Dodaj do ulubionych

DRM - ograniczanie praw

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.06, 21:13
list.7thguard.net/ przeczytac uwaznie, wyciagnac wnioski, podpisac
(podaj mail bo przyjdzie na niego potwierdzenie)
Obserwuj wątek
    • Gość: lukasz Re: DRM - ograniczanie praw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.06, 20:36
      Jeżeli projekt ten przejdzie, to oglądanie m.in. filmów DVD, czy odtwarzanie
      plików mp3 na otwartych systemach operacyjnych będzie nielegalne...

Podpisz, to nic Cie nie kosztuje, a może uratować Wolność.
    • Gość: Linux User Re: DRM - ograniczanie praw IP: *.mnet.wroc.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 07.06.06, 16:41
      Juz podpisalem. TY, KTÓRY TO CZYTASZ, TEZ PODPISZ!
      • Gość: wilk Re: DRM - ograniczanie praw IP: *.net / *.internetdsl.tpnet.pl 07.06.06, 16:51
        Podpisujcie , swiata nie zatrzymacie ale traficie na "czarna liste".
        • kell99 Re: DRM - ograniczanie praw 07.06.06, 17:27
          wilk napisał(a):

> Podpisujcie , swiata nie zatrzymacie ale traficie na "czarna liste".

Nie? Zatrzymamy. Nawet artsci buntuja sie przeciwko RIAA i DRM. Sony nie tak
          dawno podpadlo ogromnie gdy w cedeki z DRM instalowaly root kity na windows.
          Mysle, ze nalezy uswiadomic dlaczego DRM jest zle, a jest to proste bo:
          - dzisiaj mozesz nagrac muzyke z radia, nagrac program z tv, z DRM moze sie
          to stac niemozliwe (RIAA grozi sadem nadawcom bardzo popularnego radia sat.
          bo mozna nagrywac muzyke!),
          - DRM i HDMI sprawia, ze filmu na ktoryms z HD DVD nie obejrzysz w najwyzszej
          jakosci gdy monitor nie jest podlaczony via zlacze HDMI, nie bedzie mowy tez
          o skopiowaniu takiego filmu,
          - 'broadcast flag' za ktorym opowiadaja sie MPAA moze sprawic, ze nie nagrasz
          programow/filmow z tv na nowoczesne wideo (np cyfrowe wideo), bo np dekoder sat
          czy dekoder kablowki zablokuja urzadzenie nagrywajace (a program w pelnej
          jakosci bedzie dostepny przez kodowane, cyfrowe lacze)... To jest bardzo
          wygodne, nagrywasz np program we wiernej, cyfrowej jakosci i potem ogladasz
          kiedy chcesz, to takie wideo na sterydach.

Dalej sadzisz, ze to dla konsumenta? Placisz za plyty, za filmy, placisz za
          ogladanie filmow (np za kablowke czy sat), ale tak na prawde to twoje prawa
          co mozesz zrobic z tym materialem sa bardzo ograniczane.
    • Gość: dominik666 Re: DRM - ograniczanie praw IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.06.06, 18:02
      ehh ja bym sie az tak nie przejmowal - nagravision 2 padl i "super szczelne
      premiere" - jak by cos takiego wyszlo to daje kilka dni i w sieci pojawi sie
      crack :)

jedynym problemem moga byc kary za "nielegalne ogladanie" czy "przecytales
      ksiazke - wiec ja ukradles" ale to w wiekszosci hasla zucane przez linuksiarzy
      wiec wyczuwam w tym wszystkim lekka paranoja z elementami schizofreni :>

• gray Re: DRM - ograniczanie praw 07.06.06, 20:47
        Gość portalu: dominik666 napisał(a):

> ehh ja bym sie az tak nie przejmowal - nagravision 2 padl i "super szczelne
        > premiere" - jak by cos takiego wyszlo to daje kilka dni i w sieci pojawi sie
        > crack :)

i o to chodzi? żeby cały czas się ganiać? nie da się cały czas - nie łudź się,
        że ktokolwiek inny niż umocowane prawnie instytucje może wygrać tę wojnę.
        to wszystko, póki co, jest dopiero w powijakach ale to będzie pierwszy krok.
        pierwszy i na pewno nie ostatni. co zrobisz kiedy zaczną zbierać wszystkie twoje
        maile, nagrywać rozmowy telefoniczne itp? wymyślisz z kolegą indiański szyfr i
        dalej będziesz się śmiał, tak jak to robisz teraz?

> jedynym problemem moga byc kary za "nielegalne ogladanie" czy "przecytales
        > ksiazke - wiec ja ukradles" ale to w wiekszosci hasla zucane przez linuksiarzy
        > wiec wyczuwam w tym wszystkim lekka paranoja z elementami schizofreni :>

powiem tak - każdy, kto przed ostatnimi wyborami prorokował to, co możemy dziś
        naokoło siebie ujrzeć, również był nazywany paranoikiem.
        • Gość: dominik666 Re: DRM - ograniczanie praw IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.06.06, 09:57
          gray napisał:
          > i o to chodzi? żeby cały czas się ganiać? nie da się cały czas - nie łudź się,
          > że ktokolwiek inny niż umocowane prawnie instytucje może wygrać tę wojnę.
          > to wszystko, póki co, jest dopiero w powijakach ale to będzie pierwszy krok.
          > pierwszy i na pewno nie ostatni. co zrobisz kiedy zaczną zbierać wszystkie
          twoj
          > e
          > maile, nagrywać rozmowy telefoniczne itp? wymyślisz z kolegą indiański szyfr i
          > dalej będziesz się śmiał, tak jak to robisz teraz?

nie wiem ale wydaje mi sie ze to jest technicznie niemozliwe - wizja
          Orwell`owska sie nie sprawdzi - kto czytal by te miliony listow,wsrod ktorych
          jest 90% spamu,do tego trzeba by bylo zatrudnic armie ludzi a korporacje chciwe
          pieniedzy nie pozwolilyby sobie na takie wydatki - petycja to dobry pomysl ale
          ja tylko podkreslam ze system zabezpieczen zostanie szybko zlamany a producenci
          hardware`u znajda jakas luke prawna aby produkowac odtwarzacze dvd czy blu ray
          bez DRM (np. do filmow nagranych w domu itp..)

BTW - DRM juz przed wprowadzeniem go do winodowsa zostal zlamany i chyba
          wszystkie jego klony,zaczyna sie smieszna sytuacja w ktorej ludzie bede woleli
          sciagnac film czy muzyke "nielegalnie" niz kupic ja w sklepie i miec problemy z
          jej odtwarzaniem :)
          • gray Re: DRM - ograniczanie praw 09.06.06, 01:32
            Gość portalu: dominik666 napisał(a):

> nie wiem ale wydaje mi sie ze to jest technicznie niemozliwe

a to tak samo jak z wieżą eiffel'a, samolotem i samochodem - niemożliwe.

> kto czytal by te miliony listow,wsrod ktorych jest 90% spamu,do tego trzeba by
            > bylo zatrudnic armie ludzi

albo troche komputerów

> a korporacje chciwe pieniedzy nie pozwolilyby sobie na takie wydatki

o, a podobno linuksiarze to paranoicy...

> ja tylko podkreslam ze system zabezpieczen zostanie szybko zlamany

i co z tego jeżeli będą możliwości i środki na ściganie osób używających
            crackowanego hardware'u i software'u? ile lat ma DRM? co będzie za 10 nastepnych?

> a producenci hardware`u znajda jakas luke prawna aby produkowac odtwarzacze
            > dvd czy blu ray bez DRM (np. do filmow nagranych w domu itp..)

a jeżeli tego nie zrobią to się na nich obrazisz i nie będziesz oglądał filmów?
            a jeżeli twoja domowa kamera również będzie zabezpieczała nagrania?

nie łudź się, że ktokolwiek poprzestanie na palcu kiedy będzie mógł wziąć całą rękę.

> BTW - DRM juz przed wprowadzeniem go do winodowsa zostal zlamany i chyba
            > wszystkie jego klony,zaczyna sie smieszna sytuacja w ktorej ludzie bede woleli
            > sciagnac film czy muzyke "nielegalnie" niz kupic ja w sklepie i miec problemy
            > z jej odtwarzaniem :)

a mieć problemy z prawem też będą chcieli mieć? śmieszna sytuacja, boki zrywać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka