Dodaj do ulubionych

Pomóżcie z SMTP

04.06.06, 16:39
Witajcie

Mam pocztę na serwerze firmowym. Firma moja korzysta z bezpiecznej poczty z
certyfikatem. Przez pop3 cała poczta przechodzi bez problemu. Jak chce coś
wysłać przez smtp to wychodzi mi tylko do ludzi z tej samej domeny co moja. Na
zewnątrz ni cholery. Z uwierzytelnianiem i bez, z hasłem i bez hasła już ten
protokół smtp przemaglowałem na wszystkie strony. O co tu może chodzić?

Mam Auroxa 11.0 i thunderbirda

Claude
Obserwuj wątek
    • hydroxyzine Re: Pomóżcie z SMTP 04.06.06, 17:15
      Pokaż logi serwera smtp po odrzuceniu przesyłki. Przede wszystkim - co to za serwer?
      • klaudiusz.sz Re: Pomóżcie z SMTP 04.06.06, 17:37
        Logi serwera:) łatwo powiedzieć, gdzie to można znaleźć?:) Jeśli chodzi o to co
        mi komputer wyświetla jak próbuje wysłać to jest to komunikat acces denied i zły
        adres użytkownika itp. Co do pytanie o to jaki to serwer to nie bardzo wiem o co
        chodzi. Nie jestem debeściak w linuxie:)
        • hydroxyzine Re: Pomóżcie z SMTP 04.06.06, 18:41
          Postfix np. umieszcza logi w /var/log/mail.info. Przynajmniej u mnie. Ogólnie
          /var/log.
          I podstawowe pytanie, bo nie wiem, czy się zrozumieliśmy - serwer smtp jest
          uruchomiony na twoim komputerze?
          • hydroxyzine Re: Pomóżcie z SMTP 04.06.06, 18:43
            Hm, faktycznie, tobie chyba nie chodzi o konfigurację serwera smtp. Wobec tego
            się do wątku nie wtrącam.
            • klaudiusz.sz Re: Pomóżcie z SMTP 04.06.06, 19:33
              Mi chodzi o wysłanie poczty z evolution albo thunderbirda :) podczas gdy
              komputer wysysla pocztę tylko na adresy z mojej domeny, na inne nie chce
              • smutas Re: Pomóżcie z SMTP 06.06.06, 03:47
                ktos juz kiedys podal takie rozwiazanie podobnego problemu: sproboj scrackowac
                net.admina 6-cio pakiem dobrego browaru. a powaznie - firewall / SMTP jest tak
                ustawiony na twojej sieci, by nie pozwalaw wysylac maili na zewnatrz firmy ze
                wzgledow bezpieczenstwa.
                • ciszacz Re: Pomóżcie z SMTP 14.06.06, 21:01
                  smutas napisał:

> ktos juz kiedys podal takie rozwiazanie podobnego problemu: sproboj scrackowac
                  > net.admina 6-cio pakiem dobrego browaru. a powaznie - firewall / SMTP jest tak
                  > ustawiony na twojej sieci, by nie pozwalaw wysylac maili na zewnatrz firmy ze
                  > wzgledow bezpieczenstwa.
                  Fwall tez, pozatym poczta moze byc wysylana ale nie relay-owana, a jezeli nie masz ustawionego routingu/MX dla twojej domeny to nigdy nie dostaniesz zwrotu ...

Ustawianie servera pocztowego to troche wyokie progi dla kogos kto nie wie co to /var/log ...
                  powodzenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka