Dodaj do ulubionych

Jaki Linux

05.06.06, 22:15
Mimo moich wcześniejszych niezbyt pozytywnych doświadczeń z Linuxem
postanowiłem go zainstalować na swoim notebooku. Mam pytanie: jaką
dystrybucję wybrać.
Sprzęt: standardowy IBM 570E (PIII 450MHz, 128 MB RAM) + karta sieciowa 3com
OfficeConnect model 3CXSH572BT
Wymagania:
1. rozdzielczość 1024x768,
2. bezproblemowa praca w Internecie i
3. wymiana plików z komputerem stacjonarnym z WindowsXP Professional
4. Możliwość podłączania (bez każdorazowej instalacji) sprzętu na USB
(cyfrówka i pendrive)
5. Najlepiej jakby 1 (0? - nie wiem jak są numerowane), albo którakolwiek
partycja była FAT32
W przyszłości (bardzo bliskiej - kwestia najbliższych 2 miesięcy) chciałbym
dokupić kartę WiFi i wolałbym żeby była obsługiwana przez tę dystrybucję
(przy okazji jeśli ktoś może polecić kartę WiFi - AccessPoint to będzie Asus
WL-500G (albo deLuxe)

pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc
Obserwuj wątek
    • morteee Re: Jaki Linux 06.06.06, 10:51
      xubuntu - wydaje się, że spełni wszystkie Twoje wymagania. Poza tym ma świetną
      dokumentację czyli przewodnik po ubuntu i sporo użytkowników
      • geminix Re: Jaki Linux 13.06.06, 08:35
        czy to możliwe, że ubuntu startuje mi 4 godziny (konfiguracja jak wyżej - PIII,
        450 MHz, 128 MB RAM) i nie wystartowuje (miesza płytą w napędzie i nic się nie
        dzieje - a komputer wygląda na zawieszony - brak reakcji na ruchy myszą czy
        włączanie i wyłączanie caps-lock)
        • geminix Re: Jaki Linux 13.06.06, 08:45
          Na etapie uruchamiania GUI (pojawia się tapeta i dolny ui górny pasek - tyle -
          bez żadnych ikon itd.) jeszcze przed instalacją.
    • hydroxyzine Re: Jaki Linux 06.06.06, 16:16
      Nieprzemyślane pytanie. Te wymagania spełniają chyba wszystkie obecnie wydawane
      dystrybucje, poza naprawdę niszowymi (np. brak serwera X).
      > 1. rozdzielczość 1024x768,
      Osiągalna nawet na generycznym sterowniku vesa. Każda dystrybucja z serwerem X
      (wszystkie poza dyskietkowymi).
      > 2. bezproblemowa praca w Internecie
      Raczej niezależne od dystrybucji - bardziej od pracującego. Internet działa
      wszędzie tak samo. Działanie sterowników do sieciówek jest identyczne w każdej
      dystrybucji. Podobnie ich wybór.
      > 3. wymiana plików z komputerem stacjonarnym z WindowsXP Professional
      Samba. Jest wszędzie.
      > 4. Możliwość podłączania (bez każdorazowej instalacji) sprzętu na USB
      > (cyfrówka i pendrive)
      Kwestia jądra, nie dystrybucji (moduły uhci-hcd lub ohci-hcd, usb-storage,
      usbcore, scsi_mod, sd_mod) oraz automatów zajmujących się urządzeniami (hotplug,
      udev)
      > 5. Najlepiej jakby 1 (0? - nie wiem jak są numerowane), albo którakolwiek
      > partycja była FAT32
      Linux ma to gdzieś, jakie masz partycje.
      > W przyszłości (bardzo bliskiej - kwestia najbliższych 2 miesięcy) chciałbym
      > dokupić kartę WiFi i wolałbym żeby była obsługiwana przez tę dystrybucję
      To nie dystrybucja obsługuje kartę, lecz jądro/sterowniki. Jeżeli sprzęt działa
      na jakiejkolwiek dystrybucji, to będzie działał na każdej innej. Radzę dobrze
      dobrać chipset i nie będzie problemu.
      • geminix Re: Jaki Linux 07.06.06, 16:19
        hydroxyzine napisał:
        > Nieprzemyślane pytanie.
        Dobrze. więc precyzuję: Jaka jest NAJLEPSZA dystrybucja do moich wymagań?

> To nie dystrybucja obsługuje kartę, lecz jądro/sterowniki. Jeżeli sprzęt
        działa
        > na jakiejkolwiek dystrybucji, to będzie działał na każdej innej. Radzę dobrze
        > dobrać chipset i nie będzie problemu.
        Więc precyzuję: Jaka karta WiFi (najlepiej 802.11g) ma sterowniki do Linux-a i
        do jakiego (bo bardziej mi zależy żeby działa karta niż żeby np. desktop
        ładniej wyglądał)

Poza tym chciałem dodać, że moje pytanie (jaki linux) nie jest pozbawione sensu
        ponieważ:
        1. Mandrake 9.0 nie obsługuje bardzo wielu (zbyt wielu) kart wideo i
        uruchomienie X-ów na nim graniczy z cudem (przykład, proszę bardzo: S3-Trio
        chyba nie jest bardzo wyrafinowaną kartą)
        2. Suse 9.0 ma gówniany (to naprawdę najlżejsze słowo jakiego mogę tu użyć)
        krój chcionek w polskiej wersji KDE (innych nie próbowałem) - wyglądają jak w
        Windowsie 1.0 i nic nie pomaga, poza tym konfiguracja drukarki LJ1100 (też
        chyba nie jakaś szczególnie niespotykana :P) zajęła mi 3 godziny.
        3. Fedora 3.0 wali się (ach, ta słynna stabilność Linux-a :P) przy próbie
        założenia partycji VFAT.

Więcej nie mam.

Kupowanie w nieskończoność różnych dysrybucji Linux-a i sprawdzanie, która w
        końcu "zaskoczy" mija się z celem bo (w zależności od źródła) za 15 - 20
        różnych musiałbym zapłacić tyle co za WindowsXP HE, która daje mi to WSZYSTKO
        od ręki bez ŻADNEGO pieprzenia się całymi dniami z konfiguracją i błagania
        różnych domorosłych guru o pomoc na forach, które służą głównie do
        przechwalania się tych guru jacy to oni nie są "zajebiści" linuksiarze i jakie
        te Windowsy są do dupy.

W związku z powyższym proszę o fachowe doradztwo i nie wymądrzanie się bo znam
        swoje braki w edukacji i oświadczam z pokorą że NIE ZNAM SIĘ NA LINUKSIE.

pozdrawiam i z góry dziękuję
        • hydroxyzine Re: Jaki Linux 07.06.06, 16:54
          Widzę, że nie zrozumiałeś.
          > Mandrake 9.0 nie obsługuje bardzo wielu (zbyt wielu) kart wideo
          To nie Mandriva obsługuje sprzęt (w tym karty wideo), tylko jądro o nazwie
          Linux. Jest wspólne dla wszystkich dystrybucji. Podobnie jest ze sterownikami
          dla serwera X - wersje wolne (bez wsparcia dla 3d) są dostępne tak w Mandrivie,
          jak w innych dystrybucjach. Być może konfigurator jest ułomny i należy poprawić
          plik /etc/X11/xorg.conf. Jeżeli chcesz 3d, to zainstaluj zamknięte sterowniki ze
          strony producenta.

> 2. Suse 9.0 ma gówniany (to naprawdę najlżejsze słowo jakiego mogę tu użyć)
          > krój chcionek w polskiej wersji KDE
          Więc zainstaluj inne czcionki, np. z windowsa. To żaden problem. Wystarczyło
          zapytać.

> Fedora 3.0 wali się (ach, ta słynna stabilność Linux-a :P) przy próbie
          > założenia partycji VFAT.
          Nieprawda. Pokaż, jak zakładasz i jaki błąd dostajesz.

Nie pisałem tego postu złośliwie, być może jesteś przewrażliwiony. Dystrybucja
          jest tylko zbiorem dodatkowych programów, konfiguratorów, skryptów. Za obsługę
          niskopoziomowych elementów (sprzęt, systemy plików) odpowiada jądro. Ono jest
          podobne we wszystkich dystrybucjach (zwykle są skompilowane niemal wszystkie
          moduły, wrzucone do initrd, ładowane w razie potrzeby). Efekt testowania
          kolejnych dystrybucji będzie dla ciebie identyczny. Naucz się korzystać z
          jednej. Możesz zacząć od bliższego opisania tego problemu z zakładaniem _systemu
          plików_ fat (bo nie partycji).

Właśnie tak mniej więcej powinno wyglądać sensowne pytanie:
          > Więc precyzuję: Jaka karta WiFi (najlepiej 802.11g) ma sterowniki do Linux-a
          M.in. z chipsetami:
          - atheros 5212 (sterowniki madwifi, google->madwifi)
          - prism 3880/3887/3890 (GT/Indigo/Duette) (sterowniki w jądrze)
          - rtl8180 (strasznie _nie_ polecam, słabe sterowniki, choć działają)
          - RaLink RT2400/RT2500 (strona producenta)
          Będą działać _identycznie_ w _każdej_ dystrybucji.
        • robak_wroc Re: Jaki Linux 10.06.06, 13:41
          geminix napisał:

> Dobrze. więc precyzuję: Jaka jest NAJLEPSZA dystrybucja do moich wymagań?
          kazda ktora zechce Ci sie zainstalowac. dystrybucje niewiele sie roznia od
          siebie. jedni wola susla inni fetore, a jeszcze inni (tak jak ja) PLD. zalezy
          czego oczekujesz po instalatorze i pozniejszych upgradach systemu no i czy to ma
          byc tylko do zabaw w Xach
    • olex5 proponuje suse 10.1 09.06.06, 10:43
      proponuje suse 10.1, Technologicznie najlepsza dystrybucja lepsza od windowsa
      vista,ktory dopiero wyjdzie w styczniu.Wazne jest zebys zainstalowal wszystkie
      dodatki typu java itd.
      • kell99 Re: proponuje suse 10.1 09.06.06, 15:19
        olex5 napisał(a):

> proponuje suse 10.1, Technologicznie najlepsza dystrybucja lepsza od
        > windowsa vista,ktory dopiero wyjdzie w styczniu.Wazne jest zebys
        > zainstalowal wszystkie dodatki typu java itd.

Nie ma czegos takiego jak "najlepsza dystrybucja" ;)

ars.userfriendly.org/cartoons/?id=20040111&mode=classic
        ;)
      • smutas jezeli juz to 9.3 26.06.06, 04:02
        suse 10.1 to straszna kobyla! 10.0 juz jest wielagasna a 10.1 z tymi
        wodotryskami bedzie chodzila jak... windaXP na 486 z 16MB RAMu! na 128MB/450
        MHz musi byc co lzejszego, Fedorka 3, mandarynka 10, k/ubuntu...
        S.
    • robak_wroc Re: Jaki Linux 10.06.06, 13:36
      geminix napisał:

> Sprzęt: standardowy IBM 570E (PIII 450MHz, 128 MB RAM) + karta sieciowa 3com
      > OfficeConnect model 3CXSH572BT
      idealne na linuxa ;]

> Wymagania:
      wszedzie je znajdziesz obecnie, nawet na defaultowych driverach vesa

> 2. bezproblemowa praca w Internecie i
      a gdzie mozesz widziec problemy? chocby firefox i thunderbird moze byc tak samo
      jak na windowsie wiec roznic nie zauwazysz. to samo z komunikatorami. wybor
      szeroki od konsolowego ekg po same kadu czu inne gady. wirusow nie uswiadczysz.

po sieci? zadnych problemow. man samba

> (cyfrówka i pendrive)
      jak juz to montowania. instalujesz tylko pare smieci zeby z tym zaczelo gadac, a
      potem czy pendrak czy aparat pod usb, jak gada jako fat to juz z nim problemow
      nie bedzie. mozna walnac skrypcik do tego zeby z palucha montowac ladnie, albo
      pod iksami zeby gadalo jak z cedekiem jak siebie 'klikniesz'.

> partycja była FAT32

w sensie co? jestes esteta i koniecznie musisz miec poukladane partycje wg
      wlasnych checi i upodoban? linuxowi jest obojetne na ktorej partycji jest,
      windowsowi zreszta tez, a jakichs roznic w predkosci nie zauwazysz na takiej
      maszynie.

> (przy okazji jeśli ktoś może polecić kartę WiFi - AccessPoint to będzie Asus
      > WL-500G (albo deLuxe)

popatrz na karty wifi pod katem linuxa po prostu. czesc z nich obslugiwana jest
      pasywnie a czesc niebardzo juz. ja polecam karty z chipsetem PRISM (mam takowa w
      lapku na pcimci i jest rewelacyjna). jesli potrzebujesz karte tylko zeby sie
      polaczyc to byle karta co zagada z linuchem, a jak masz zamiar pochacherzyc i
      polamac nieco WEP'y to wlasnie karta na prismie lub innym chipsecie obslugiwanym
      pasywnie. wykaz zapewne znajdziesz na stronie kismet'a chocby.
    • linuxuser Re: Jaki Linux 13.06.06, 09:17
      geminix napisał:

> Mimo moich wcześniejszych niezbyt pozytywnych doświadczeń z Linuxem
      > postanowiłem go zainstalować na swoim notebooku. Mam pytanie: jaką
      > dystrybucję wybrać.

Jeśli jesteś negatywnie nasrtawiony do linuxsa to żadna Cię nie zadowoli...

> Sprzęt: standardowy IBM 570E (PIII 450MHz, 128 MB RAM) + karta sieciowa 3com
      > OfficeConnect model 3CXSH572BT

Procesor jest całkiem niezły, natomiast pamięci jest "na styk".

> Wymagania:

każdy

> 2. bezproblemowa praca w Internecie i

każdy

każdy

> (cyfrówka i pendrive)

każdy z nowszym jajkiem (2.6.x)

> partycja była FAT32

każdy

> (przy okazji jeśli ktoś może polecić kartę WiFi - AccessPoint to będzie Asus
      > WL-500G (albo deLuxe)

to zależy od producenta karty, a nie dystrybucji

>
      > pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc

polecam Ci:
      - Slackware(jak ktoś Ci to zainstaluje)
      - Ubuntu (jak sam chcesz instalować, ale raczej wersję 5.10 bo ta 6.06 jest ciut skopana)
      • geminix Re: Jaki Linux 13.06.06, 15:44
        linuxuser napisała:

> Jeśli jesteś negatywnie nasrtawiony do linuxsa to żadna Cię nie zadowoli...
        Nie napisałem, że jestem negatywnie nastawiony:), mało tego moje nieustające
        próby, mimo (cyt.)"wcześniejszych niezbyt pozytywnych doświadczeń" świadczą
        raczej o entuzjastycznym nastawieniu.

> Procesor jest całkiem niezły, natomiast pamięci jest "na styk".
        No własnie: ubuntu mi się bootuje 4 godziny i nie wiem, czy w ogóle jest sens
        czy coś jest nie tak :) (nośnik, albo cóś)

> > W przyszłości (bardzo bliskiej - kwestia najbliższych 2 miesięcy) chciałb
        > ym
        > > dokupić kartę WiFi i wolałbym żeby była obsługiwana przez tę dystrybucję
        > > (przy okazji jeśli ktoś może polecić kartę WiFi - AccessPoint to będzie A
        > sus
        > > WL-500G (albo deLuxe)
        >
        > to zależy od producenta karty, a nie dystrybucji

A masz jakieś sugestie (może czegoś używasz i byś polecił(a?))

> - Ubuntu (jak sam chcesz instalować, ale raczej wersję 5.10 bo ta 6.06 jest
        ciu
        > t skopana)
        No właśnie zacząłem się bawić 6.06 i zainstalowałem najpierw pod VMWare
        spodobała mi się (ale to było na dobrze wyposażonym kompie stacjonarnym),
        natomiast "na żywo" coś nie bardzo :)

pozdrawiam
      • kasiamat00 Re: Jaki Linux 14.06.06, 16:36
        > - Ubuntu (jak sam chcesz instalować, ale raczej wersję 5.10 bo ta 6.06 jest
        > ciut skopana)

mi sie 6.06 podoba bardziej; przynajmniej nautilus sie nie wiesza przy probach
        przejrzenia duzego katalogu podmontowanego przez sambe (w 5.10 pojawial sie ten
        problem dosc czesto i zupelnie losowo - czasem bylo wszystko ok, a za 15 minut
        przy probie obejrzenia tego samego katalogu zawieszal sie na 20 minut)

uwaga: kolezanka miala _duze_ problemy z instalacja ubuntu: haslo na roota
        ustawiane _po_ probie uruchomienia X-ow (ktora oczywiscie sie nie udawala) - no
        i nic nie mozna zrobic (imho osobie ktora to wymyslila nalezy pogratulowac
        pomyslowosci)
        • hydroxyzine Re: Jaki Linux 14.06.06, 22:24
          kasiamat00 napisała
          > uwaga: kolezanka miala _duze_ problemy z instalacja ubuntu: haslo na roota
          > ustawiane _po_ probie uruchomienia X-ow (ktora oczywiscie sie nie udawala) - no
          > i nic nie mozna zrobic (imho osobie ktora to wymyslila nalezy pogratulowac
          > pomyslowosci)
          To raczej nie jest problem. Jeżeli masz pełne prawa do sudo, to wystarczy:
          sudo passwd root
          żeby ustawić hasło roota.
    • wypasior suse 25.06.06, 16:18
      polecam 10.0, dopracowany system i estetyczny graficznie

mam 10.1 ale nic mi nie dało przejście z 10.0 za wyjątkiem wolniejszej pracy i
      licznych błędów...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka