Gość: fun_net_fan IP: *.bialap.cvx.ppp.tpnet.pl 08.06.06, 21:05 Od niedawna mam linuksa Mandriva 2006. Czy w tym systemie możliwe jest instalowanie aplikacji stworzonych dla windowsów? (Na komputerze jest tylko linuks). Link Zgłoś Obserwuj wątek
blekot Re: Windowsy w Linuksie 08.06.06, 21:13 pl.wikipedia.org/wiki/Wine www.linuxcentrum.com/artykuly.php?id=102 np. Link Zgłoś
Gość: xosrow Re: Windowsy w Linuksie IP: *.interq.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 08.06.06, 22:28 można tylko najczęściej nie ma sensu - instalacja dla początkującego użytkownika może być problemem - najprościej jest używać aplikacji natywnych np. a. zarządrzanie kolekcjami i odtwarzanie muzyki amarok (wśród funkcji wersji 1.4 są np. pobieranie okładek albumów i tekstów piosenek) lub juk (szybszy acz mniej funkcji posiada) b. filmy - potrzebujesz mplayera wraz z pakietem kodeków i xine ew. vlc (xine i mplayera traktuj jako silniki a do odwarzania polecam kaffeine, codeine i kplayera), przyda się też realplayer c. biuro - mój faworyt to koffice bo jest szybszy i wygodniejszy od openoffica d. komunikatory : za gg kadu lub kopete, skype jest natywny, polecam też gnomemeeting do telekonferencji e. internet - polecam konquerora(uwaga! po uważnym skonfigurowaniu jest potężnym narzędziem) i operę ew. ff cz seamonkey, fluxa itp. bo wybór większy niż w win + kget do pobierania + kmail czy thunderbird do poczty f.p2p - działają programy klienckie wszystkich głównych sieci g. grafika - ksquirrel jako przeglądarka, gimp(gimpshop) do obróbki, flash4linux do prostych flashy,na 3d i cad się nie znam h. obróbka video - qdvdauthor, cinepaint, kino napisz co potrzebujesz (co chcesz tym programem robić) a ja napiszę czym to zrobić Link Zgłoś
Gość: fun_net_fan Re: Windowsy w Linuksie IP: *.bialap.cvx.ppp.tpnet.pl 09.06.06, 06:06 Sprawy zawodowe: chcę zainstalować programy edukacyjne, są kupione pod windowsy, szkoda żeby się marnowały (EduROMY). Podobno,żeby używać wina,trezba mieć biblioteki windowsa. nie mogę mieć legalnie windowsa na tych kompach, więc bibliotek nie będzie. Jak to obejść? Link Zgłoś
Gość: ja Re: Windowsy w Linuksie IP: *.kruk / *.wroclaw.dialog.net.pl 09.06.06, 08:00 > Podobno,żeby używać wina,trezba mieć biblioteki windowsa Mozna ale nie trzeba. Link Zgłoś
Gość: fun_net_fan Re: Windowsy w Linuksie IP: *.bialap.cvx.ppp.tpnet.pl 09.06.06, 14:00 Czyli mogę skonfigurować wina i nie będzie problemu? Gdzie mogę znaleźć informacje, jakich użyć ustawień? Link Zgłoś
Gość: xosrow Re: Windowsy w Linuksie IP: *.interq.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.06, 17:10 chyba będziesz potrzebował wine www.winehq.com/site/docs/wineusr-guide/index - instrukcja oficjalna frankscorner.org/ i wiki.jswindle.com/index.php/Main_Page - nieoficjalna problemy mogą być Link Zgłoś