Gość: Midasek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.06, 20:30 Chcę zrzucić materiał z magnetowidu, kamery analogowej. Jaką kartę kupić, czy mój komp z tym sobie poradzi Pentium IV 1,5 GHz. Proszę o radę. Link Zgłoś Obserwuj wątek
bwv1004 Re: Zakup karty TV 04.06.06, 22:35 Zdecydowanie nie polecam Hauppauge WinTV-USB2. Same kłopoty, blue screeny (pod XP!), zwisy, brak synchronizacji audio i video. Natomiast ATI TV Wonder USB2.0 działa bez zarzutu na laptopie z Pentium M 1.7 GHz. Ładnie nagrywa TV do MPEG-2. Nagrywam przez S-Video, jest też wejście composite, no i antenowe (tuner). Audio jest stereo - zwróć uwagę, bo są takie co nie mają stereo. Wady TV Wondera: - trzeba samemu znaleźć/kupić program do cięcia MPEG-2, jak sie nie chce płacić jest trochę trudno - zasilany z sieci a nie z USB, dosyć się grzeje - format AVI jest ograniczony do beznadziejnie niskich rozdzielczości (albo ja nie umiem czegoś nastawić ;-) ) - trzeba nagrywać w MPEG lub własnym formacie ATI. Oczywiście, jesli kupisz na PCI wtedy problemy z zasilaniem/grzaniem znikną. Jeśli obawiasz się o obciążenie procka i jesteś skłonny(a) dopłacić, poszukaj sprzetów z hardware'owym kodowaniem do MPEG. Są nawet takie, które kodują hardware'owo do DivX. Nie miałem doświadczeń, wspomniany komp radzi sobie z kodowaniem software'owym do MPEG2 704x480 30fps bez problemów - choć obciążenie procka jest niebagatelne. Link Zgłoś