiba M70 Product Recovery CD IP: 150.254.121.* 25.05.06, 17:26
              Wyjaśnij mi więc jedno: w 'Panelu sterowania/System' rzeczywiście widnieje na
              wszystkich komputerach ten sam numer. Ale już product-key na naklejkach różni
              się, dzięki czemu - jak sądzę - każdy z systemów traktowany jest indywidualnie
              (np. podczas sprawdzania autentyczności (legalności)). I tu pytanie: gdzie więc
              tak naprawdę zapisany jest (i skąd pobierany podczas instalacji z recovery)
              product-key podczas odtwarzania systemu od zera (np. na laptopie Siemens'a z
              oryginalnej, a nie nagrywanej przez użytkownika) płyty recovery (bo po
              wyczyszczeniu dysku podczas odtwarzania systemu (a partycji ukrytej nie było)
              installer WinXP o nic się mnie nie pytał (zresztą na desktopach IBM ThinkCentre
              też nie)).

Nie traktuj mojego pytania za czepialstwo - po prostu widzę, że coś na ten temat
              wiesz, czego ja nie wiem (lub z czego nie zdaję sobie sprawy), a nadarzyła się
              sposobność, by się tego dowiedzieć. Wszak kto pyta, nie błądzi.

Pozdrawiam!
              • sebastian.jarczynski Re: Toshiba M70 Product Recovery CD 25.05.06, 20:29
                No wiec to jest tak:
                Kazdy klucz tak na prawde jest w 100% wymienialny w ramach tego samego produktu
                (mam na mysli np. WXP Home jako jeden prodkukt). Jego suma kontrolna
                powykonaniu pewnych operacji musi sie zgadzac (tzn sam numer w sobie musi byc
                poprawny). Nie jest to mozliwe, aby przeniesc klucz z windowsa XP Home do Pro
                dlatego, ze klucz ten porownywany jest jednoczesnie podczas wpisywania do
                systemu z... jakby to nazwac "filtrem", ktory jest specyficzny dla danego
                systemu/programu (inny dla xp home, inny dla xp pro, inny dla office std. inny
                dla office edu itp.) Podczas instalacji OEMowej, gdy przygotowuje sie plyte w
                systemie OPK, mozna wylaczyc wymog podawania nr licencji, ktora jest tylko
                forma weryfikacji Twojego prawa do tej konkretnie kopii. Poniewaz nalepka
                naklejona przez producenta jest bardzo trudno usuwalna - domyslnie przyjmuje
                sie, ze skoro juz ja nalepil, to znaczy, ze masz prawo instalowac system na
                danym komputerze. Do W2K ten system weryfikacji byl powodem instalowania
                licznych nielegalnych kopii z uzyciem jednego tylko posiadanego legalnego
                klucza. Obecnie, nowa metoda weryfikacji legalnosci systemu, wdrozona w WXP
                oraz W2K3, nowych office'ow itp. uwzglednia rowniez numer licencji Windowsa.
                Ale nie dzieje sie to na etapie instalacji systemu, lecz na etapie wymiany
                danych podczas weryfikacji w Microsofcie. Oni rejestruja "fingerprint", ktory
                zostal wygenerowany na danym komputerze i kojarza go wowczas z konkretnym
                numerem licencji. Jesli ktos zarejestruje kolejny komputer z tym samym numerem
                licencji lecz innym "fingerprintem" -> pojawia sie wowczas komunikat o
                nielegalnoci posadanego systemu.
                Mam nadzieje, ze wytlumaczylem w miare zrozumiale ;)
                Dlatego plyta Recovery jest w 100% mozliwa do uzycia na innym kompie.
                Najwazniejsze, zeby byla na nim licencja. A ta mam :)
                • sebastian.jarczynski Re: Toshiba M70 Product Recovery CD 25.05.06, 20:32
                  Uzupelnienie:
                  Jakis czas temu MS wdrozyl nowy system weryfikacji legalnosci softu podczas
                  wykonywania update systemu. Weryfikuje on juz rowniez i windowsy W2K.
                • Gość: niepewny Re: Toshiba M70 Product Recovery CD IP: *.centertel.pl 25.05.06, 21:56
                  Z tego co piszesz wynika, że product-key jest właściwie tylko kluczem związanym z licencją, a nie z konkretną instalacją. Teraz już rozumiem.

Dzięki!

• sebastian.jarczynski Re: Toshiba M70 Product Recovery CD 26.05.06, 11:08
                    Tak, dokładnie. Tylko obecnie jest on co raz pilniej monitorowany przez MS.
                    Stąd ten nowy sposób "aktywacji" produktów.
              • Gość: Pewny na 120 % Re: Toshiba M70 Product Recovery CD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.06, 12:52
                Gość portalu: niepewny napisał(a):

> Wyjaśnij mi więc jedno: w 'Panelu sterowania/System' rzeczywiście widnieje na
                > wszystkich komputerach ten sam numer.

NIEMOŻLIWE !!!

Ten numer widoczny tam gdzie napisałeś jest generowny w czasie instalacji i po
                każdej instalacji jest ZAWSZE INNY !!!

Nawet na tym samym komputerze po każdej instalacji jest inny a co dopiero na
                kilku.

Piszesz jakieś GŁUPOTY ! :)

• Gość: niepewny Re: Toshiba M70 Product Recovery CD IP: *.centertel.pl 26.05.06, 17:44
                  Zdziwisz się - na moich pięciu komputerach jest ten sam. A resztę co do identyfikacji i product-key wyjaśnił mi Sebastian.
                  • Gość: Pewny na 200 % Re: Toshiba M70 Product Recovery CD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.06, 20:06

> Zdziwisz się - na moich pięciu komputerach jest ten sam.

Nie mam co się dziwić ponieważ piszesz bzdury !

Nie może być ten sam na kilku komputerach ponieważ jest generowany dynamicznie
                    przez sam system w czasie instalacji i nie ma nic wspólnego z kluczem który
                    wpisuje się w czasie instalacji.

I właściwie ten numer nie ma żadnego znaczenia dla komputera.

To nie ten numer potrzebny jest przy aktywacji systemu !!! :)

Widać od niedawna zobaczyłeś komputer na oczy !
                    • Gość: niepewny na - 300% Re: Toshiba M70 Product Recovery CD IP: *.centertel.pl 26.05.06, 21:20
                      Sugerujesz, że ciągnę metylaka i padło mi na oczy?
          • Gość: Pewny na 120 % Re: Toshiba M70 Product Recovery CD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.06, 13:03

> Podczas odtwarzania systemu w żadnym przypadku nie jest potrzebne jego
            podawanie...

I nie ma po co wpisywać tego KLUCZA.

On już został wpisany w pliku umieszczonym na tej CD Recovery przez firmę IBM.
            Instalator z niego to odczytuje KLUCZ i dlatego nie ma potrzeby go wpisywać
            ręcznie. :)

Takie płytki CD samemu można sobie zrobić i to się nazywa: instalacja
            bezobsługowa (nienadzorowana).
            To sprawa znana od lat. :)

• Gość: Tomaszek Re: Toshiba M70 Product Recovery CD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.06, 12:47
        sebastian.jarczynski napisał:

> Nie jest to żadne "piracenie".

PIRACENIE !!!

> Potrzebuję płytki a licencję mam.

Masz tylko KLUCZ potrzebny przy każdej instalacji a tego akurat Recovery nie
        potrzebuje - ma wpisany klucz w pliczku z którego korzysta instalator.

• sebastian.jarczynski Re: Toshiba M70 Product Recovery CD 26.05.06, 19:07
          bzdura - zadne piracenie

wytlumacz mi zatem, skoro jestes pewien taki, jak toshiba (i kazda inna firma
          na swiecie robiaca komputery na masowa skale) robi indywidualne plytki cd dla
          kazdego komputera (no w koncu na kazdej musi byc inny plik z innym KLUCZem)
          tloczy plytki - po jedenej sztuce na komputer? ile wowczas takie wytloczenie
          plyty by kosztowalo? 10 dolarow zamiast 1 centa?

masz moze zdany egzamin microsoftowy z zakresu obslugi OPK? wiesz jak sie robi
          plytki recovery na przemyslowa skale? wiesz? czy tylko sie Tobie wydaje?
          • r0ger Re: Toshiba M70 Product Recovery CD 26.05.06, 21:42
            Poprzednie posty mogły wskazywać że Sebastian ma jakąś wiedzę. Po tym już wiem, że naczytał się różnych bzdur.
            Otórz Panie Sebastianie - instalując system z innej płyty, nawet kiedy instalacja się powiedzie jesteś Pan piratem. O legalności systemu świadczy faktura zakupu, certyfikat i oryginalny nośnik, (przy czym nie dowolny, a właśnie ten konkretny egzemplarz otrzymany wraz z komputerem) i tylko posiadanie tych trzech elementów łącznie powoduje, że system jest użytkowany legalnie. Tą kwestię wyjaśnili mi dosłownie dwa dni temu podczas telefonicznej aktywacji systemu w komputerze klienta (aktywacja przez internet nie powiodła się z tego powodu, że była przeprowadzana po raz nie wiadomo który gdyż klient należy do osób dość niefrasobliwie obchodzących się z komputerem). Otóż podczas rozmowy z pracownikiem MS odpowiadając na te wszystkie pytania czemu reinstalacja, który raz itp nieopacznie wspomniałem że system instalowałem z innego nośnika niż ten który był dołączony do komputera, ponieważ płyta z tamtym została uszkodzona (co jest prawdą ofkoz). No i jaki efekt? Nie aktywowano systemu! Polecono natomiast napisać do HP - producenta komputera - pismo z żądaniem wydania nośnika z kopią systemu. Wszyscy producenci mają taki obowiązek wynikający z ich umów z MS.

Co do kluczy dla systemów instalowanych z nośników typu Product Recovery - są to specjalne klucze korporacyjne, nie wymagające aktywacji systemu. Z wykorzystaniem tego klucza nie da się zainstalować windows ze "zwykłej" płyty instalacyjnej, dlatego (szczególnie w laptopach, które są produkowane w większych seriach niż komputery stacjonarne) duże firmy moga wykorzystywać jeden klucz na wielu komputerach.

Natomiast w kwestii OPK - coś mnie się wydaje, że to Panu się "tylko wydaje".

Pozdrawiam
            • Gość: idefix Re: Toshiba M70 Product Recovery CD IP: *.stw.uni-duesseldorf.de 26.05.06, 21:56
              Panowie.. mam dwie Toshiba M40X-163 i sluze przykladem...

Mam do nich dwie DVD-ROM Product Recovery oznaczone innymi numerami seryjnymi
              PMR400...PL0 dla kazdego notebooka.

Pomijam fakt ze numery na naklejce na spodzie od Windows-a tez sa inne...

• Gość: niepewny Re: Toshiba M70 Product Recovery CD IP: *.centertel.pl 26.05.06, 22:41
                > Mam do nich dwie DVD-ROM Product Recovery oznaczone innymi numerami seryjnymi
                > PMR400...PL0 dla kazdego notebooka.

Co nie wyklucza, że oprócz Twoich egzemplarzy są inne, które maja na płycie i w Panel sterowania/System identyczne do Twoich numery.

Pewien "Pewny na iles tam procent" objechał mnie jak święty Michał diabła, ale po tym, co przeczytałem u r0gera staje się dla mnie jasne, że systemy na sprzęcie z partii 500 sztuk przetargowych mogły mieć identyczne numery. Jeśli r0ger jest nadal w wątku, proszę o potwierdzenie tego przypuszczenia.
                • Gość: Maciek Re: Toshiba M70 Product Recovery CD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.06, 07:27

> Co nie wyklucza, że oprócz Twoich egzemplarzy są inne, które maja na płycie i
                  w Panel sterowania/System identyczne do Twoich numery.

WYKLUCZA !
                  Te numery nigdy nie są identyczne nawet jak instalujesz system z tej samej
                  płytki CD i na tym samym komputerze co poprzednio.
                  Z tego po piszesz to widzę jasno, że nigdy nie instalowałeś żadnego systemu
                  Windows.
                  Wszystkie Windows mają te numery i nigdy one się nie powtarzają.

I coś się przyczepił tych nic nie znaczących numerów ?
                  One akurat nie są do niczego potrzebne a ty jak widzę z uporem maniaka czepiłeś
                  się tej numeracji.
                  To tym bardziej utwierdza mnie, że nigdy nie instalwoałes żadengo z systemów
                  Windows a komputer masz od niedawna.

> po tym, co przeczytałem u r0gera staje się dla mnie jasne, że systemy na
                  sprzęcie z partii 500 sztuk przetargowych mogły mieć identyczne numery.

Ale to o nie te numery chodzi !
                  Kombinujesz od dupy strony.
                  Co innego numery potrzebne przy instalacji, czyli klucze (product key).
                  Co innego numery potrzebne przy aktywacji systemu - jak to normalny system a
                  nie instalacja Recovery.
                  Co innego numery które ty odkryłeś we Właściwości systemu.

To trzy całkiem odmienne numery a nie jeden taki sam. :)
                  Tak to ciężko ci zrozumieć ?

Jedyny niezmienny numer to ten pierwszy - klucz (product key).
                  Niezmienny...bo jest wydrukowany na etykiecie. :D
                  Pozostałe nigdy nie są takie same !

I zamiast kombinować od dupy strony to sam lepiej to sprawdź.
                  Zainstaluj jakiś system Windows XP kilka razy z tej samej CD i będziesz
                  wiedział wszystko i przestaniesz kombinować od dupy strony.
                  Tylko taki normalny system XP a nie jakiegoś gotowca Recovery zrobionego przez
                  firmę produkującą kompy.
                  • Gość: niepewny Re: Toshiba M70 Product Recovery CD IP: *.centertel.pl 27.05.06, 07:33
                    No to Ci odpowiem łopatologicznie:

Pięć komputerów z partii przetargowej 500 sztuk, inne product-key i ale te same numery we własciwościach systemu.

Odpowiem Ci tak samo:

> To tym bardziej utwierdza mnie, że nigdy nie instalowałes żadengo z systemów
                    > Windows a komputer masz od niedawna.

A w każdym razie nigdy nie miałeś do czynienia z komputerami z dużych dostaw.

Kup sobie 500 komputerów, zajmij się kilkoma z nich to pogadamy.

Jak mówił Stanisławski: I to by było na tyle.
                    • Gość: Pewny na 500 % Re: Toshiba M70 Product Recovery CD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.06, 07:59

> A w każdym razie nigdy nie miałeś do czynienia z komputerami z dużych dostaw.

Ty za to masz.
                      Handlujesz KRADZIONYMI laptopami i chcesz wiedzieć jak to jest z tymi
                      systemami !
                      Płytek już nie udało się UKARŚĆ i problem jest ! :D

• Gość: niepewny Re: Toshiba M70 Product Recovery CD IP: *.centertel.pl 27.05.06, 08:08
                        > Ty za to masz.
                        > Handlujesz KRADZIONYMI laptopami i chcesz wiedzieć jak to jest z tymi
                        > systemami !
                        > Płytek już nie udało się UKARŚĆ i problem jest ! :D

Wiesz co - to z Twojej strony WIELKA BEZCZELNOŚĆ I CHAMSTWO!!! - nigdy tak nie piszę i nikomu tak nie mówię, ale Tobie powiem: JESTEŚ CHAMEM!!!

Oba laptopy mam prywatne, legalne i bez zarzutu, a sprzęt o którym pisałem jest sprzętem służbowym na jednej z największych polskich uczelni państwowych. Nie przykładaj do innych swojej miarki i swoich nawyków!
                  • Gość: niepewny Re: Toshiba M70 Product Recovery CD IP: *.centertel.pl 27.05.06, 07:36
                    > Tylko taki normalny system XP a nie jakiegoś gotowca Recovery zrobionego przez
                    > firmę produkującą kompy.

I tu widać, że nie umiesz czytać - cały czas mówimy o systemach z Recovery. A więc wzajemnie:

> zamiast kombinować od dupy strony to sam lepiej to sprawdź.
                  • Gość: niepewny Re: Toshiba M70 Product Recovery CD IP: *.centertel.pl 27.05.06, 11:47
                    > > Co nie wyklucza, że oprócz Twoich egzemplarzy są inne, które maja na płyc
                    > ie i
                    > w Panel sterowania/System identyczne do Twoich numery.
                    >
                    > WYKLUCZA !
                    > Te numery nigdy nie są identyczne nawet jak instalujesz system z tej samej
                    > płytki CD i na tym samym komputerze co poprzednio.
                    > Z tego po piszesz to widzę jasno, że nigdy nie instalowałeś żadnego systemu
                    > Windows.
                    > Wszystkie Windows mają te numery i nigdy one się nie powtarzają.

Czy w Panelu sterowania nie mogą powtórzyć się numery? - przeczytaj dzisiejszy list hippeastrum.
                  • sebastian.jarczynski Re: Toshiba M70 Product Recovery CD 27.05.06, 15:31
                    Gość portalu: Maciek napisał(a):

> Gość portalu: niepewny napisał(a):
                    >
                    > > Co nie wyklucza, że oprócz Twoich egzemplarzy są inne, które maja na płyc
                    > ie i
                    > w Panel sterowania/System identyczne do Twoich numery.
                    >
                    > WYKLUCZA !
                    > Te numery nigdy nie są identyczne nawet jak instalujesz system z tej samej
                    > płytki CD i na tym samym komputerze co poprzednio.
                    > Z tego po piszesz to widzę jasno, że nigdy nie instalowałeś żadnego systemu
                    > Windows.
                    > Wszystkie Windows mają te numery i nigdy one się nie powtarzają.
                    >
                    Nie prawda! Podczas procesu, w ktorym tworzymy instalacje macierzysta -
                    wzorcowa, a nastepnie przenosimy ja na kolejne komputery jako gotowa partycje -
                    numery pozostana te same. Numer ten jest generowany podczas instalacji
                    macierzystej. Na kolejne komputery trafia powielonyjej obraz. Na masowa skale
                    nie instaluje sie oprogramowania OEM recznie na kazdym komputerze, jak to ma
                    miejsce w wiekszosci malych firm skladajacych komputery za kazdym razem niemal
                    w innej konfiguracji. Choc niektore z takich firm realizuja podobne instalacje
                    uzywajac np. Ghosta firmy Symentec.
              • sebastian.jarczynski Re: Toshiba M70 Product Recovery CD 27.05.06, 14:27
                No wiec tak:

Numery na naklejce - oczywiscie, ze sa inne. inne numeryseryjne wynikaja z
                innych wersji plytek (np. zawieraja lub nie kolejne updatey do systemu).
                Co nie zmiania faktu, ze nie nosnik jest podstawa legalnosci systemu, lecz
                numer licencji na naklejce. Na tej zasadzie dystrybuowane sa duze pakiety OEM.
                Jedna plytka i 1000 licencji (m.in. dla zaoszczedzenia niepotrzebnych kosztow).
            • Gość: Maciek Re: Toshiba M70 Product Recovery CD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.06, 07:29
              r0ger napisał:

> Po tym już wiem, że naczytał się różnych bzdur.

I jak tak widzę - naczytał się ! :(

• sebastian.jarczynski Re: Toshiba M70 Product Recovery CD - koniec temat 27.05.06, 14:47
      Panowie. Widze, ze wielu z Was posiada pewna wiedze. Wierzcie mi, ze nosnik nie
      jest powiazany z licencja. Sam nosnik nie jest. Zakupujac duza partie licencji
      OEM mozna kupic tylko 1 plytke CD i 1000 stickerow, co ogranicza koszty
      producenta hardwareu.

Szanowny Panie r0ger. Nie wydaje mi sie. Mam certyfikat Microsoftu p.t.
      Microsoft Windows 2000 Preinstallation i doskonale sie orientuje w tym oczym
      mowie. Stosuje pewne uproszczenia, poniewaz moj post nie dotyczy systemu
      dystrybucjii legalnego oprogramowania lecz prosze o pomoc, poniewaz procedura
      uzyskania plytki od Toshiby jest czasochlonna. Ja niestety nie moge czekac,
      zeby mi Toshiba z Niemiec dopiero przyslala ja za kilka tygodni. Podkreslam
      jeszcze raz - nosnik to tylko nosnik.

Jednoczesnie - wyjasniajac kwestie identycznego numeru na 5 roznych
      komputerach. Sytuacja taka moze miec miejsce, jesli proces preinstalacji
      systemu polegal na wykonaniu 1 instalacji macierzystej a nastepnie powieleniu
      jej na kolejnych, identycznych maszynach. To jedna z metod stosowanych w
      produkcji na masowa skale. Wowczas nie wystepuje etap tworzenia nowego
      unikalnego klucza szprzetu wprocesie instalacji, bo takowej po prostu nie ma. A
      legalnosc posiadanego systemu i tak weryfikuje Microsoft podczas aktywacji
      oprogramowania. Sposobow licencjonowawnia, preinstalacji jest kilka. A to, ze w
      sklepach mozna kupic MS Windows OEM jest dalekie od instalacji OEM na masowa
      skale.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka